Αρχή του τέλους για την Google;

Κέρδισε τη μάχη με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (CNIL) αλλά όλα δείχνουν πώς τον πόλεμο που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με τους γενικούς εισαγγελείς δεν έχει καμιά ελπίδα να τον κερδίσει η κορυφαία μηχανή αναζήτησης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Στη Ευρώπη, η πιο πρόσφατη αντιπαράθεση της Γαλλίας με την Google είχε ως αφορμή το λεγόμενο δικαίωμα στη λήθη. Μια αμφιλεγόμενη δέσμευση που ανέλαβε η εταιρεία βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένη να διαγράφει στοιχεία και γεγονότα από το παρελθόν ενός ατόμου, αν το ίδιο αιτηθεί. Το 2016 η Google δέχθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ επειδή διέγραψε μεν το ιστορικό, αλλά μόνο στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες κι όχι στην παγκόσμια αναζήτηση. Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε δεν αφορούσε τίποτε άλλο παρά τα όρια ισχύος του ευρωπαϊκού δικαίου. Κι εδώ η Google δικαιώθηκε διατηρώντας το δικαίωμα να σέβεται μεν τους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά στην ευρωπαϊκή ψηφιακή επικράτεια. Ευρωπαϊκός νομικός ιμπεριαλισμός εναντίον μονοπωλίων του διαδικτύου, σημειώσατε 2…

Η αντιπαράθεσή της με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δεν είναι ούτε καν παρωνυχίδα μπροστά στην δικαστική σύγκρουση που ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου η αμερικανική δικαιοσύνη με τους κορυφαίους τεχνολογικούς κολοσσούς. Είναι μια μάχη που θα διαρκέσει χρόνια κι από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η αρχή τους τέλους τους. Η αρχή έγινε όταν μια διακομματική συμμαχία γενικών εισαγγελέων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα εναντίον του Facebook και της Google για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Στις φιλοδοξίες τους είναι η μάχη με τα ολιγοπώλια του διαδικτύου να έχει το ίδιο τέλος που είχε η μάχη της αμερικανικής δικαιοσύνης με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα οπιούχα φάρμακα πολύ πρόσφατα, την Microsoft, την  καπνοβιομηχανία, την Citibank, την ATT και τις τράπεζες παλιότερα που οδήγησε στο νόμο Glass Steagall του 1933, με βάση τον οποίο διαχωρίστηκαν οι δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής από εκείνες της επενδυτικής.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ερευνητικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προσδιορίσουμε αν οι ενέργειες της Facebook μπορεί να έχουν θέσει σε κίνδυνο τα στοιχεία των καταναλωτών, αν μείωσαν την ποιότητα των επιλογών των καταναλωτών ή αύξησαν την τιμή των διαφημίσεων» δήλωσε η Λετίσια Τζέιμς, Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που ηγείται ομάδας 8 εισαγγελέων ισάριθμων πολιτειών, 4 Δημοκρατικών και 4 Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ανέλαβαν να ερευνήσουν το Facebook. Μια αντίστοιχη ομάδα 8 εισαγγελέων, της οποίας ηγείται ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον, ανέλαβε να ξεσκονίσει την Google.

Το ευχάριστο σε ό,τι αφορά την έρευνα τους είναι ότι θα κινηθεί πολύ πέραν των κλασσικών πεδίων ελέγχου της μονοπωλιακής δύναμης, τα οποία έχουν ξεπεραστεί εδώ και χρόνια και περιλαμβάνουν το μέγεθος της εταιρείας, την δεσπόζουσα θέση επί της αγοράς, κ.α. Πρόκειται για κριτήρια που εμφανώς μεν πληρούνται για να χαρακτηριστούν Facebook και Google ως μονοπώλια, ακόμη και με τη νομική έννοια του όρου. Ωστόσο, οι νέες, εξελιγμένες τεχνικές ποδηγέτησης της αγοράς που έχουν αναπτύξει διαμορφώνουν ένα πολύ πιο ασφυκτικό και χειριστικό πλαίσιο λειτουργίας. Αναφερόμαστε στην διαχείριση των μεγάλων δεδομένων των επισκεπτών τους, τις πρακτικές στόχευσης διαφημίσεων που εφαρμόζουν με βάση την προϊστορία των επισκέψεων κάθε χρήστη, κ.α.

Η κινητήρια δύναμη της σταυροφορίας των γενικών εισαγγελέων κατά των μεγάλων του διαδικτύου πρέπει να αναζητηθεί στα συμφέροντα που θίγονται από την αδηφαγία των τεχνολογικών γιγάντων και είναι εδραιωμένα στην εκδοτική – διαφημιστική βιομηχανία. Η παρέμβασή τους θα επιχειρήσει να λύσει τη φαινομενική αντίφαση που υπάρχει πίσω από την έκρηξη της πληροφόρησης και της ειδησεογραφίας από την μια και του κλεισίματος χιλιάδων Μέσων Ενημέρωσης από την άλλη, τα οποία ουδέποτε αρνήθηκαν να εκσυγχρονιστούν. Το μήλο της έριδας είναι τα διαφημιστικά έσοδα που συγκεντρώνουν οι μεγάλοι του διαδικτύου κι ανέρχονται ετησίως σε 60 δισ. δολ. για το Facebook και 110 δισ. για την Google, η οποία το 2008 ήλεγχε το 38% των online διαφημίσεων. Είναι έσοδα που καταχρηστικά οικειοποιούνται μιας και τα δικαιούνται οι παραγωγοί περιεχομένου. Αυτοί όμως τιμωρούνταν, όπως συνέβη με την Wall Street Journal που είδε τις επισκέψεις της να μειώνονται κατά 44%, με ευθύνη της Google όταν ενεργοποίησε ένα «τείχος πληρωμής» στην αρχική σελίδα της.

Η εισαγγελική έρευνα και μια πιθανή αίσια κατάληξή της που θα αποφασίσει τη διάσπαση πχ της Google, ώστε να αποχωριστεί το gmail, το Youtube, το Googlemaps, κ.α. όσο ευχάριστο νέο κι αν είναι έρχεται πολύ αργά. Σχεδόν εκ των υστέρων… Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδόθηκαν σε ένα πάρτι εξαγορών που ως αποτέλεσμα είχε τον στραγγαλισμό οποιασδήποτε καινοτομίας επιχειρούσε να αναπτυχθεί εκτός των ορίων τους κι ας επαίρεται ο σύγχρονος καπιταλισμός ότι ευνοεί την ανάπτυξη των καινοτομιών. Για παράδειγμα, το Facebook εξαγόρασε περισσότερες από 70 τεχνολογικές εταιρείες τα τελευταία 15 χρόνια. Κορυφαίες εξ αυτών το Instagram και το WhatsApp, που εξαγόρασε έναντι 1 και 19 δισ. δολ. αντίστοιχα  κ.α. Η ενσωμάτωση από το Facebook υπηρεσιών γνωριμιών (dating) για τις ΗΠΑ είναι το τελευταίο του επίτευγμα, που απειλεί ευθέως ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως το tinder, κ.α. Έτσι όμως έφτασε το κάθε ένα τεχνολογικό μονοπώλιο να έχει πάνω από 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο! Ένα πελατολόγιο εν δυνάμει καταναλωτών που κανείς στο παρελθόν δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα έχει στην κατοχή του…

Πηγή: Νέα Σελίδα

Αρέσει σε %d bloggers: