Σφραγιδοφύλακας το Οικονομικό Επιμελητήριο!

arsyo-logoΕυρύτερη πολιτική σημασία αποκτούν οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα διεξαχθούν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, σε όλη τη χώρα.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε κραυγαλέα αντίθεση με ό,τι έπραξαν άλλα επιμελητήρια, όπως το Τεχνικό ή επαγγελματικές ενώσεις, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ουδέποτε αμφισβήτησε τις Μνημονιακές πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας. Στήριξε ενεργά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τις μειώσεις μισθών. Η ταύτιση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με τις περικοπές δεν ξάφνιασε κανέναν από τους παροικούντες στα λογιστήρια της …Ιερουσαλήμ. Το Οικονομικό Επιμελητήριο, ανεξαρτήτως της πολιτικής απόχρωσης της διοίκησής του, λειτουργούσε σαν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και σαν προθάλαμος για μια κυβερνητική θέση, έστω γενικού γραμματέα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα πρωτίστως των μεγάλων λογιστικοελεγκτικών εταιρειών, σε βάρος των συμφερόντων των μισθωτών λογιστών – φοροτεχνών, των αυτοαπασχολουμένων κι όσων εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας.

Ενάντια, για παράδειγμα, στους μισθωτούς και τους χαμηλοαμειβόμενους λειτουργεί το ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο που δημιούργησε το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΕΤΑΟ), συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης και του κεκτημένου δικαιώματος της τριμερούς χρηματοδότησης. Ενδεικτικό επίσης στοιχείο του αυταρχισμού που χαρακτηρίζει τη δράση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι η απαγόρευση της άσκησης κριτικής στη διοίκησή του, επί ποινή διαγραφής, που σημαίνει απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος! Οργή επιπλέον δημιουργεί σε χιλιάδες συναδέλφους, αποφοίτους ΤΕΙ και ΙΕΚ η υποχρέωση να πληρώνουν χαράτσι στο Επιμελητήριο, ως προϋπόθεση για να πάρουν άδεια με την οποία να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν δικαίωμα να είναι μέλη του!

Η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων, που συμμετέχει για πέμπτη φορά στις εκλογές, αντιπαλεύει κάθε είδους επαγγελματικό κατακερματισμό, θεωρώντας ότι διευκολύνει την μείωση των μισθών και τη διάσπαση των εργαζομένων και τάσσεται υπέρ των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων στη βάση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας. Πιστεύει ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο, αντί να παριστάνει τον τροχονόμο και τον σφραγιδοφύλακα του επαγγέλματος, δυσκολεύοντας στην πράξη τους συναδέλφους να εργαστούν, πρέπει να μετατραπεί σε επιστημονική ένωση που να ανοίξει τη συζήτηση για την πορεία της οικονομίας, την κρίση, τις πολιτικές διεξόδου. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το πλαίσιο ζητάει την ψήφο όσων λογιστών και φοροτεχνών πλήττονται από την οικονομική κρίση κι έχουν συμφέρον από την ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Επιπλέον, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων καλεί τους οικονομολόγους να πάρουν μέρος στους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες για την μονομερή παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους και την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 8 Δεκεμβρίου 2016

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s