Δημοσιονομικός μεγάλος αδελφός (Πριν, 8/11/2015)

sel 23 kentroΤη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου της ευρωζώνης, που παραμένοντας ανεπηρέαστο από τις κυβερνήσεις ακόμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα εισηγείται περικοπές, ζήτησε ο Ντέιζελμπλουμ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

 

Μέχρι πρόσφατα ξέραμε ότι εμπόδιο στη …ορθή οικονομική διαχείριση και τη δημοσιονομική σταθερότητα αποτελούσαν, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο που κηρύσσει η ΕΕ, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό ο λόγο από τη διοίκηση των κεντρικών τραπεζών μέχρι και των γενικών γραμματειών που ασχολούνται με την συγκέντρωση των δημοσίων εσόδων, όπως πρόσφατα μάθαμε, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ήθελαν μη πολιτικά πρόσωπα, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιρροή των κυβερνήσεων, που έχουν ταυτιστεί με το νεποτισμό και τη διαφθορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε, δια στόματος μάλιστα του επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ότι εξ ίσου αποτελεσματικά αποκομμένες οι εν λόγω αρχές πρέπει να είναι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη γνωστή μας Κομισιόν, που κι αυτή πλέον ταυτίζεται με την ευνοιοκρατία αποτελώντας κόκκινο πανί για τον Ολλανδό προστατευόμενο του Σόιμπλε. Αναγκαίο να ειπωθεί εδώ πως η σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ευρωομάδα, όπως αποκαλείται, δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο, όπως μάθαμε την άνοιξη με αφορμή τη σύγκρουση του τότε έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τους συναδέλφους του της ευρωζώνης.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο στόχαστρο του ολλανδού υπουργού Οικονομικών

Παρότι λοιπόν η Ευρωομάδα, που έχει λάβει βαρύτατες αποφάσεις, που αφορούν για παράδειγμα την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια διάσωσης, κι έχει επιφορτιστεί με σημαντικότατες αρμοδιότητες ντε φάκτο, είναι κανονική παράγκα, δεν διστάζει να βάλει στο στόχαστρό της πλέον και την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα όργανο εξ ίσου ανεξέλεγκτο, που δεν λογοδοτεί πουθενά, διαθέτει όμως το προνόμιο να δρα με πολιτικά κριτήρια, παραβιάζοντας το γράμμα των δημοσιονομικών κανόνων. Όπως για παράδειγμα συνέβη τον Μάρτιο όταν δόθηκε στη Γαλλία παράταση δύο ετών για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αντίστοιχη ελαστικότητα επιδείχθηκε κι απέναντι στην Ιταλία και την Ισπανία, που αποφάσισαν να αυξήσουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμα, γι’ αυτή τη χρονιά. Αυτό απ’ ότι φαίνεται ήταν αρκετό για να κηρύξει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα είναι επιφορτισμένη με την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών  κανόνων.

Μάλιστα, ο Γερούν Ντέιζελμπλουμ επιχείρησε να αντλήσει νομιμοποίηση για τη νέα του πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των μικρών κρατών, καθώς είναι τα μεγάλα κράτη εκείνα που συστηματικά παραβιάζουν τις προβλέψεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου. «Είμαι λίγο ανήσυχος ότι οι άνθρωποι νιώθουν πως όχι μόνο η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια πολιτική απόφαση, αλλά επίσης πολιτικοποιείται και η αξιολόγηση του προϋπολογισμού», ήταν τα λόγια του Ντέιζελμπλουμ όπως τα μετέφεραν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015. Για να συνεχίσει: «Ως πρόεδρος της Ευρωομάδας, δε θέλω χώρες να σχηματίζουν την εντύπωση ότι υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι σε μένα σε σχέση με τον μεγάλο μου γείτονα», εννοώντας τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η δήλωση που έκανε στη βρετανική εφημερίδα ήταν πιο αποκαλυπτική των σχεδίων του: «Δε θέλω μια διαμάχη για το κατά πόσο οι κανόνες εφαρμόζονται τίμια κι αν όλοι μας είμαστε ίσοι. Δημιουργεί ανησυχία… Είναι σημαντικό για την πολιτική και τη δημόσια υποστήριξη του Συμφώνου Μεγέθυνσης και Σταθερότητας να καταστήσουμε βέβαιο πως το σεβόμαστε όλοι μας, ότι το παίρνουμε σοβαρά»!

Οι δηλώσεις του Ολλανδού είναι σίγουρο ότι εκπορεύτηκαν από τη Γερμανία. Το Βερολίνο για λόγους σεβασμού στις πολιτικές του συμμαχίες και ξέροντας τον εύθραυστο χαρακτήρα των συμμαχιών των Ολάντ, Ραχόι και Ρέντσι επεδίωξε να βάλει τον Ντέιζελμπλουμ να τρίξει τα δόντια σε Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη, που μπορεί να εμφανίζονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως όταν πρέπει δημόσια να υπεραμυνθούν της λιτότητας, ιδιωτικώς και διμερώς όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ζητούν και να εξασφαλίζουν δημοσιονομική ασυλία από την Μέρκελ.

Αυτή ακριβώς την ελαστική ερμηνεία των κανόνων επιχειρεί να απαγορεύσει ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός δημοσιονομικού συμβουλίου της ευρωζώνης, που όπως δήλωσε σε μια ανεξάρτητη, τεχνική, μαθηματική βάση θα εξετάζει τους προϋπολογισμούς. Η πρότασή του, είναι εμφανές πως θα αποτελέσει μια αγχόνη η οποία θα οδηγήσει σε στραγγαλισμό και το τελευταίο ίχνος ανεξαρτησίας των αστικών κυβερνήσεων, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαλείφοντας κάθε περιθώριο επηρεασμού της οικονομικής πολιτικής από το εργατικό κίνημα και τους αγώνες. Επίσης θα αποτελέσει και το τέλειο άλλοθι καθώς ούτε ο Ολάντ, ούτε ο Ρέντσι, ούτε πολύ περισσότερο ο Ραχόι θα ορρωδούσαν να επικαλεστούν το δημοσιονομικό συμβούλιο του Ντέιζελμπλουμ για να σηκώσουν τους ώμους ψηλά λέγοντας «εμείς θέλουμε αλλά δεν μας αφήνουν να αυξήσουμε τις δαπάνες για υγεία, παιδεία και συντάξεις. Τι άλλο να κάνουμε;»…

One thought on “Δημοσιονομικός μεγάλος αδελφός (Πριν, 8/11/2015)”

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: