Γεγονός πλέον η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους (Επίκαιρα, 9-15 Απριλίου 2015)

vouli-620x330Αλλεπάλληλα ρεκόρ διεκδικεί η επίσημη πλέον συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, μετά την πρώτη συνεδρίασή της το τετραήμερο 4 έως 7 Απριλίου 2015 στο κτίριο της Γερουσίας στην ελληνική Βουλή. Δεν είναι μόνο πώς για πρώτη φορά συγκροτείται επί ευρωπαϊκού εδάφους ανάλογη τέτοια επιτροπή με απόφαση προέδρου Βουλής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να διερευνηθούν και να αμφισβητηθούν και στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό οι όροι δημιουργίας και διόγκωσης του δημόσιου χρέους, επιτρέποντας στη συνέχεια την διαγραφή του. Είναι επίσης και τα διασταυρούμενα πυρά που δέχθηκε απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τον Τύπο, ο οποίος όταν δεν έβγαζε απλώς την υποχρέωση καταχωνιάζοντας την είδηση σε κάποια εσωτερική αριστερή σελίδα πλειοδοτούσε σε βιτριολικά σχόλια που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα των προσκεκλημένων από το εξωτερικό… Επί της ουσίας ωστόσο, για τα όσα σοβαρά ειπώθηκαν από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας της Βουλής για το δημόσιο χρέος και την διαπλοκή, …σιγή ασυρμάτου.

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Ωστόσο, ακόμη κι οι διαφωνίες που κατατέθηκαν από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν την σημασία τους, καθώς εξέφρασαν τις αντιθέσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, όπως επισήμως ονομάστηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έλαβε την πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικότερη ήταν η διαφωνία του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της επιτροπής σε όποια στοιχεία ζητήσει από το υπουργείο του, από την άλλη όμως αμφισβήτησε την δυνατότητα της επιτροπής να αποδείξει τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους. Εντελώς …τυχαία λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος υπουργός δήλωνε από τη Νέα Υόρκη, με ένα κατηγορηματικό ύφος που παρέπεμπε σε αντίστοιχες δηλώσεις του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου, πως «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές». Η δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους προφανώς δεν εξυπηρετεί το σχέδιο πλήρους και έγκαιρης πληρωμής του δημόσιου χρέους, όπως συμφωνήθηκε με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου 2015.

Ανάγκη διαγραφής του χρέους

Κατά τ’ άλλα τα όσα ακούστηκαν από τους δεκάδες ομιλητές στο πλαίσιο της πρώτης δημόσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους υπογράμμισαν την ανάγκη διαγραφής του χρέους. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η πιο ριζοσπαστική κριτική του αντιμνημονιακού κινήματος για την υπερχρέωση της χώρας και την θηλιά των δανειστών διατυπωνόταν δημόσια.

Από τους πρώτους που πήραν τον λόγο, μετά το άνοιγμα των εργασιών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γ. Κασιμάτης ο οποίος τόνισε ότι ο έλεγχος νομιμότητας του δημοσίου χρέους αποτελεί γεγονός ύψιστης πολιτικής σημασίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως οι παρεμβάσεις που είδαμε να ασκούνται στην πολιτική τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούν ακόμη κι αυτές της δεκαετίας του ’60, ενώ υπογράμμισε πως πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει παρατηρηθεί  παραίτηση από εθνική κυριαρχία όπως συνέβη στην Ελλάδα.

Μιλώντας ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος χαρακτήρισε δόλιο ακρωτηριασμό του δίκαιου των συμβάσεων τον όρο πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sunt servanda) υποστηρίζοντας πως υπάρχει δυνατότητα αποδέσμευσης από μια σύμβαση όταν έχει ανατραπεί το πλαίσιο στο οποίο υπογράφτηκε.

Μία από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις έγινε από το στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και πρώην διευθυντή εθνικών λογαριασμών Νίκο Στρόμπλο, ο οποίος βίωσε από πρώτο χέρι και με δραματικό τρόπο το καθεστώς διώξεων στην υπηρεσία προκειμένου να κουκουλωθεί το μαγείρεμα των στοιχείων. Στην ομιλία του τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι λογιστικό κι όχι πραγματικό, ενώ περιέγραψε και τις αποκλίσεις που υπάρχουν στο χρέος κατά Μάαστριχτ και την τήρηση των λογαριασμών με βάση το σύστημα ESA 95. Ο Ν. Στρόμπλος  ανέδειξε τις ευθύνες της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιούροστατ, στις γνωστές αλχημείες καθώς στην Ελλάδα εφάρμοσε επιλεκτικά μεθόδους που δεν χρησιμοποιούνταν σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η ένταξη 17 ΔΕΚΟ (πχ των συγκοινωνιακών εταιρειών της Αθήνας, ΟΑΣΑ, Τραμ, Προαστιακός, κ.λπ) στο δημόσιο, κατά παράβαση μιας πάγιας παράδοσης που τις εντάσσει στον ιδιωτικό τομέα. Το αποτέλεσμα ήταν το χρέος να εκτιναχθεί κατά 28 δισ. ευρώ. Άλλο παράδειγμα αλόγιστης δημιουργίας δημόσιου χρέους που ανέφερε ο Ν. Στρόμπλος αφορούσε τα ομόλογα μηδενικού κουπονιού και λήξεως 2014 που δόθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρείες τον Αύγουστο του 2010, χωρίς να ελεγχτεί η νομιμότητα των τιμολογίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια φούσκα ύψους 7 δισ. ευρώ.

Μιλώντας ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Μουρμούρας, χαρακτήρισε λάθος την βασική λογική των Μνημονίων, βάσει των οποίων προέχει η σταθερότητα κι έπεται η ανάπτυξη.

Αεροπλάνα χωρίς κινητήρα

Ξεχωριστή σημασία είχαν οι τοποθετήσεις που αφορούσαν την διαφθορά στο δημόσιο των προηγούμενων χρόνων, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κι ειδικότερα με επίκεντρο τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, έκανε γνωστό τον …τιμοκατάλογο που είχαν κατοχυρώσει τα κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού: Γύρω στο 2,5% στις συμβάσεις του δημοσίου, 4% στα εξοπλιστικά προγράμματα και 23% στις προμήθειες στον τομέα της υγείας. Μιλώντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Τόσκας ανέβασε στο 7% την προμήθεια που κυριαρχούσε σε κάθε αγορά, περιέγραψε τα συμφέροντα που έχουν συγκροτηθεί στο χώρο των εξοπλισμών με την συμμετοχή μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος ανέφερε ότι το 2006 αγοράστηκαν 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ ΙΙ, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία αγοράστηκαν χωρίς συμβάσεις συντήρησης και χωρίς αγορά βλημάτων, «εξαιρετικά αναγκαία για παρελάσεις αλλά όχι για την άμυνα της χώρας». Αναφέρθηκε επίσης στην αγορά 50 μαχητικών F16, λίγο πριν τις εκλογές του 2000, χωρίς κινητήρα και σύστημα αυτοπροστασίας, τα οποία αγοράστηκαν μετά τις εκλογές σε μια τιμή που ισούται με την τιμή 120 F16…

Αποενοχοποίηση της κοινωνίας

Ουσιαστική ήταν επίσης η παρέμβαση του ιστορικού καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ Σπύρου Μαρκέτου, ενός από τα πολλά μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση της ΕΛΕ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αλήθειας. Στην ομιλία του τόνισε πως ο έλεγχος του χρέους θα αποενοχοποιήσει την κοινωνία που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε υπαίτια για την έκρηξη του δανεισμού. Τις θετικές επιπτώσεις στο κίνημα από την Επιτροπή Αλήθειας εξήρε κι η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα της Γερουσίας πέρασαν επίσης πολλά μέλη της επιτροπής που προέρχονται από το εξωτερικό κι οι οποίοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αμισθί. Από τον βέλγο πολιτικό επιστήμονα Ερίκ Τουσέν που θα προΐσταται των εργασιών της επιτροπής, μέχρι τον πρώην ειδικό εισηγητή της ύπατης αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σέφας Λούμινα κι επίσης καθηγητές κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων (LSE) και ειδικούς του χρέους που αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη στην κοινωνική γενοκτονία που συντελέστηκε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή την πληρωμή του χρέους κι επίσης στην ανάγκη διαγραφής του χρέους.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: