Και οι Βέλγοι στο δρόμο για τα εργασιακά

WireAP_78129e89b5d24192ac2fe39409815c8c_16x9_992Ως ιδανική ευκαιρία για την υλοποίηση μιας σαρωτικής αντεργατικής μεταρρύθμισης θεώρησε το κλίμα τρόμου που έχει επιβληθεί σε όλο το Βέλγιο, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Μαρτίου, η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ που ακολουθεί κατά πόδας τους γάλλους σοσιαλιστές. Οι εργαζόμενοι ωστόσο αρνήθηκαν να μείνουν σιωπηλοί… Περισσότεροι από 60.000 διαδήλωσαν την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλλες (τις ώρες μάλιστα που συνεδρίαζε η Ευρωομάδα για να ανακοινώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα για την Ελλάδα) δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η αντεργατική μεταρρύθμιση προβλέπει την ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας που επιτρέπει στην εργοδοσία να αυξήσει τις ώρες εργασίας κάθε μισθωτού την ημέρα ακόμη και στις 12 ώρες και την εβδομάδα ακόμη και στις 45 ώρες, δίνοντας ρεπό ή μειωμένες ώρες εργασίας άλλες μέρες και εβδομάδες, σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες της παραγωγής. Πρόκειται για μέτρο που θα επιβάλλει την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους παραγωγής, κυρίως όμως θα νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που ήδη υφίσταται, ωθώντας την ανασφάλεια σε νέα, ανώτερα επίπεδα. Ο στόχος του κεφαλαίου άλλωστε για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι ένας στόχος κινούμενος, ζωντανός και διαρκώς επεκτεινόμενος. Κάθε φορά που επιτυγχάνεται η σάρωση μιας κατάκτησης, πρώτα στο χώρο παραγωγής και μετά νομοθετικά, τίθεται και η επόμενη, μέχρι να καταργηθεί κι ο τελευταίος νομοθετικός περιορισμός που δημιουργεί εμπόδια ή θέτει όρους στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που μια μέρα πριν την απεργία οι σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν τη μείωση των ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων στα τρένα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο νόμος για τα εργασιακά είναι μέρος μιας ευρύτερης αντι-μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (μέχρι το 2030, όπως καθησυχαστικά διαβεβαίωσε η κυβέρνηση) και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Τα εργατικά συνδικάτα, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο και καλούν σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις στις 31 Μαΐου, στις 24 Ιουνίου και τον Οκτώβριο, εκτίμησαν πως οι απώλειες που επισείει η υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών σε κάθε οικογένεια ανέρχονται σε 1.200 ευρώ το χρόνο.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ίδια ώρα που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες ανακοινώνει την αποστολή 6 μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία που θα συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς των ισλαμιστών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού, μετά την απόσυρσή της για περίπου ένα χρόνο λόγω του υψηλού κόστους. Φαίνεται ωστόσο ότι λεφτά βρέθηκαν για τη χρηματοδότηση της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο: είναι αυτά που θα κοπούν από τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Πριν την Κυριακή 29 Μαΐου 2016

One thought on “Και οι Βέλγοι στο δρόμο για τα εργασιακά”

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.