Πακτωλό χρημάτων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις χρεοκοπημένες τράπεζες

tsakalotosΜε το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα συνεχίσουν να είναι σε ελληνικά χέρια οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Σάββατο 31 Οκτωβρίου το πρωί τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις συστημικές τράπεζες.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι συνολικές ανάγκες και των τεσσάρων τραπεζών ανέρχονται σε 4,39 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και σε 14,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές  σενάριο εξέλιξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα είναι η Πειραιώς που χρειάζεται 2,21 και 4,93 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι ανάγκες των άλλων τραπεζών προσδιορίστηκαν σε 0,26 δισ. και 2,74 δισ. για την Άλφα, 0,34 και 2,12 για την Γιούρομπανκ και 1,58 και 4,60 για την Εθνική, αντίστοιχα. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν διορία μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου να ανακοινώσουν τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών, με βάση τις προϋποθέσεις που όρισε ο νόμος για τις τράπεζες που ψηφίστηκε την ίδια μέρα, με τη διαδικασία κατεπείγοντος. Όπως ακριβώς είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, με όλους σχεδόν τους βουλευτές να ψηφίζουν σαν γίδια, χωρίς να καταλαβαίνουν το παραμικρό…

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ υλοποιεί αξιολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών για να ελέγξει την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στην οικονομική συγκυρία. Η τελευταία φορά ήταν τον Μάρτιο του 2014, με τις εκτιμήσεις τους να έχουν διαψευστεί και τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Επομένως, ας μην παίρνουμε στα σοβαρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι με την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση λύνεται οριστικά το πρόβλημα των τραπεζών, όπως έκανε ο Γ. Σταθάκης λέγοντας «ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για επιστροφή στην ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση, δια στόματος των αρμόδιων μνημονιακών υπουργών Γ. Σταθάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι μιας ακόμη ένεσης ρευστότητας με λεφτά των φορολογουμένων στο χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα επικαλούμενη τον κίνδυνο κατάσχεσης μέρους των καταθέσεων σε περίπτωση που η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης δεν λήξει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Οπότε, από 1 Ιανουαρίου 2016 θα ενεργοποιηθεί η οδηγία BRRD (την οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε!) βάσει της οποίας η διάσωση των τραπεζών γίνεται με δικούς τους πόρους κι όχι με λεφτά των φορολογουμένων, όπως τώρα. Έτσι, κάτω από ένα νέο εκβιασμό ξεκινούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης των τραπεζών ακόμη και με 25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών (που από το 2008 ως το 2014 έλαβαν 146,35 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο μέτρων ανακεφαλαιοποίησης, εγγυήσεων και ρευστότητας) από τον ΣΥΡΙΖΑ ενταφιάζει το αίτημα εθνικοποίησης των τραπεζών το οποίο στηριζόταν στη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Έως και τώρα το 57,24% των μετοχών της Εθνικής, το 66,9% της Πειραιώς, το 66,2% της Άλφα και το 35,41% ελέγχεται από το δημόσιο, με τη δυνατότητα να θέσει η κυβέρνηση υπό τον έλεγχό της τις τρεις τουλάχιστον τράπεζες να παραμένει ανοιχτή, θεωρητικά.

Πρακτικά ωστόσο, με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το Σάββατο (πολλά άρθρα του οποίου είναι αντιγραφή αντίστοιχου νόμου που ψήφισε η ΝΔ το 2014) ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των διοικήσεων που θα απομακρύνουν όμως τη δυνατότητα ελέγχου των τραπεζών από το δημόσιο, καθώς φωτογραφίζονται μάνατζερ από τη διεθνή αγορά. Η διοίκηση επίσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνάει στους δανειστές καθώς αυξάνεται μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Επιλογής η επιρροή τους.

Όλα για τους τραπεζίτες!

3 σκέψεις σχετικά με το “Πακτωλό χρημάτων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις χρεοκοπημένες τράπεζες”

 1. Κε Βατικιώτη, το επιχείρημα ότι μέσω του ΤΧΣ θα μπορούσε να ιδρυθεί «δημόσιο τραπεζικό σύστημα» δεν νομίζω πως ισχύει

  Α) Σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους ίδρυσης και λειτουργίας του ταμείου (http://www.hfsf.gr/el/legislation.htm)

  – Το (Ε)ΤΧΣ αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου
  – ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου δεν αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε από την έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών
  – διοικείται απο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο εκ του οποίου τα τρία εκτελεστικά και δύο μη εκτελετικά ορίζονται από τον Διοικητή της ΤτΕ (πλέον λειτουργικό εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην ουσία)
  – τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι «εγνωσμένου κύρους» στον τραπεζικό τομέα
  – κι ενώ πληρώνονται από Ελλ.Δημόσιο
  – δεν επιτρέπεται να δέχονται τα μέλη του οδηγίες ή γνώμες/επιρροή από αυτό, ούτε να δίνει το Δημόσιο τέτοιες οδηγίες.
  – Τα σχέδια ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να υποβάλλονται στην και να εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  – Ο νέος μέτοχος στις συνελεύσεις των τραπεζών εκπροσωπεί το Ταμείο στην διοικητική του αυτοτέλεια, όχι το ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχει και προτεραιότητα επ’ αυτού στη περίπτωση εκκαθαρίσεων.
  – Κάθε έλεγχος κι αναφορά γνωστοποιείται σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ
  – γενικά λειτουργεί το Ταμείο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, τις κρατικές ενισχύσεις κοκ, ενώ η Τράπεζα της Έλλάδος ασκεί σε κάθε σχεδόν βήμα και διαδικασία επιτελικο ρόλο.

  Β) Τα υπολειπόμενα «χρήματα» του ΤΧΣ -10.9δις ευρώ σε ομόλογα του EFSF- βάσει της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη 2015 επιστράφηκαν στον EFSF (κι αφαιρέθηκαν από το υπόλοιπο του χρέους) μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση και θα μπορούσαν (τότε) να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών , ύστερα από συμφωνία της ΕΚΤ.
  -http://www.efsf.europa.eu/attachments/Third%20Amendment%20to%20Greek%20MFFA.pdf
  -http://www.efsf.europa.eu/mediacentre/news/2015/efsf-board-of-directors-extends-mffa-for-greece-until-30-june-2015.htm

  Με την εκπνοή της τροποποιημένης Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου, αυτά τα λεφτά, Ομόλογα του EFSF στην πραγματικότητα, πρακτικά χάθηκαν, έτσι δεν είναι;

  Αυτά που λέτε λοιπόν έχουν ήδη κλείσει ως δυνατότητα και κάποια ήταν κλειστά από την αρχή.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: