Σε πολιτική κρίση η Αυστρία

Εντελώς απροσδόκητη τροπή λαμβάνει η αποκάλυψη των δύο γερμανικών εντύπων Spiegel και Sueddeutsche Zeitung για τον επικεφαλής του ακροδεξιού αυστριακού κόμματος FPOe,  Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε, που συμμετείχε ως πρότινος στην κυβέρνηση, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η αποπομπή των ακροδεξιών υπουργών, με πρωτοβουλία του καγκελάριου, απειλεί πλέον να ανατρέψει σύσσωμη την κυβέρνηση καθώς η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση απορρίπτει το σχέδιο του Κουρτς να διορισθούν στη θέση τους τεχνοκράτες. Ζητά επιπλέον να παραιτηθεί κι ο ίδιος ο Κουρτς και να διοριστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το τι ακριβώς θα γίνει θα αποφασιστεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, όταν η αυστριακή Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που θα προτείνει ο αυστριακός καγκελάριος. Σε κάθε περίπτωση τα ωστικά κύματα από την αποκάλυψη των γερμανικών Μέσων θα φτάσουν πολύ πέραν της ψηφοφορίας, καθώς αναδιατάσσεται όλο το πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας, μένοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αδυναμίας συγκρότησης μια σταθερής κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των αλυσιδωτών αντιδράσεων στην αυστριακή πολιτική ζωή, η ίδια η αποκάλυψη προκάλεσε πολλά ερωτήματα για το περιεχόμενό της και το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης φυσικά.

Το πρώτο ερώτημα που δεν απαντιέται αφορά το χρόνο που έγινε η αποκάλυψη. Ο διάλογος του ακροδεξιού αυστριακού ηγέτη που τάζει συμβόλαια με το αυστριακό δημόσιο σε μια γοητευτική Ρωσίδα, εκπρόσωπο και ανιψιά υποτίθεται ρώσου ολιγάρχη, έναντι πολιτικής υποστήριξης μαγνητοσκοπήθηκε το 2017, στην προεκλογική περίοδο μάλιστα. Γιατί το βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα σχεδόν δύο χρόνια μετά, και μάλιστα οκτώ ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, όπου κατά κοινή ομολογία νικητής τους θα είναι η άκρα Δεξιά; Η προφανής απάντηση είναι μία: μήπως και ανακοπεί η ορμή των ακροδεξιών κομμάτων από την Αυστρία και τη Γαλλία, μέχρι την Ιταλία και την Ουγγαρία, μιας και αποδεικνύεται ότι πίσω από τον θεολογικής φύσης λόγο τους για διαφάνεια, αξιοκρατία και ασφάλεια κρύβεται η συνήθης διαφθορά.

Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με την περίφημη Ρωσίδα, αναμφιβόλως μια κόρη εκπάγλου καλλονής, όπως διαπίστωσαν όσοι είδαν το βίντεο και πρώτος απ’ όλους ο ακροδεξιός ηγέτης που αδυνατούσε να αντισταθεί στα κάλλη της. Ο ρώσος ολιγάρχης Ιγκόρ Μακάροφ, που υποτίθεται ότι την έστειλε, δήλωσε ότι ως μοναχοπαίδι δεν έχει ανιψιά, ενώ αποστάσεις κράτησε και το Κρεμλίνο με σχετικές δηλώσεις. Οι εντυπώσεις ωστόσο για στήριξη της άκρας Δεξιάς από τη Ρωσία (όταν έχει γίνει δημοσίως γνωστό ότι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπανόν έχει έρθει στην Ευρώπη κι έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία για να κοουτσάρει την άκρα Δεξιά) και για ανάμειξη του Πούτιν στις εκλογές άλλων κρατών δημιουργήθηκαν για πολλοστή φορά. Ακόμη κι αν τίποτε δεν επιβεβαίωνε τα λεγόμενα της ρωσίδας καλλονής.

Πλάι στα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα θα μπορούσαν να προστεθούν πολλά ακόμη, όπως για παράδειγμα ποιος τράβηξε το βίντεο ή τοποθέτησε τις κάμερες στη βίλα της Ίμπιζας…

Σε κάθε περίπτωση, από τις κάλπες των ευρωεκλογών, θα μάθουμε κατά πόσο η Άκρα Δεξιά και ο ρατσιστικός, αντιμεταναστευτικός λόγος της αντιμετωπίζονται με μεθόδους που παραπέμπουν σε μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τα οποία καταλήγουν στην ηθική εξόντωση των ηγετών της, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο ιδεολογίες μίσους και φυλετικού ή θρησκευτικού διαχωρισμού.

Πηγή: Νέα Σελίδα