Ο Σόιμπλε ακυρώνει μονομερώς όσα υπέγραψαν κυβέρνηση – δανειστές

 

Στην εκδήλωση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους το Νοέμβριο του 2016, είχαμε τονίσει τις ζοφερές προοπτικές για την τύχη του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα δύο δεδομένα. Το πρώτο αφορούσε τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις της σημερινής κυβέρνησης από το δικαίωμα διαγραφής του δημόσιου χρέους (Φεβρουάριος 2015, Ιούλιος 2015, Μάιος 2016). Το δεύτερο και άμεσα σχετιζόμενο με τις παραιτήσεις αφορούσε τα στενά, υπαγορευμένα από τους πιστωτές, περιθώρια διαχείρισης του προβλήματος του δημοσίου χρέους που κινούνταν ανάμεσα σε τρεις επιλογές.

  1. Επιμήκυνση των λήξεων,
  2. μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, και,
  3. μείωση των επιτοκίων, ακόμη και δια του παγώματος στα σημερινά τους σχετικά χαμηλά επίπεδα, ώστε η διαφαινόμενη άνοδός τους (όπως έχει αρχίσει να υλοποιείται στις ΗΠΑ καθιστώντας θέμα χρόνου την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην ευρωζώνη) να μη σημάνει αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στα καθ’ ημάς.

Κοινή μας θέση ήταν και οι τρεις παραπάνω προτάσεις είναι επιδερμικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Προς επίρρωση η απόρριψή τους από το ΔΝΤ. Οι τρεις παραπάνω προτάσεις των δανειστών είναι αδύνατο ακόμη και να διαχειριστούν την κρίση χρέους, πολύ περισσότερο να την επιλύσουν, επειδή αφήνουν ανέγγιχτη την ονομαστική αξία του χρέους, που στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 315,4 δισ. ευρώ ή 180,3% του ΑΕΠ, έναντι 311,7 δισ. ή 177,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.

Ωστόσο, την εβδομάδα που πέρασε μάθαμε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέκλεισε την τρίτη από τις παραπάνω λύσεις, τη μείωση των επιτοκίων. Κοστολόγησε στα 120 δισ. το κόστος της ως το 2040, έκρινε ότι ισοδυναμεί με ένα επιπλέον πακέτο στήριξης στην ελληνική οικονομία και διαμήνυσε στην κυβέρνηση να μην περιμένει τίποτε σχετικό!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε καν σχολίασε την τοποθέτηση του Σόιμπλε και προτίμησε να την αφήσει να περάσει στο περιθώριο της ενημέρωσης. Η σιγή ιχθύος εξυπηρετούσε την κυβέρνηση γιατί η δήλωση του Σόιμπλε δείχνει ότι οι συμφωνίες τηρούνται αν και μόνο αν συμφέρουν. Σε περίπτωση που επισείουν κόστος τότε αντί για συμφωνίες έχουμε μονομερείς ενέργειες! Η κυβέρνηση ωστόσο έχει παραιτηθεί από τις μονομερείς ενέργειες, κάνοντας επίδειξη συμμόρφωσης και υποταγής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ωστόσο όφειλαν να δείξουν ότι ακόμη κι αν ισχύει το κόστος των 120 δισ. ευρώ  που θα επωμιστούν οι χώρες πιστωτές, από τον δανεισμό στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουν θησαυρίσει! Κι αν όχι όλες οι χώρες, μετά βεβαιότητας οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης που τώρα δανείζονται με αρνητικά επιτόκια, αποτελώντας ασφαλές καταφύγιο. Πρώτη απ’ όλες είναι η Γερμανία που ωφελήθηκε τα μέγιστα. Βάσει απάντησης που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτή, κι η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Σπίγκελ τον Αύγουστο του 2013, τα κρατικά θησαυροφυλάκια στο Βερολίνο από το 2010 ως το 2014, μόνο, γέμισαν και θα γέμιζαν με επιπλέον έσοδα 40,9 δισ. ευρώ, επειδή η Γερμανία δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια. Μάλιστα, η σχετική εγγραφή στον προϋπολογισμό είχε τον τίτλο «διαφορά επιτοκίων» και υπολογιζόταν κατ’ έτος από 8 ως 17 δισ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, η Γερμανία μπορεί να παραιτηθεί από την είσπραξη των τόκων και δεν το κάνει, λειτουργώντας σαν τοκογλύφος. Αρνείται να υλοποιήσει μια δέσμευσή της γιατί ξέρει ότι απέναντί της έχει μια κυβέρνηση προθύμων που συναγωνίζονται σε επίδειξη δουλικότητας τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Παπαδήμου, Παπανδρέου. Στο πλάι της η ελληνική κυβέρνηση έχει κι όλους όσους σήμερα πιέζουν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η αξιολόγηση:

  • Μείωση συντάξεων
  • μείωση αφορολόγητου, και,
  • πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Πρόκειται για μέτρα που θα φτωχύνουν το λαό και θα οξύνουν την κρίση χρέους.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να αντιδράσουμε:

  • Συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη αρχίζει να γράφεται,
  • δηλώνοντας ότι αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας, και
  • απαιτώντας άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, αξιοποιώντας τα δύο πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Εκδήλωση Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 4 Απριλίου 2017

One thought on “Ο Σόιμπλε ακυρώνει μονομερώς όσα υπέγραψαν κυβέρνηση – δανειστές”

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.