Καταψηφίστηκε από τη Βουλή, δοξάστηκε από τους Αυστριακούς ο Κουρτς

Κι όμως η σημαντικότερη είδηση για την Αυστρία δεν αφορά στα αποτελέσματα της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εναντίον της καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Προέρχεται από τις κάλπες των ευρωεκλογών, όπου οι αυστριακοί ψηφοφόροι δεν φάνηκε να αποδοκιμάζουν ούτε καν να δυσανασχετούν με το περίφημο «σκάνδαλο Ίμπιζα» που είχε ως επίκεντρο τον ακροδεξιό αντι-καγκελάριο Στράχε, πολέμιο κατά τ’ άλλα της διαφθοράς, να υπόσχεται δουλειές με το δημόσιο για να εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Αυστρίας δε συμμερίζονται τη γενικότερη αποστροφή απέναντι στην κυβερνώσα ακροδεξιά της χώρας τους. Προς επίρρωση η αύξηση κατά 8% (σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014) των ψήφων που συγκέντρωσε το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς για να φτάσει στο 35% και η μείωση μόλις κατά 2% των ψήφων στο Κόμμα Ελεύθερων (FPO) του Στράχε που έφτασε το 18%, με τους σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν 23%, κ.λπ.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Κουρτς την Κυριακή 26 Μαΐου δεν τον έσωσε παρόλα αυτά από την καταψήφιση της κυβέρνησής του την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα, όταν η βουλή της Αυστρίας ψήφισε επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες εναντίον του ίδιου του Κουρτς. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, με τις ψήφους όχι μόνο των σοσιαλδημοκρατών αλλά και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελεύθερων, ισοδυναμούσαν με απόρριψη της πρότασης του Κουρτς για πρόσληψη τεχνοκρατών στη θέση των παραιτηθέντων ακροδεξιών μελών και παράταση της κυβέρνησής του. Οδηγούν δε την Αυστρία σε πρόωρες εκλογές, ενάμισι μόλις χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την ακροδεξιά, που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης και μεταβατικό καγκελάριος ορίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χάρτβικ Λέγκερ, αντικαθιστώντας τον πολλά υποσχόμενο 32χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η υπόλοιπη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, που κατά πιθανότητα θα αποτελείται από στελέχη τόσο των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, θεωρείται άγνωστη κι είναι κάτι που με βεβαιότητα δεν ενδιαφέρει ούτε καν τους Αυστριακούς. Αυτό αντίθετα που ενδιαφέρει όλους, Αυστριακούς και μη, είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών μετά το καλοκαίρι, το οποίο όμως δυστυχώς, αν κρίνουμε από τις κάλπες των ευρωεκλογών, δεν θα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

Σε κρίση Δεξιά και σοσιαλδημκράτες στη Γερμανία

Το χειρότερο τους εκλογικό ποσοστό σε όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής εποχής κατέγραψαν τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον περίφημο μεγάλο συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία τα 14 τελευταία χρόνια. Ο δεξιός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών με έδρα τη Βαυαρία (CDU/CSU) κέρδισε 29% των ψήφων χάνοντας 7 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία στο δεξιό συνασπισμό προκάλεσε το διαζύγιο που έλαβε από τη νεολαία καθώς μόνο το 13% όσων είναι κάτω των 30 ετών ψήφισαν το συντηρητικό μπλοκ. Επική ήττα υπέστη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κέρδισε 15%, χάνοντας 11 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δυσάρεστα νέα για το SPD δε σταμάτησαν στις κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο, όπου για πρώτη φορά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχασε τη δεύτερη θέση, την οποία κέρδισαν οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να εκτοξεύεται στο  21%. Ήττα για τους σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν και οι κάλπες που στήθηκαν για τις κρατιδιακές εκλογές στο μικρό κρατίδιο της Βρέμης την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές, όπου το SPD έχασε για πρώτη φορά την πρώτη θέση μετά από 73 χρόνια, την οποία κέρδισε το κόμμα της Μέρκελ, που πρέπει να πούμε πώς παρότι εγκατέλειψε την ηγεσία του CDU, παρότι ο μεγάλος συνασπισμός κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πιο βρόμικη λέξη της γερμανικής γλώσσας, εν τούτοις τα δικά της ποσοστά αποδοχής αγγίζουν το 70%, αποτελώντας μια μοναδική εξαίρεση σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο πολιτικό.

Η διάδοχός της, Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ (ή ΑΚΚ), ωστόσο δεν απολαμβάνει της ίδιας ασυλίας, καθώς από τις παραμονές των εκλογών έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σοβαρότατης διαμάχης, που εκτείνεται πολύ πέραν των γερμανικών συνόρων. Όλα ξεκίνησαν όταν 70 κάτοχοι λογαριασμών με μεγάλη επιρροή στην πλατφόρμα ανάρτησης βίντεο youtube (youtubers εν συντομία) απηύθυναν κοινό μήνυμα καταψήφισης των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω της πολιτικής τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Κατηγόρησαν συγκεκριμένα τους σοσιαλδημοκράτες και τη Δεξιά ότι έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους. Η πρωτοβουλία τους γίνεται καλύτερα κατανοητή αν ενταχθεί στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων πλέον διαδηλώσεων για το κλίμα που γίνονται σε όλη τη Γερμανία. Αν κρίνουμε από τις εκλογικές επιδόσεις των δύο κομμάτων, σε συνδυασμό με τα πολύ ψηλά ποσοστά που κατέγραψαν οι Πράσινοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, η προτροπή των youtubers δεν έπεσε στο κενό. Άξιζε την εγγραφή του το βίντεο διάρκειας 55 λεπτών. Η ενόχληση της ΑΚΚ, η οποία εκφράστηκε με μια δήλωση που αναφερόταν σε «κατασκευασμένες απόψεις», προκάλεσε μια έντονη δημόσια διαμάχη καθώς ερμηνεύτηκε ακόμη κι ως προσπάθεια on-line λογοκρισίας, από τον επικεφαλής του Humans Rights Watch. Η ίδια η 56χρονη νέα ηγέτης της Δεξιάς δε φάνηκε να κάμπτεται καθώς αναρωτήθηκε δημόσια «τι θα είχε συμβεί αν 70 εφημερίδες αποφάσιζαν μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές να απευθύνουν κοινή έκκληση, “μην ψηφίζετε CDU και SPD”»;

Ανεξαρτήτως της συζήτησης για το δημόσιο λόγο στην εποχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτό που δεν επιδέχεται αντιλόγου είναι ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών ανέδειξαν την αποστροφή των Γερμανών για τον μεγάλο συνασπισμό.

Πηγή: Νέα Σελίδα

Αρέσει σε %d bloggers: