ΝΩΡΙΣ ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ BREXIT

Για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουροι οι 17,4 εκ. Βρετανοί ψηφοφόροι που επέλεξαν το Brexit τον Ιούνιο του 2016. Αυτό που δεν μπορούσε κανείς εύκολα να προβλέψει ήταν το άμεσο κόστος που θα κατέβαλαν. Πολύ περισσότερο όταν η θέση του Λονδίνου αδυνάτισε θεαματικά έναντι των Βρυξελλών μετά την Πύρρεια νίκη για την Τερέζα Μέι και το στρατόπεδο της εξόδου που σηματοδότησαν τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου, καθώς οι Συντηρητικοί διατήρησαν μεν την πρώτη θέση αλλά έχασαν 13 έδρες, ενώ οι Εργατικοί κέρδισαν 32 έδρες επιπλέον.

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Έκτοτε το ένα πλήγμα διαδέχεται το άλλο και το Λονδίνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη κρίση στην ΕΕ από την ίδρυσή της, μοιάζει με ζαλισμένο μποξέρ που δέχεται επάνω στο ρινγκ ανελέητα γρονθοκοπήματα. Έτσι, παραμένοντας ανήμπορο να διαχειριστεί από θέσεις ισχύος τις διαπραγματεύσεις με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να επιβάλει φυσικά τους όρους του η μια κακή είδηση διαδέχεται την άλλη.

Η έξοδος από την ΕΕ κινδυνεύει να οδηγήσει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία στα βράχια καθώς μέχρι στιγμής η συμμετοχή τόσο της Αγγλίας όσο και της Ιρλανδίας στην ΕΕ διασκέδαζε τις εντυπώσεις που δημιουργούσε η βρετανική κατοχή στη βόρεια Ιρλανδία, που για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά πλειοψηφία (όπως και η Σκοτία) ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η ανυπαρξία συνόρων στο πλαίσιο της ΕΕ εκτόνωνε εν μέρει έστω τα αιτήματα ανεξαρτησίας των βορειοϊρλανδών, καθώς οι Βρυξέλλες έφερναν πιο κοντά το Μπέλφαστ στο Δουβλίνο.  Η προοπτική ενός σκληρού τελωνειακού ελέγχου στα σύνορα της κατεχόμενης Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία (που θα μετατραπούν στα μοναδικά χερσαία σύνορα της Αγγλίας με την ΕΕ) θα ξυπνήσει τα γνωστά δαιμόνια που αποκοίμισε για σχεδόν 20 χρόνια η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που υπογράφτηκε το 1998. Κι η άλλη λύση όμως, η εναλλακτική, είναι εξ ίσου απειλητική! Η προοπτική παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, ακόμη κι αν η υπόλοιπη Αγγλία αποχωρήσει, που θα επιτρέψει τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος ανυπαρξίας ελέγχων, απομακρύνει τη Β. Ιρλανδία από την Αγγλία και τη φέρνει κοντύτερα στην Ιρλανδία. Διασπά το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς θα δημιουργήσει δύο ειδών καθεστώτα στο εσωτερικό του απέναντι στην ΕΕ. Γι’ αυτό και την απορρίπτουν εξ αρχής οι Προτεστάντες!

Η έξοδος όμως από την ΕΕ έχει κι άμεσο οικονομικό κόστος (χωρίς να αναφερόμαστε στα 40 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το κόστος του «διαζυγίου»), το οποίο ξεκίνησε να καταβάλλει η Αγγλία εξ αιτίας της φυγής επιχειρήσεων. Πρωταγωνιστής εδώ είναι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία, ο εθνικός πρωταθλητής της Αγγλίας καθώς πληρώνει τους περισσότερους φόρους απ’ οποιοδήποτε άλλο κλάδο και συμβάλει στο 12% του βρετανικού ΑΕΠ. Η εξάρτησή του δε από την ΕΕ υποδηλώνεται από το γεγονός ότι 1 στις 3 συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του περιλαμβάνουν πελάτες από την ΕΕ.

Τις συνέπειες στο Σίτι επιχείρησε να εκτιμήσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημιουργώντας έναν δικό του δείκτη, απλό και καθημερινό. Εκτίμησε συγκεκριμένα την πορεία έξι μεγεθών: τις τιμές των ακινήτων, την κίνηση στους δύο υπόγειους σταθμούς του μετρό Bank και Monument που εξυπηρετούν το Σίτι, τον αριθμό των αιτήσεων για νέα μπαρ και ρεστοράν στην περιοχή, την κίνηση στο αεροδρόμιο του Σίτι που εξυπηρετεί τα τραπεζικά στελέχη, τις προσλήψεις προσωπικού και τις θέσεις εργασίας που μεταναστεύουν. Καμιά σχέση δηλαδή με τους περίπλοκους κι εξελιγμένους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί η βιομηχανία του χρήματος. Το συμπέρασμα που εξάγουν συμπίπτει με την εντύπωση που έχουν όλοι όσοι ασχολούνται έστω κι εξ αποστάσεως με το θέμα: 17 μήνες αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ οι δείκτες φέρνουν στην επιφάνεια μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, όχι όμως μια δραματική μείωση.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους 12 μήνες όταν θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση εκείνων των τραπεζών που θέλουν να έχουν εντός κι όχι εκτός ΕΕ τις διοικήσεις τους, όπως και των υπηρεσιών της ΕΕ που διατηρούσαν τα κεντρικά τους γραφεία στην Αγγλία. Ήδη, τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε η μετεγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ και το Παρίσι, αντιστοίχως. Το παράδοξο ωστόσο, και πολύ δηλωτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γενικευμένης πολιτικής δυσανεξίας, είναι πώς η επιστροφή των δύο αυτών υπηρεσιών επί ηπειρωτικού εδάφους, αντί να ενισχύσει τις κεντρομόλες δυνάμεις, έδωσε τροφή για νέες αντιπαραθέσεις. Συγκεκριμένα, για διαμαρτυρίες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών περί δημιουργίας ενός νέου τείχους μεταξύ Ανατολής και Δύσης και τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με ευθύνη αυτή τη φορά των Βρυξελλών, επειδή οι προτάσεις να φιλοξενηθούν οι δύο υπηρεσίες στην ανατολική μεριά του τείχους καταψηφίσθηκαν.

Το Λονδίνο ωστόσο, όσο κι αν τρίβει τα χέρια του βλέποντας να εντείνονται οι έριδες στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί προβλήματα που είχε συνηθίσει επί δεκαετίες να λύνει στο πλαίσιο της ΕΕ, αξιοποιώντας ειδικότερα το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων. Το πιο εκρηκτικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι η στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως τώρα Εργατικές και Συντηρητικές κυβερνήσεις ουδέποτε νοιάστηκαν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές στις νοσηλευτικές σχολές της Αγγλίας, δηλαδή να επιβάλλουν την δημόσια και δωρεάν φοίτηση, επειδή είχαν διαθέσιμη μια ανεξάντλητη πηγή δωρεάν εργατικών χεριών από την ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των νοσηλευτών που προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέρχεται στο 14% και είναι διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, ενώ ακόμη και τώρα υπάρχουν 40.000 κενές θέσεις εργασίας. Η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ θα επιτείνει το κύμα επιστροφής στις πατρίδες τους όσων γιατρών και νοσηλευτών εργάζονταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που παρατηρήθηκε τον πρώτο χρόνο μετά το δημοψήφισμα με πρωταγωνιστές 10.000 εργαζόμενους, επειδή παραμένει άδηλο το καθεστώς των δικαιωμάτων, το συνταξιοδοτικό καθεστώς ακόμη και η πρόσβαση που θα έχουν οι ίδιοι στη δημόσια υγεία επειδή θα προέρχονται από τρίτες χώρες. Καθόλου τυχαία δεν είναι η μείωση κατά 90% των νοσηλευτών που αιτούνται να κάνουν πρακτική στην Αγγλία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επομένως που συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πληθυσμό, πυλώνας της μεταπολεμικής βρετανικής ταυτότητας όπως το χαρακτήριζαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς σε σχετικό τους ρεπορτάζ την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ή «το κοντινότερο πράγμα που έχουν οι Άγγλοι σε εθνική θρησκεία» όπως το είχε χαρακτηρίσει πρώην υπουργός, θα δεχθεί κλυδωνισμούς. Όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι που στρατολογούσαν προσωπικό αδιακρίτως από τις χώρες μέλη της ΕΕ…

Πηγή: Νέα Σελίδα

One thought on “ΝΩΡΙΣ ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ BREXIT”

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: