Αιματηρή επίθεση στο Ναϊρόμπι

Τουλάχιστον 14 νεκρούς και 15 τραυματίες άφησε πίσω της η τελευταία επίθεση της ένοπλης οργάνωσης Σαμπάμπ σε πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Κένυας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο καλά φρουρούμενα μέρη του Ναϊρόμπι, που πέραν του ξενοδοχείου περιλαμβάνει επίσης μπαρ, γραφεία πολυεθνικών, τράπεζες, ενώ εκεί κοντά διαμένουν εύποροι Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και Ινδοί. Η πρόσφατη επίθεση πλήττει ανεπανόρθωτα τη φήμη της Κένυας, που είναι η μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Αφρικής, με τον τουρισμό να αποτελεί τη σπουδαιότερη πηγή εσόδων για το δημόσιο και τον ιδιωτικό της τομέα.

Η επίθεση της Τρίτης 15 Ιανουαρίου ήταν ο τελευταίος κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αιματηρών επιθέσεων της οργάνωσης Σαμπάμπ με έδρα τη Σομαλία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η μεγαλύτερη όλων συνέβη τον Αύγουστο του 1998 όταν έκρηξη που πυροδότησε βομβιστής αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 200 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 5.000. Μια άλλη έκρηξη πραγματοποιήθηκε επίσης στην αμερικανική πρεσβεία στο Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία.  Οι συγκεκριμένες επιθέσεις οδήγησαν τις ΗΠΑ να συμπεριλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στη λίστα με τους πλέον περιζήτητους τρομοκράτες. Το 2013, επίθεση στο Westgate mall  οδήγησε στο θάνατο 67 άτομα, το 2015 άλλη επίθεση στο πανεπιστήμιο της πόλης άφησε πίσω της 147 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φοιτητές, ενώ το 2016 επίθεση σε Κενυάτικη στρατιωτική βάση στη Σομαλία οδήγησε στο θάνατο περίπου 140 στρατιωτών. Η συγκεκριμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο έδαφος που ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε η Σαμπάμπ, ενώ δικαιολογήθηκε ως τιμωρία της Κένυας για την στρατιωτική της παρουσία στη Σομαλία.

Η Κένυα έχει εισβάλλει στη Σομαλία από το 2011 από κοινού με τους Αμερικανούς που επιχειρούν τουλάχιστον να περιορίσουν τη δράση της Σαμπάμπ. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, μετά την εκλογή του Τραμπ οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου με βάση ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, έκανε πιο ελαστικούς τους κανόνες εμπλοκής επιτρέποντας ακόμη και τα προληπτικά χτυπήματα. Από 31 το 2017, οι αεροπορικές επιθέσεις αυξήθηκαν σε 47 το 2018 και το 2019, μέχρι την επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο είχαν φτάσει τις 5. Συνολικά, στη Σομαλία στρατοπεδεύουν περίπου 500 αμερικάνοι στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις κι ως επίσημη αποστολή τους έχουν την εκπαίδευση του στρατού της Σομαλίας. Στην πραγματικότητα εμπλέκονται τακτικά σε μάχες κι ενίοτε έχουν και νεκρούς. Τον Ιούνιο του 2018 για παράδειγμα σκοτώθηκε από πυρά Σομαλών ο δεύτερος αμερικανός στρατιώτης επί θητείας Τραμπ.

Η κατοχή της Σομαλίας ωστόσο είναι πολυεθνική. Μαζί με τους Αμερικάνους και τους Κενυάτες βρίσκονται επιπλέον στρατιώτες από το Μπουρουντί και την Ουγκάντα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 20.000, ενώ σχέδια αποχώρησής τους για το 2020 έχουν μπει στο συρτάρι. Μετά δε την επίθεση της 15ης Ιανουαρίου οποιαδήποτε σκέψη να ανοίξει αυτό το συρτάρι πρέπει να εγκαταλείφθηκε οριστικά…

Πηγή: Νέα Σελίδα

Αρέσει σε %d bloggers: