Η Γερμανία ξαναπαίρνει τ’ όπλο της

20121013_EUP004_0Προβληματισμό και βαθιά ανησυχία προκάλεσε τουλάχιστον στην Ευρώπη η «λευκή βίβλος» για το Γερμανικό στρατό, με συντάκτη το Βερολίνο, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ακόμη κι αυτά τα μικρά αποσπάσματα που «διέρρευσαν» ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες…

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Με βάση το δημοσίευμα των Financial Times στις 2 Μαΐου 2016, η «λευκή βίβλος» αναφέρει: «Η Γερμανική πολιτική ασφάλειας εκτείνεται επίσης πέραν της χώρας… Η Γερμανία επιθυμεί να συμμετέχει έγκαιρα, αποφασιστικά και ουσιαστικά ως ηγέτιδα δύναμη στις διεθνείς διαμάχες, να αναλάβει ευθύνη και να αξιώσει την ηγεσία»! Σωστά διαβάσατε! Η Γερμανία δε θέλει μόνο να σπάσει τις μεταπολεμικές απαγορεύσεις που της επιβλήθηκαν ως τιμωρία για τα 60 εκ. νεκρούς που προκάλεσε η φονική μηχανή της την τελευταία φορά που βγήκε εκτός συνόρων, αλλά θέλει και να ηγηθεί του ευρωπαϊκού στρατού, που σιγά – σιγά κι εν κρυπτώ συγκροτείται. Αναγνωρίζεται ωστόσο πως «η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού απέχει σημαντικά, αποτελεί όμως στρατηγική ανάγκη να εφαρμόσουμε σημαντικά βήματα για να ανοίξουμε το δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση». Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινάει από το εσωτερικό. Έτσι, η Γερμανία αξιολογεί αρνητικά την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία γράφοντας στη «βίβλο» πως «είναι οργανωμένη εθνικά και σοβαρά κατακερματισμένη». Πρόκειται για μια διατύπωση που υπονοεί την ανάγκη ευρωπαϊκής ενοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία εύκολα πλέον καταλαβαίνουμε ότι περιγράφει ένα χορό εξαγορών και συγχωνεύσεων ο οποίος θα καταλήξει στην υπερτροφική ανάπτυξη της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας και το κλείσιμο ή τον μαρασμό των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών. Χωρίς κίνδυνο μπορούμε να προβλέψουμε ότι το κόστος που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από τα νέα επεκτατικά γερμανικά σχέδια θα είναι τεράστιο καθώς οι πολεμικές βιομηχανίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κι άλλα είδη, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, την τεχνογνωσία και προπαντός την απασχόληση. Τα οφέλη που θα εισπράξει το Τέταρτο Ράιχ επομένως θα εκτείνονται πολύ πέραν των εξαγωγών αρμάτων, τυφεκίων κι άλλου πολεμικού υλικού.

Ωστόσο, η αμοιβαιότητα και οι συνέργειες που προβλέπονται στη «λευκή βίβλο» του Βερολίνου αφορούν άπαντες πλην του …ίδιου του Βερολίνου. Ενώ, για την ακρίβεια, αναφέρει πως «είναι ανάγκη οι στρατιωτικές ικανότητες από κοινού να σχεδιάζονται, να αναπτύσσονται, να διοικούνται, να προχωρούν σε προμήθειες και να επιχειρούν αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα των ένοπλων δυνάμεων της Ευρώπης και βελτιώνοντας περαιτέρω την ικανότητα της Ευρώπης να δρα», αμέσως παρακάτω αναφέρει πως αυτό δεν προσκρούει στη «τεχνολογία κυριαρχία της Γερμανίας». Με άλλα λόγια το Βερολίνο θέλει όχι απλώς να έχει λόγο αλλά να διοικεί τους στρατούς όλης της Ευρώπης και την ίδια ώρα κανένας άλλος αξιωματικός ή χώρα να μη διαθέτει πρόσβαση στα δικά του μυστικά!

Κρύβουν τη «λευκή βίβλο»

Είναι σίγουρο πώς όταν δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλές ακόμη εκπλήξεις. Το Βερολίνο απέφυγε να το δημοσιοποιήσει για να μη δώσει επιπλέον επιχειρήματα, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Αγγλία, σε όσους ποτέ δε χώνεψαν τη Γερμανία στη γηραιά Αλβιόνα και το σημαντικότερο δεν …ξεχνούν πως στον 20ο αιώνα ήταν και τις δύο φορές σε αντίπαλα στρατόπεδα! Κι αυτό καθώς είναι προφανές πως η προώθηση των γερμανικών στρατιωτικών συμφερόντων επ’ ουδενί δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Και ειδικά κράτη όπως η Αγγλία με αυτοκρατορικό παρελθόν και με δική τους ατζέντα στη διεθνή πολιτική κατά κανέναν τρόπο δεν επιθυμούν να δέχονται διαταγές και καψώνια από το Βερολίνο.

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως τα γερμανικά σχέδια όσο κι αν τα ενδύουν οι αρχιτέκτονες τους με ωραία λόγια περί ειρήνης κι άλλων τέτοιων εύηχων, ισοδυναμούν με αποσταθεροποίηση και πολέμους. Η Γερμανία δε θέλει έναν στρατό για να προστατεύει τα σύνορά της από επιβολές εχθρικών στρατών, οπότε θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι είναι ζωτικό της δικαίωμα να αποτινάξει από πάνω της τις απαγορεύσεις της μεταπολεμικές περιόδου – που πρέπει να ομολογήσουμε πως εξασφάλισαν στην Ευρώπη την πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης και σταθερότητας. Η Γερμανία, και το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία – τον άλλο μεγάλο ηττημένο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αναπτύσσουν στρατιωτικές δομές για εξωτερικές επεμβάσεις. Το Βερολίνο μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Άμυνας της χώρας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του κατά 7.000, ακυρώνοντας έτσι μια τάση μείωσης του αριθμού των ενόπλων του από 585.000 άτομα κατά την ενοποίηση σε 177.000 τώρα. Δηλωτική επίσης των βλέψεων είναι και η αύξηση των ετήσιων πολεμικών δαπανών της Γερμανίας από 34,3 δις. ευρώ τώρα (αντιπροσωπεύοντας ένα σχετικά με άλλες χώρες της ΕΕ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ) σε 39,2 δις. μέχρι το 2020. Η σχεδιαζόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας, ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατύπωσε από το Ανόβερο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο ποσοστό στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ. Ήταν μια έκκληση που δε δικαιώνει όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ με μια βελούδινη εξωτερική πολιτική, που υποτίθεται πως αποστρέφεται την χρήση βίας…

Η εντατική πλέον προώθηση των γερμανικών επιθετικών, στρατιωτικών βλέψεων δεν υλοποιείται σε κενό αέρα. Από το 2003 σχεδόν σε όλες τις εξωτερικές αποστολές του ευρωστρατού, που φθάνουν τις 37, οι Γερμανοί είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Ιράκ εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, στο Μαλί έχουν εμπλακεί ενεργά σε μάχες με τους τζιχαντιστές, ενώ διεθνές σοκ είχε προκαλέσει η φωτογραφία Γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν που έπαιζαν με μια νεκροκεφαλή. Τέτοια κατορθώματα θα ζήλευαν ακόμη κι οι SS!

Συνένωση με τον ολλανδικό στρατό

Ποιοτικά ανώτερη εξέλιξη ωστόσο χαρακτηρίστηκε η προσπάθεια του γερμανικού και ολλανδικού στρατού να συνενωθούν, αποτελώντας πιθανότατα τον πυρήνα του μελλοντικού κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Σε αυτό το πλαίσιο η ολλανδική 43η μηχανοκίνητη ταξιαρχία εντάχθηκε υπό γερμανικές διαταγές ως τμήμα της 1ης γερμανικής θωρακισμένης μεραρχίας, ενώ ναυτικές δυνάμεις της Γερμανίας περιήλθαν υπό ολλανδικές διαταγές, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει αμοιβαιότητα. Με βάση δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου επίσης και η Τσεχία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να εντάξει το στρατό της υπό τις διαταγές του Ράιχ. Όλα αυτά δε, προωθούνται χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, παρότι δημιουργούν τετελεσμένα για όλες τις χώρες της ΕΕ, που επισήμως έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας σε μια Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας η οποία υπήρχε ως τότε. Στη συνθήκη της Λισαβόνας μάλιστα εισάγεται για πρώτη φορά και όρος που παραπέμπει στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπου αναφέρεται ότι αν ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια των άλλων κρατών, που είναι υποχρεωμένα να το βοηθήσουν.

Όπως ακριβώς η οικονομική άνοδος της Γερμανίας συντελέστηκε σε βάρος των άλλων χωρών, σηματοδοτώντας την παραπέρα επιδείνωση της θέσης τους στην ενωμένη κατά τ’ άλλα Ευρώπη, έτσι και τώρα η άνοδος του γερμανικού μιλιταρισμού εγκυμονεί νέους κινδύνους. Τόσο για τους ευρωπαϊκούς λαούς, όσο και διεθνώς. Γι’ αυτό το λόγο ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας είναι αρνητική εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί!

Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Επίκαιρα στις 13 Μαΐου 2016

2 σκέψεις σχετικά με το “Η Γερμανία ξαναπαίρνει τ’ όπλο της”

  1. Ήταν θέμα χρόνου,και σχεδιασμού της,να ενεργοποιηθεί στρατιωτικά.
    Δεν μπορούσε να μην το κάνει αφού έχει άμεση βλέψη προς τα ανατολικά της με τον Putin και την χώρα των Rus να αποτελεί τον ουσιαστικό εχθρό τους,μέχρι να τα βρουν…(αν τα βρουν)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: