Κόκκινα δάνεια: Επιταχύνουν το ξεπούλημα

84Ενεργότερο ρόλο στη μείωση των κόκκινων δανείων αναλαμβάνουν στο εξής οι εμπορικές τράπεζες, βάσει απόφασης που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδας με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο των όσων προβλέπει σχετική οδηγία οι τράπεζες υπέβαλαν στις 24 Ιουνίου στην κεντρική τράπεζα αναλυτικούς στόχους μείωσης κατά κατηγορία δανείου για τα δύο εναπομείναντα τρίμηνα του έτους κι επίσης ετήσιους για το 2017, το 2018 και το 2019. Σε αυτούς ακριβώς τους στόχους αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προδικάζοντας ένα ζοφερό μέλλον για χιλιάδες δανειολήπτες.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Με βάση λοιπόν τις δηλώσεις του Γιάννης Στουρνάρα, που στηρίζονται σε προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών – δεν είναι δηλαδή αυθαίρετες, τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2019 προβλέπεται να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ, από το επίπεδο των 108 δισ. ευρώ περίπου που ανέρχονται σήμερα, ακολουθώντας μια συνεχή ανοδική τροχιά. Ενδεικτικά, από 39,9% το 2014, ανήλθαν σε 44,2% το 2015 και σε 45,2 τον Μάρτιο του 2016. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 600 εκ. ευρώ. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το πώς κατανέμονται τα κόκκινα δάνεια καθώς το υψηλότερο ποσοστό που υπερβαίνει τα δύο τρίτα, 67% για την ακρίβεια, παρουσιάζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τα καταναλωτικά δάνεια το 55% είναι μη εξυπηρετούμενα κι από τα στεγαστικά το 42%.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% ως το 2019 θα φέρει ανεργία και ύφεση

Για την υπέρογκη αύξηση των κόκκινων δανείων, που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κατάταξης των κόκκινων δανείων, την κύρια και αποκλειστική ευθύνη φέρει η Τράπεζα της Ελλάδας. Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ευθύνεται καθώς την εποχή της ευημερίας των τραπεζών επέτρεπε την παραβίαση των κανόνων που η ίδια είχε θέσει, μέσω ορίων στο ύψος των δανείων. Ο Γ. Στουρνάρας για να αποκρύψει τις ευθύνες των προηγούμενων διοικητών στην ομιλία του στη Βουλή …ζάλισε τους παραβρισκόμενους βουλευτές με τα όσα έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας από το 2013, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Για το πώς έφτασαν τα δάνεια σε αυτά τα ύψη, όμως, κουβέντα…

Προάγγελος αρνητικών εξελίξεων είναι ωστόσο και οι κατευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις εμπορικές τράπεζες, που μεταξύ άλλων προβλέπουν τη συντονισμένη αντιμετώπιση των λεγόμενων κοινών πιστούχων, όσων δηλαδή χρωστούν σε περισσότερες από μία τράπεζες, την αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων και την αναδιάρθρωση των βιώσιμων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει ακόμη και την αλλαγή διοικήσεων! Εν συντομία, οι τράπεζες αποχαιρετούν την περίοδο παθητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όταν η συρρίκνωσή τους επαφιόταν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Επιπλέον, και με κριτήριο τη επιβίωση των ίδιων των τραπεζών, στο εξής θα τα αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Μόνο που έτσι το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, όχι ανάπτυξη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Πριν στις 17 Ιουλίου 2016

One thought on “Κόκκινα δάνεια: Επιταχύνουν το ξεπούλημα”

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: