Home » 2016 » Με την ΑΡΣΥΟ στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Με την ΑΡΣΥΟ στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Archives

oikonomiko-epimelitirio-ellados-oeeΗ Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων, που διεκδικεί την ψήφο των λογιστών – φοροτεχνών του κλάδου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δεν επιδιώκει να κερδίσει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Ούτε να αλλάξει την πολιτική του κατεύθυνση.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ξέρουμε καλά πώς το Επιμελητήριο συνδέεται οργανικά τόσο με την μεγάλη εργοδοσία του κλάδου, που πλέον έχει επικεντρωθεί σε 3-4 λογιστικοελεγκτικές εταιρείες (είναι αυτές που γράφουν τους νόμους και έχουν υπό τον έλεγχό τους τα πιο νευραλγικά πόστα στα υπουργεία), όσο και με το ίδιο το κράτος, που αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλό του. Κανέναν επομένως δεν ξαφνιάζει η ένοχη σιωπή του Επιμελητηρίου όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στη Μνημονιακή λαίλαπα που οδήγησε την ανεργία στα ύψη και τους μισθούς στα Τάρταρα κι επίσης απέναντι στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα λογιστήρια όπου βασιλεύει η απλήρωτη και η ανασφάλιστη εργασία. Δραματικές επίσης είναι οι συνθήκες εργασίας των αυταπασχολουμένων και χιλιάδων μικρομεσαίων λογιστών, που συνθλίβονται από τα χαράτσια, τις ασφαλιστικές εισφορές και τον μεγάλο όγκο εργασίας καθώς σταθερά πλέον η εφορία μεταβιβάζει δικές της εργασίες στον κλάδο.

Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν με συνέπεια όλες οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου, ΔΗΚΙΟ και Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), αυτή την πολιτική υπηρετεί και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΣΥΝΑΡΟ! Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μαυριστούν ως οι υπαίτιοι της Μνημονιακής κατρακύλας, νέας και παλιάς περιτύλιξης.

Η ΑΡΣΥΟ ωστόσο παλεύει ενάντια στον επαγγελματικό κατακερματισμό και τον σκυλίσιο ανταγωνισμό που καλλιεργεί η εργοδοσία στους χώρους εργασίας και τον οποίο αναπαράγει το Επιμελητήριο με τις νέες διακρίσεις που δημιουργεί. Η ΑΡΣΥΟ παλεύει για ενιαία εργασιακά δικαιώματα, στη βάση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας και την κατάργηση κάθε είδους εξετάσεων που υψώνουν νέα τείχη και κατηγοριοποιήσεις. Επίσης, η ΑΡΣΥΟ διεκδικεί την ψήφο των οικονομολόγων για την κατάργηση του επαγγελματικού ταμείου ΕΤΑΟ που δημιούργησε το Επιμελητήριο, και δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο βαφτίζουν ασφάλιση απαλλάσσοντας προκαταβολικά την εργοδοσία και το κράτος από τη δική τους συμμετοχή. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο, κι ενδεικτικό του αντιδραστικού χαρακτήρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ότι στον κλάδο μας το συγκεκριμένο εξάμβλωμα δημιουργήθηκε πριν καν το απαιτήσει ο νόμος. Δουλεύουν πριν από το κράτος για το κράτος. Κυρίως όμως εναντίον μας…

Η ΑΡΣΥΟ, στην οποία συμμετέχουν αγωνιστές της Αριστεράς και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, παλεύει επίσης για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής φτωχοποίησης. Άποψή μας είναι ότι όσες νίκες κι αν πετύχουμε στον κλάδο η σημερινή «μαυρίλα» στα εργασιακά, το εισόδημα, τη φορολογία, κ.α. δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί αν δεν προχωρήσουμε σε παύση πληρωμών επί του δημόσιου χρέους και διαγραφή του με όρους κυρίαρχου κράτους, όπως πλήθος διεθνών συνθηκών επιτρέπουν. Επίσης, αν δεν έλθει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς στις 10 Δεκεμβρίου 2016

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

@LeonidasV

%d bloggers like this: