ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ανάχωμα στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα (εφημερίδα Το χωνί)

AnTARSYA-MARSΗ εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, έστω κι αν σηματοδοτεί το πιο ήπιο τέλος που μπορεί να είχαν φανταστεί οι αρχιτέκτονες των Μνημονίων και την διάψευση όσων ελπίζαμε ότι οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί θα φύγουν με ελικόπτερο μαζί φυσικά με τα μνημόνια, δεν παύει να έχει ιστορικές διαστάσεις. Ποτέ άλλοτε στην μεταπολίτευση δεν έφτασε τόσο κοντά στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σημασία της επικείμενης μεταβολής υπογραμμίζεται αν επίσης την αξιολογήσουμε σε διεθνές επίπεδο∙ κανένα άλλο αριστερό κόμμα της Ευρώπης δεν φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση. Χώρια δε, πως και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, είναι απίστευτα δεξιά, σε πλήρη αρμονία με το βαθιά συντηρητικό κλίμα που δεσπόζει. Ο ιστορικός χαρακτήρας των επικείμενων εκλογών υπογραμμίζεται επίσης από την συντριβή των κομμάτων που στήριξαν τα μνημόνια και τις πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΣΕΒ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλείνουν τον κύκλο τους, προς μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, κάτω από το βάρος της ταξικής και υποτελούς πολιτικής που ακολούθησαν παραμερίζοντας τις διαφορές τους.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ωστόσο, τις υψηλές προσδοκίες για το βάθος της ρήξης την επομένη της 25ης Ιανουαρίου έχει φροντίσει να τις μετριάσει η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαβεβαίωση πως η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δια στόματος Α. Τσίπρα, η υποβάθμιση του αιτήματος διαγραφής του δημόσιου χρέους κι οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, δεν πρόκειται δηλαδή να ασκηθούν οι δυνατότητες που διαθέτει κάθε κυρίαρχο κράτος, οι πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής εναντίον της εθνικοποίησης των τραπεζών και πολύ περισσότερο η εναγώνια προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος να πείσει ότι αποτελεί δύναμη συνέχειας κι όχι ρήξης προοιωνίζονται μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα.

Το έδαφος γι’ αυτή την προσγείωση το έχουν ήδη διαμορφώσει οι πιστωτές με τα αιτήματα που έθεσαν στο τραπέζι στο πλαίσιο της αξιολόγησης, που ξεκίνησε από το τέλος του καλοκαιριού. Μια αξιολόγηση που παραμένει ανοιχτή κι η κατάληξή της αβέβαιη. Με άλλα λόγια, ένα μέσο εκβιασμού και πειθάρχησης της επόμενης κυβέρνησης. Ακρογωνιαίοι λίθοι της είναι το αίτημα για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, απαγόρευση στην πράξη των απεργιών, εργοδοτικό λοκ άουτ, απολύσεις στο δημόσιο και νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις και θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές των πιστωτών, όπως διαπίστωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ενώπιον μας, εν συντομία, βρίσκεται μια νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί μια κυβέρνηση από μόνη της να ανατρέψει τις καταιγιστικές πιέσεις που θα δεχθεί, απλώς …κοροϊδεύει. Την επομένη των εκλογών απαιτείται ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα, με αιχμή του δόρατος ένα νέο εργατικό κίνημα που θα έχει πάρει διαζύγιο από την όζουσα συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για να διεκδικήσει την ανατροπή του καθεστώτος της υποτέλειας που έχουν επιβάλλει οι πιστωτές, από κοινού φυσικά με την ντόπια οικονομική ελίτ.

Προϋπόθεση για την αναγκαία ανασύνταξη και επανεξόρμηση του κινήματος που θα αξιοποιεί τις καλύτερες παρακαταθήκες που μας άφησε το κίνημα του 2010-2012 κι οι «πλατείες» είναι κινηματικές πρωτοβουλίες και κόμματα να συντονίσουν από τώρα τον βηματισμό τους για τις μάχες που έρχονται, πχ για το χρέος. Σε αυτή την κατεύθυνση η ψήφος στην «ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση» θα συμβάλλει στη οργάνωση των αγώνων για την ανατροπή από τα κάτω του νέου μνημονιακού πακέτου που έρχεται. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τις δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς θα συμβάλλει ώστε η μετεκλογική περίοδος να μην εξελιχθεί σε μια νέα εποχή κοινοβουλευτικών αυταπατών, αναμονής και κινηματικής νηνεμίας. Ταυτόχρονα ζητάμε την ψήφο του κόσμου του αγώνα γιατί είναι δυνατό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να κάνουμε την έκπληξη κι ο ενωτικός συνδυασμός «ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση», που απαντάει στην αγωνία των αριστερών για ενότητα, να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό φράγμα του 3% και να εισέλθει στη Βουλή.

One thought on “ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ανάχωμα στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα (εφημερίδα Το χωνί)”

 1. Ωραία τα λες Λεωνίδα και έχομε συναντηθεί και χαιρετηθεί και πρόσφατα στο Μοσχάτο σε εκδήλωση που μιλήσατε και με τον Καζάκη.
  Θα ήθελα να μου εξηγήσεις την πολιτική του Ανταρσύα σχετικά με την εισβολή μεταναστών από διάφορες χώρες σε τέτοιο αριθμό που η χώρα δεν μπορεί να αφομοιώσει πλέον, η δε ΕΕ των Βρυξελλών έχει κανονίσει με το Δουβλίνο 2 να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη με σαφές πρόγραμμα να μας εξουθενώσει, διαλύσει και μετατρέψει την χώρα σε χώρο.
  Γιατί τόση πρεμούρα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα δικαιώματα των μεταναστών ;
  Είδα στην Ομόνοια φορτηγά να κατεβάζουν πανάκριβα πλακάτ για σχετική διαδήλωση κατά την προεκλογική περίοδο στις δημοτικές τον Μάη του 14.
  Εμείς στις Δυνάμεις της Κοινωνίας για Δημοκρατία στην Αθήνα δεν είχαμε καλά καλά λεφτά για να τυπώσουμε ψηφοδέλτια και ψάχναμε το 50άρι για το παράβολο των άνεργων συνυποψήφιων απ’ όλους τους χώρους (ΕΠΑΜ, ΑΝΕΛ, Πατριωτική Αριστερά, αμεσοδημοκράτες και άλλους).
  Στο ΕΠΑΜ που είμαι μέλος έκτοτε, ψάχνομε το ευρώ για να πληρώσουμε την ΔΕΗ στον πυρήνα μας.
  Ο Ανταρσύα πως και διαθέτει τόσα λεφτά για τα δικαιώματα των ξένων μεταναστών ;
  Η διαδήλωση στην Ομόνοια μόνο αυτή η μία θα πρέπει να του στοίχισε 6.000 ευρώ τουλάχιστον !
  Επειδή ήταν και αντιφα ρώτησα έναν οπαδό σας αν θεωρεί ότι φασίστες είναι μόνο οι χρυσαυγίτες και μήπως βλέπει και αλλού όπως στην Κυβέρνηση π.χ. Μου απάντησε ότι για φασίστες ξέρει μόνο τους χρυσαυγίτες !
  Του απάντησα ότι τα θύματα των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια και ότι της ΧΑ μετριούνται στα δάκτυλα. Φάνηκε έκπληκτος !
  Μήπως θα πρέπει να ανατρέξετε στον ορισμό του Φασισμού που έδωσε ο Δημητρόφ και ενέκρινε η 3η Διεθνής το 35 ; Αντιμετωπίζοντας μόνο την ΧΑ ως φασίστες μήπως βοηθάτε τον Βενιζέλο και τους ομοίους του να μοστράρουν ως Δημοκράτες ; Να έχουν το θράσος αυτοί που παραβιάζουν το Σύνταγμα να λένε ότι ανήκουν στο » Συνταγματικό τόξο»; Ότι η ΧΑ δηλαδή είναι εκτός συντάγματος ενώ αυτοί οι πραξικοπηματίες και εγκληματίες είναι εντός !
  Και επειδή η άρνηση της απλής λογικής είναι φασισμός κατά την γνώμη μου, γιατί ο όρος «παράνομοι» είναι καλλίτερος από τον όρο «λαθραίοι» ; Όταν με τον πρώτο τους καταδικάζεις να μην δικαιούνται πολιτικού ασύλου ακόμη και αν το δικαιούνται ; Ενώ ο δεύτερος όρος περιγράφει απλά τον τρόπο εισόδου στην χώρα χωρίς να αποκλείει την περίπτωση να δικαιούνται πολιτικού ασύλου και άρα να είναι εν δυνάμει νόμιμοι !

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: