ΗΠΑ: Στους εμπόρους όπλων το υπουργείο Άμυνας

Θέμα ημερών είναι να αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του, ο Μάρκ Έσπερ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Ο διορισμός του στο πιο κρίσιμο υπουργείο, με κριτήριο τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, δεν είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην μακρά και ατελείωτη σειρά των περιστατικών «περιστρεφόμενης πόρτας», όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο όπου ένας κρατικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο δημόσιο μεταπηδάει στον ιδιωτικό τομέα ή αντίστροφα. Η επιλογή του Έσπερ ισοδυναμεί με έναν οδοστρωτήρα που παρασέρνει και ισοπεδώνει ακόμη κι αυτή την περιστρεφόμενη πόρτα για να εισέλθουν στο δημόσιο τα επώνυμα ιδιωτικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο χωρίς να χρειάζονται πλέον την απόκρυψη που δημιουργεί ακόμη κι αυτός ο μηχανισμός της περιστρεφόμενης πόρτας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Τα όσα συνέβησαν κατά την δημόσια ακρόαση του Μαρκ Έσπερ στη Γερουσία είναι εξόχως αποκαλυπτικά, χωρίς ωστόσο να δικαιώνουν όσους διακηρύσσουν ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ διαθέτει εκείνους τους μηχανισμούς που αποτρέπουν τη διάβρωσή του. Μάλλον το αντίθετο ισχύει: παντελής έλλειψη μηχανισμών προστασίας, σε σημείο που η η διαφθορά να βαθαίνει συνεχώς και η αμερικανική δημοκρατία να αποδεικνύεται μια ολιγαρχική παντοκρατορία των εταιρικών συμφερόντων. Την ερώτηση που έθεσε στον εκλεκτό του Τραμπ η Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, την είχε θέσει επίσης και στον προηγούμενο υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος εγκατέλειψε τα καθήκοντα του στις 18 Ιουνίου: «Θα αποσυρθείτε από οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων η οποία σχετίζεται με τον πρώην εργοδότη σας;» Η απάντηση του Πάτρικ Σάναχαν, που αφορούσε την Boeing στην οποία εργαζόταν επί 30 ολόκληρα χρόνια (δες εδώ) αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανικός, ήταν η προφανής και αναμενόμενη, ανεξαρτήτως κατά πόσο θα υπηρετούταν και στην πράξη: «Ναι»! Η απάντηση όμως του Μαρκ Έσπερ, που μετά την αποστρατεία του ήταν επί επτά ολόκληρα χρόνια ο Νούμερο 1 λομπίστας της πολεμικής βιομηχανίας Raytheon ξάφνιασε τους πάντες… Ήταν αρνητική! Επικαλούμενος την επαγγελματική του ηθική δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πρέπει να αποφασίζει για δουλειές δισεκατομμυρίων για τον πρώην εργοδότη του. Η απάντηση της Δημοκρατικής γερουσιαστή, που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματός της για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, ήταν άμεση: «Αυτό μυρίζει διαφθορά,  απλά και ξάστερα»…

Στη συνέχεια η Γουόρεν δέχθηκε κι άλλο …χτύπημα, όταν προσπαθούσε να εκμαιεύσει από τον νέο υπουργό Άμυνας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Raytheon μετά τον τερματισμό του καθηκόντων του. Και πάλι ο Έσπερ αρνήθηκε να αναλάβει κάποια τέτοια υποχρέωση. Η άρνηση του Έσπερ έδειξε και τα όρια που έχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε πρόσφατα η Δημοκρατική γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, με στόχο να περιορίσει την επιρροή στο Πεντάγωνο και τη χάραξη αμυντικής πολιτικής των λεγόμενων «Μεγάλων Πέντε», όπως αποκαλούνται οι αμυντικές βιομηχανίες που κάθε χρόνο εξασφαλίζουν συμβόλαια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. Στην αιτιολογική της έκθεση μάλιστα αναφέρει πώς μόνο το 2018 περίπου 400 πρώην υψηλά αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είχαν μεταπηδήσει σε θέσεις λομπίστα, μέλους διοικητικού συμβουλίου, στελέχους ή συμβούλου πολεμικών βιομηχανιών! Η πρότασή της συμπυκνώνεται στην απαγόρευση των κρατικών στελεχών για 4 χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το δημόσιο να εργαστούν σε θέσεις της πολεμικής βιομηχανίας.

Ο διορισμός του Μαρκ Έσπερ στη θέση του υπουργού Άμυνας επιβεβαιώνει ένα πολύ πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (δες εδώ) του περιοδικού Rolling Stone για τους αμερικανούς ολιγάρχες που στήριξαν τον Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Συγκεκριμένα περιγράφει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στον 26ο όροφο του πύργου του Τραμπ στο Μανχάταν, με τους χρυσούς ανελκυστήρες.  Παρόντες ήταν στελέχη από τους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της γεωργίας, των κατασκευών, της υγείας και φυσικά της πολεμικής βιομηχανίας. Μάλιστα, η συντάκτρια του περιοδικού τονίζει ότι δεν επρόκειτο για τις αμερικανικές πολυεθνικές πρώτης γραμμής. Παρόλα αυτά επρόκειτο για ένα σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, όπως γράφει από τον τίτλο του κιόλας το αμερικανικό περιοδικό. Μεταξύ των παρόντων ήταν και ο Μαρκ Έσπερ, αντιπρόεδρος της πολεμικής βιομηχανίας Raytheon. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν έκρυψε τη χαρά του για την εποχή που ανέτειλε καθώς δήλωσε ότι «είναι η καλύτερη εποχή που έχουμε ποτέ δει για την αμυντική βιομηχανία». Δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι ενώ επί Ομπάμα οι αμυντικές δαπάνες μειώνονταν κάθε έτος με εξαίρεση το 2016, στη συνέχεια, επί Τραμπ, κάθε έτος αυξάνονταν. Έτσι από 586 δισ. δολ. το 2015 έφτασαν το 2019 τα 716 δισ.!

Η επιλογή του Έσπερ για τη θέση του υπουργού Άμυνας θα σημάνει νέους πολέμους, μιας και οι νέες εστίες έντασης είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να αυξηθούν οι πωλήσεις της πολεμικής βιομηχανίας από την οποία έφυγε ο υπουργός και στην οποία θα επιστρέψει.

Η επιλογή του θα αποβεί καταλυτική και για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ από την αρχή της θητείας του πιέζει τα άλλα 28 κράτη μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας να αυξήσουν τις πολεμικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία μόνο 7 κράτη έχουν ανταποκριθεί, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Στο εξής θα ξέρουμε ότι πίσω από τις παραινέσεις και τις απειλές των ΗΠΑ θα κρύβονται οι πωλήσεις και τα κέρδη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος…  

Πηγή: Νέα Σελίδα