Θρίαμβος του «Όχι», ηχηρή αποδοκιμασία των μέτρων λιτότητας (Επίκαιρα, 9-16/7/2015)

dΣτις κορυφαίες στιγμές αντίστασης του ελληνικού λαού έχει συμπεριληφθεί πλέον το «Όχι» που καταγράφτηκε στις κάλπες της Κυριακής 5ης Ιουλίου, με ποσοστό 61,31%! Η συντριπτική επικράτηση του «Όχι» όσο κι αν ήταν προβλέψιμη, για όσους τουλάχιστον δεν ζουν στα χρυσελεφάντινα γραφεία, δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου εύκολη!

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Απέναντι στο «Όχι» αντιπαρατάχθηκε ένα πρωτοφανούς εύρους μαύρο μέτωπο που ξεκινούσε από το ευρώδουλο πολιτικό σύστημα παλιάς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, κ.α.) και νέας κοπής (Ποτάμι κ.α.) τους επικυρίαρχους (Σουλτς, Γιουνκέρ, Ντέιζελμπλουμ) που έκαναν υποδείξεις παρεμβαίνοντας κατά προκλητικό τρόπο στα εσωτερικά της χώρας κι έφτανε μέχρι κάθε λογής θεσμική οργάνωση: από την αργόμισθη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, μέχρι τους δημάρχους της ΚΕΔΕ και επαγγελματικές οργανώσεις όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Όλοι αυτοί ξεπεράστηκαν από τον ελληνικό λαό που τους γύρισε την πλάτη κι έγραψε τις υποδείξεις τους στα παλαιότερα των υποδημάτων του! Το 61,31% του εκλογικού σώματος που ψήφισε «Όχι» δεν αποδοκίμασε μόνο τη χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης που από το πρωί μέχρι το βράδυ υπερθεμάτιζε του «Ναι» κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αποδοκίμασε επίσης δημάρχους, αργυρώνητους συνδικαλιστές και επιμελητήρια, που έσπευσαν να συνταχθούν με την Μέρκελ και τον ΣΕΒ, φέρνοντας στην επιφάνεια την αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει πλέον τις θεσμικές εκφράσεις της κοινωνίας από την ίδια την κοινωνία. Η αναγνωρισμένη από τους πάντες κρίση εκπροσώπησης επομένως, πλέον έχει ένα σαφές περιεχόμενο: Την ταύτιση των θεσμικών εκπροσωπήσεων, ακόμη και των υποτιθέμενων εργατικών, με τα πιο αντιλαϊκά και συντηρητικά κοινωνικά συμφέροντα, δηλαδή την λιτότητα, όπως με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια περιγραφόταν στις προτάσεις Γιουνκέρ, τις οποίες αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός.

Ταξικό και νεανικό το «Όχι»

Η τεράστια κοινωνική διακύβευση άλλωστε του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου διακρίνεται από την ταξική ανάλυση της ψήφου. «Όχι» στις προτάσεις των δανειστών ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό οι εργατικοί δήμοι, εκείνοι δηλαδή οι πολίτες που βίωσαν τις συνέπειες της κρίσης την προηγούμενη πενταετία, με ανεργία, μειώσεις μισθών, συντάξεων, κ.α. Μόνο ενδεικτικά: Φυλή και Πέραμα 77% υπέρ του «Όχι», Αχαρνές 75%, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Ρέντης και Αγία Βαρβάρα 73%, Ελευσίνα και Λαευρωτική 72%, Ταύρος και Αιγάλεω 71%, Περιστέρι 70%, κοκ. Από την άλλη μεριά ήταν η Εκάλη με το «Ναι» να κερδίζει 85%, ο Διόνυσος με 70%, η Βουλιαγμένη με 66%, η Κηφισιά κι η Δροσιά με 65%, κοκ. Μέγκα, Σκάι, Αντένα, κ.λπ. επέλεξαν σε αυτή την ιστορικής σημασίας αναμέτρηση να γίνουν φερέφωνα των του πλούτου εμφανίζοντας ως γενικό συμφέρον το συμφέρον μιας χούφτας ανθρώπων.

Το «Όχι» άντλησε τη γοητεία του επίσης κι από τις ηλικίες που το προτίμησαν. Όσο μικρότερη ήταν η ηλικία των ψηφοφόρων τόσο πιο ηχηρά, τόσο πιο πλειοψηφικά έβαλαν το σταυρό στο «Όχι»! Με βάση τις μετρήσεις της GPO, όπου συμπεριλαμβάνονται κι οι αναποφάσιστοι, από την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών επέλεξε «Όχι» το 59,3% όσων απάντησαν, στην ομάδα 30-44 ετών το 47,5%, 45-59: 45,9% και 60 ετών και άνω: 33,3%. Η ηλικιακή κατανομή, από την άλλη, όσων επέλεξαν το «Ναι» είναι εντελώς αντίθετη: Στις ηλικίες 18-29 ετών: 29%, 30-44: 37,2%, 45-59: 39,9%, και 60 και άνω: 56,6%. Δε χρειάζονται επομένως και τόσο βαθιές αναλύσεις για να κατανοήσουμε τις αιτίες πίσω από την απαξίωση της ιδιωτικής τηλεόρασης στη συνείδηση των πιο νέων ανθρώπων, τουλάχιστον μεταξύ αυτών που σκέφτονται και δρουν πολιτικά κι ενσυνείδητα.

Αποχώρηση Σαμαρά

Η σημασία του «Όχι» που ειπώθηκε στην Ελλάδα φάνηκε αμέσως με αφορμή την παραίτηση του Α. Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, που χρεώθηκε την πολιτική της πόλωσης. Η δρομολόγηση των διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου στη Δεξιά ήταν ωστόσο μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Βαριά εκτεθειμένο εξήλθε και το ΠΑΣΟΚ, ή ό,τι έχει απομείνει τέλος πάντων απ’ αυτό, όπως και το Ποτάμι που πόνταραν όλο τους το πολιτικό κεφάλαιο μαζί με τους μιντιάρχες στην καταστροφολογία ταυτίζοντας το «Όχι» με την έξοδο από την Ευρώπη (λες και θα απομακρύνονταν οι τεκτονικές πλάκες κάτω από τα πόδια μας), χωρίς να πείσουν. Κι όταν έγινε φανερό ότι ηττήθηκαν, τότε μετέφρασαν το «Όχι» σε εντολή για συμφωνία με τους δανειστές εντός 48 ωρών, ότι ακριβώς θα έπρεπε να γίνει αν κέρδιζε το «Ναι»!

Στο κενό έπεσε επίσης κι η ατυχής επιλογή του ΚΚΕ να καλέσει τα μέλη και τους φίλους του να ψηφίσουν λευκό, άκυρο ή να απέχουν από τις εκλογές, ταυτίζοντας τους δανειστές με την κυβέρνηση και δημιουργώντας έτσι ρήγμα στις σχέσεις του με τον λαϊκό κόσμο των αγώνων που ψήφισε και στήριξε το «Όχι». Η αποτυχία της πρότασής του φάνηκε στο ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων (5,8%), που κινήθηκε στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά, στις βουλευτικές εκλογές του 2015 λευκά και άκυρα: 2,36%, ευρωεκλογές 2014: 3,8%, πρώτη Κυριακή περιφερειακών 2014: 7,13% και δεύτερη Κυριακή: 15,42%…

Απογοήτευση ωστόσο προκάλεσε κι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το «Όχι», με όλες τις κινήσεις της να παραπέμπουν περισσότερο σε διαχείριση του «Ναι» δηλαδή μιας ήττας στο δημοψήφισμα κι όχι στη μεγαλειώδη νίκη που πέτυχε, προς απογοήτευση όσων δε δέχθηκαν να αυτοκτονήσουν κοινωνικά και έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Νίκη την οποία, περιττό να πούμε πως δεν πιστώνεται όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μια και προβεβλημένα στελέχη του έλαμψαν την κρίσιμη εκείνη εβδομάδα δια της απουσίας τους από τα τηλεπαράθυρα, εκφράζοντας έτσι πιθανότατα την απροθυμία τους να στηρίξουν την επιλογή του Μαξίμου να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις προτάσεις των δανειστών.

Κάτι περισσότερο από ηττοπαθή διαχείριση του «Όχι», ακύρωσή του μάλλον, αποτέλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης, κατόπιν της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασαν τη Δευτέρα, να προσέλθει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, (που διαδέχθηκε τον καρατομημένο κατ’ απαίτηση των πιστωτών Γ. Βαρουφάκη) στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών την Τρίτη το απόγευμα, δηλώνοντας πρόθυμος να συζητήσει τις προτάσεις Γιουνκέρ που μόλις πριν δύο μέρες απέρριψε ο ελληνικός λαός με συντριπτικό ποσοστό! Παρότι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα της Ευρωομάδας, η υποβάθμιση του περήφανου «Όχι στη λιτότητα και τους ταπεινωτικούς όρους για την έγκριση της δόσης», που είπε ο ελληνικός λαός εκ μέρους της κυβέρνησης δεν προοιωνίζεται ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο λαός…

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.