Στο έλεος των Τούρκων εγκατέλειψαν τους Κούρδους!

5aΑυστηρό μήνυμα έστειλε με τη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Εντογάν.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Τονίζοντας ότι η επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για εισβολή στη Συρία, άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο επέκτασης του πολεμικού μετώπου προς τα ανατολικά, που θα έφερνε τους τούρκους στρατιώτες πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αμερικανούς. Παρά τις ογκούμενες αντιθέσεις με τον Τραμπ, το ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κρατήσει ουδέτερη στάση ενώπιον μιας τέτοιας κλιμάκωσης, ήταν το μήνυμα του γάλλου προέδρου, που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Άγκυρας, η οποία αντέδρασε με τον τρόπο που θα αντιδρούσε στην περίπτωση που κάποιος παρενέβαινε στα εσωτερικά της! Με δήλωση προς τα Μέσα που έκανε ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε προσβλητικές τις παρατηρήσεις της Γαλλίας. Τόνισε μάλιστα ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει τον δάσκαλο στη χώρα του». Η επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Μακρόν φέρνει στην επιφάνεια την πίεση που δέχεται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα για την επιθετική και προκλητική πολιτική της, που στο όνομα της αποτροπής της δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους, ανοίγει ένα νέο πολεμικό μέτωπο.

Η δήλωση του Μακρόν σήμαινε πώς το Παρίσι, επί της ουσίας, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να επεκταθεί προς τα ανατολικά το μέτωπο του πολέμου! Το «απαγορευτικό» των Ηλυσίων αφορούσε τη δήλωση του ίδιου του Ερντογάν στις 26 Ιανουαρίου, όταν επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες δήλωσε πώς «οι μάχες μας θα συνεχιστούν μέχρι να μη μείνει κανένας τρομοκράτης, έως τα σύνορά μας με το Ιράκ»! Διευρύνοντας ωστόσο το θέατρο του πολέμου ο τουρκικός στρατός θα περάσει από την πόλη Μανμπίτζ, παρά τη σαφή σύσταση του Τραμπ να μην το κάνει(!), και θα εισέλθει στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) οι οποίες έχουν εκπαιδευθεί και οπλισθεί από τους Αμερικάνους. Είναι μια περιοχή που αντιστοιχεί στα τρία πέμπτα της βόρειας συνοριογραμμής της Συρίας, όπου με βάση δημοσιεύματα επιχειρούν 2.000 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι κάνουν ακόμη και κοινές περιπολίες με τους Κούρδους των SDF, προστατεύοντάς τους από τους Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι περιπολούν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ανοίγοντας ένα μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων, η Άγκυρα επιδιώκει να εξαλείψει όχι μόνο κάθε κουρδικό θύλακα που έχει αναπτυχθεί ντε φάκτο στα συριακά εδάφη αλλά και κάθε υπαρκτό σχέδιο ή μακρινή πιθανότητα ενοποίησής του με το Ιρακινό Κουρδιστάν που θα παρείχε πρόσβαση των Κούρδων στη Μεσόγειο και θα λειτουργούσε σαν συνεχή απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά ακόμη και για το Ιράν.

Συναινώντας ωστόσο το ΝΑΤΟ με την τουρκική εισβολή επιφυλάσσει τη χειρότερη δυνατή μοίρα στους Κούρδους που αποτέλεσαν τους πιο πιστούς και αταλάντευτους συμμάχους τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Οι δυνάμεις μας ηγήθηκαν της μάχης εναντίον του αληθινού τρόμου που αντιπροσώπευε το Ισλαμικό Κράτος – ακόμη κι όταν η Τουρκία του παρείχε υποστήριξη και το πετρέλαιο του πουλιόταν στην Τουρκία», ανέφερε άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι New York Times στις 29 Ιανουαρίου και υπέγραφε διοικητής των Μονάδων Προστασίας Γυναικών από το Αφρίν της Συρίας. Στο ίδιο άρθρο ωστόσο, που ξεχείλιζε από απογοήτευση απέναντι στους Δυτικούς οι οποίοι τώρα εγκαταλείπουν τους Κούρδους στο έλεος του Ερντογάν, διατυπωνόταν το αίτημα προς τις ΗΠΑ να κηρύξουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επάνω από το Αφρίν και όλη την περιοχή της Ροζάβα, παραπέμποντας σε όσα έπραξαν οι Αμερικανοί στο ιρακινό Κουρδιστάν, όταν ήθελαν να το προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε και την ληξιαρχική πράξη γέννησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, που μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα σήμερα, σε βαθμό να μην αποτελεί απειλή, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ίδιο θα ισχύει και στο μέλλον. Σε κάθε δε περίπτωση είναι μια κακή αρχή για την Άγκυρα που ανησυχεί για την αυτονόμηση ή ανεξαρτητοποίηση του τουρκικού Κουρδιστάν. Γι’ αυτό το λόγο κι αναλαμβάνει να βγάλει σε πέρας τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό του Άσαντ, όσο ο συριακός στρατός συνεχίζει να πολεμάει τους εναπομείναντες τζιχαντιστές. Έτσι, σε μια εξέλιξη εντελώς απρόβλεπτη πριν μερικά χρόνια, ο Ερντογάν εγγυάται την εδαφική κυριαρχία της Συρίας απειλώντας ακόμη και τους Αμερικάνους, που παρότι το σχέδιο τους στη Συρία ηττήθηκε παραμένουν στα βορειοανατολικά της χώρας και τώρα καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Η στήριξη δε που προσφέρει η Τουρκία στον Άσαντ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από την στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει με το Ιράν και τη Ρωσία, που στηρίζουν τον ηγέτη της Συρίας, παρά τις αντιφάσεις του, ως ανάχωμα στην επέκταση της αμερικανική επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Τα οφέλη του Ερντογάν δεν εντοπίζονται μόνο στην εξάλειψη της κουρδικής απειλής. Επεκτείνονται και στο εσωτερικό της χώρας καθώς ο ολοκληρωτικός πόλεμος που διεξάγει με τους Κούρδους παθιάζει τους οπαδούς του, διευρύνει το ακροατήριο του και αυξάνει την πολιτική του επιρροή. Κι όσο για τους διαφωνούντες, ακολουθείται η …πεπατημένη της καταστολής. Περισσότερα από 300 άτομα έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί με την κατηγορίας της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή ανάρτησαν επικριτικά σχόλια για την εισβολή στη Συρία σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την «περιποίηση» του τουρκικού κράτους δε γλύτωσαν ούτε τα 11 μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου που αντιπροσωπεύει 80.000 γιατρούς όλης της χώρας κι εξέδωσε ανακοίνωση για τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στη δημόσια υγεία. Κι επιπλέον τις ελευθερίες εντός της Τουρκίας όπως φάνηκε στη συνέχεια…

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Σελίδα