ΟΤΕ: καταργεί απόρρητο και θέσεις εργασίας (Επίκαιρα, 1-7 Μαΐου 2014)

s-ote-deutsche-telekomΣτα χειρότερα δυνατά χέρια έχει εναποτεθεί η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών τα τελευταία χρόνια, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Το απόρρητο, που δεν αφορά μόνο στην ασφάλεια των επικοινωνιών των νοικοκυριών, ώστε να μην παραβιάζονται προσωπικές επικοινωνίες, αλλά και στην ασφάλεια επιχειρηματικών συνδιαλέξεων όπως και συνομιλιών δημοσίων λειτουργών που εργάζονται σε νευραλγικούς τομείς, έχει ακυρωθεί λόγω της πολιτικής απασχόλησης που υιοθετεί ο οργανισμός για να αυξήσει τα κέρδη του! Την ίδια ώρα η Ντόιτσε Τέλεκομ σε συνεννόηση με τους ντόπιους συνεργάτες της δυναμιτίζει για μια ακόμη φορά τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία πίσω από τα κενά στην ασφάλεια των επικοινωνιών και την καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς βλέπει «επενδυτικές ευκαιρίες»…

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Την εξαγορά του ΟΤΕ από το γερμανικό κολοσσό της Ντόιτσε Τέλεκομ το 2008 υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό εγχώριοι και ξένοι παράγοντες της αγοράς, προβλέποντας την ισχυροποίηση του πάλαι ποτέ ελληνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, την επέκτασή του στην Βαλκανική – στην οποία ούτως ή άλλως είχε σημαντικό μερίδιο – τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του και την τεχνική του αναβάθμιση. Έξι χρόνια μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική καθώς μεσολάβησαν η σταδιακή συρρίκνωση του οργανισμού, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του εκτός συνόρων, η αντικατάσταση έμπειρων στελεχών από «ενοικιαζόμενους» υπαλλήλους και η ανάληψη των εργασιών συντήρησης του δικτύου από ιδιώτες. Η επέκταση στα Βαλκάνια μετατράπηκε σε απόσυρση από τα Σκόπια, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, αφού ο γερμανικός ΟΤΕ επέλεξε να αποχωρήσει από τα κράτη αυτά αποκομίζοντας συνολικά 1,3 δις. ευρώ και κλείνοντας την ελληνική επιχειρηματική παρουσία ετών.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι οι κυβερνητικές προσδοκίες για τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας μέσω ΟΤΕ. «Οι επενδύσεις που ο ΟΤΕ προγραμματίζει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουν αυτό που συχνά τονίζουμε, ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις. Η επιτυχημένη πορεία του ΟΤΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής των αποκρατικοποιήσεων, αποτελώντας κορυφαίο παράδειγμα ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου που μέσα σε λίγα χρόνια έχει μετασχηματιστεί πλήρως σε μια υγιή, ανταγωνιστική εταιρεία προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος προανήγγειλε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Κι όμως, ο Α. Σαμαράς είχε στα χέρια του αποδείξεις ότι από την ημέρα που η Ντόιτσε Τέλεκομ εξαγόρασε το 40% του οργανισμού και ανέλαβε την διαχείρισή του, οι επενδύσεις του μειώθηκαν στο 50% περίπου και από τα 300 εκ. του 2008 φτάσαμε στα 158 εκ. του 2012. Ωστόσο, ούτε αυτό το δεδομένο πτόησε τον Α. Σαμαρά όταν υποδέχτηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντόιτσε Τέλεκομ, Τιμ Χέτγκες στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιανουάριο, που έσπευσε να δηλώσει ότι «επενδύσεις σαν αυτές της Ντόιτσε Τέλεκομ και του ΟΤΕ στην Ελλάδα πάνε τη χώρα μπροστά, δημιουργώντας τις υποδομές για τη νέα ψηφιακή εποχή». Κι ας είχαν μεσολαβήσει μόλις λίγες εβδομάδες από την απόφαση της γερμανικής διοίκησης να διαλύσει το τμήμα τεχνικών του ΟΤΕ που ασχολούνταν με τις επιδιορθώσεις βλαβών στο υπόγειο δίκτυο και να αναθέσει το έργο σε εργολάβους… Άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται τους έλληνες εργαζόμενους οι ξένοι εργοδότες.

Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή με το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 1.827 εργαζομένων που εφάρμοσε ο οργανισμός το 2013, ανεβάζοντας σε 6.000 το σύνολο των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει από το 2009 μέχρι σήμερα. Επομένως, η συμβολή του οργανισμού στην απασχόληση, κατά την διάρκεια της βαθύτερης και πιο παρατεταμένης χρονικά κρίσης που έχει βιώσει η ελληνική οικονομία στην μεταπολεμική περίοδο, αποδείχθηκε αρνητική. Παρά τα κέρδη (288 εκ. το 2013) έκανε κι ο ΟΤΕ ό,τι περνούσε από το χέρι του για να οξύνει την κρίση απασχόλησης, όπως εκδηλώνεται με την ταχύτατη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην Ελλάδα, που έφτασαν το τέταρτο τρίμηνο σε όλη τη χώρα τους 3.589.657 και μειώνονται πολύ ταχύτερα από την αύξηση των ανέργων, λόγω της ευρείας εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας συνταξιοδότησης. Στην «επιτυχή» για τον οργανισμό (και επιζήμια για την κοινωνία) έκβαση του προγράμματος εθελούσιας συνταξιοδότησης συνέβαλε τα μέγιστα και η κυβέρνηση, η οποία με τροπολογία που κατέθεσε στις 22 Νοεμβρίου 2013 (και ψηφίστηκε στις 28 Νοεμβρίου) εξασφάλισε ότι ακόμη κι αν αλλάξουν επί τα χείρω οι όροι συνταξιοδότησης στο μέλλον, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πρόκειται να επηρεαστούν! Πρόκειται για μια σκανδαλώδη φωτογραφική ρύθμιση καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίζει νόμους προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών εταιρειών, πολλώ δε μάλλον όταν απουσιάζει έστω και κατ’ επίφαση η επίκληση του «γενικού καλού», όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα με ένα νόμο που θα έδινε κίνητρα προσλήψεων, στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση. Στην προκειμένη περίπτωση Σαμαράς κερνάει, Ντόιτσε Τέλεκομ πίνει!

Ο διαβρωτικός ρόλος του ΟΤΕ στον χάρτη των εργασιακών σχέσεων δεν εξαντλείται στην κατάργηση με αμείωτο ρυθμό χιλιάδων καλοπληρωμένων θέσεων σταθερής εργασίας (το 2012 αποχώρησαν 1.517 εργαζόμενοι επιπλέον). Συνεχίζεται με την απασχόληση σε μόνιμη βάση κακοπληρωμένων υπαλλήλων από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Πρώτα και κύρια από την ΟΤΕplus που είναι 100% θυγατρική του, όπως και την E-Value θυγατρική της Cosmote. Τεχνικοί του οργανισμού εκτιμούν ότι πλάι στους 6.900 μόνιμους που έχουν απομείνει, εργάζονται επιπλέον πάνω από 3.000 άτομα μέσω της OTEplusκαι δεκάδες ακόμη μέσω άλλων εργολάβων, στους οποίους ανατίθενται κρίσιμες εργασίες συντήρησης και επισκευών του δικτύου. Ο μισθός τους, με βάση τη σύμβαση εργασίας που έχουν στη διάθεσή τους τα Επίκαιρα, φτάνει τα 680 ευρώ μικτά ή 586 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, μετά από μια πρόσφατη απόφαση μειώθηκε στα 540 ευρώ. Στη σύμβαση, μεταξύ πολλών άλλων, ορίζεται ότι «ο μισθωτός συμφωνεί και αποδέχεται ανεπιφύλακτα ότι δεν θα λαμβάνει οικειοθελείς παροχές/επιδόματα που τυχόν καταβάλλονται σε μισθωτούς της εταιρείας με την ίδια ειδικότητα, και δηλώνει ότι παραιτείται από κάθε αξίωση διεκδίκησής τους στο μέλλον»!

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στον ΟΤΕ

Η μετατροπή του ΟΤΕ σε κάτεργο όμως δεν αφορά μόνο στην ποιότητα ζωής μερικών χιλιάδων οικογενειών εργαζομένων που δουλεύουν για ψίχουλα. «Μια κατάσταση μεσαιωνική», όπως μας την χαρακτήρισε ο Θανάσης Φωλιάς, μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ, «που πρέπει να ανατραπεί με την ένταξη όλων των εργαζομένων στο καθεστώς εργασίας του ΟΤΕ». Πλήττει ευθέως και την ασφάλεια των επικοινωνιών όπως με απόφασή της έχει δηλώσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ). Συγκεκριμένα, ήδη από το 2009 ακόμη η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του ΟΤΕ είχε προσφύγει με στοιχεία στην ΑΑΔΕ αποδεικνύοντας ότι μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό είχε αποκτήσει πρόσβαση στην υποδομή του ΟΤΕ κι η ΑΔΑΕ είχε εκδώσει την απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου ΕΜΠ 231. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, η ΑΔΑΕ προχώρησε ακόμη παραπέρα επιβάλλοντας πρόστιμο στον ΟΤΕ. Σε απάντησή της στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του ΟΤΕ, στις 27 Οκτωβρίου 2010 (αριθμός πρωτοκόλλου 2088) αναφέρεται επί λέξη ότι «επέβαλε εις βάρος της εταιρείας “Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας ΟΤΕ” τη διοικητική κύρωση του προστίμου, ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση των έργων του ΟΤΕ από εργολάβους/συνεργάτες/αναδόχους στο δίκτυό του, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο της επικοινωνίας των συνδρομητών της εταιρείας, καθώς και την διοικητική κύρωση της σύστασης προς συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις, με προειδοποίηση επιβολής κύρωσης σε περίπτωση υποτροπής για δυσχέρανση του έργου της ΑΔΑΕ»!

Η γερμανική διοίκηση του ΟΤΕ ωστόσο έγραψε την απόφαση της ΑΔΑΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Κρίνοντας προφανώς πολύ πιο συμφέρουσα την πληρωμή προστίμων από την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (κι αφήνοντάς μας μάλιστα με την απορία αν η Ντόιτσε Τέλεκομ θα έκανε το ίδιο και στην Γερμανία…) επέτρεψε να συνεχιστεί το πάρτι των εργολάβων στα δίκτυα του ΟΤΕ. Το δε εργασιακό τοπίο αποσαρθρώθηκε ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, καθώς ο ΟΤΕ επανέφερε στην θέση τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς κανείς φυσικά να γνωρίζει το καθεστώς εργασίας τους. Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο, ακολούθησε καταγγελία στην ΑΔΑΕ η οποία από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα διενεργεί τακτικό έλεγχο… Όσο όμως αυξανόταν η αυθαιρεσία του ΟΤΕ (φτάνοντας στο σημείο να χορηγεί στο προσωπικό της OTEplusυπηρεσιακά τηλέφωνα, αυτοκίνητα ακόμη και ρουχισμό με την ένδειξη ΟΤΕ, παραπλανώντας έτσι τους πελάτες του οργανισμού) η στάση της ΑΑΔΕ …μαλάκωνε, σε σημείο να καλύπτει τον ΟΤΕ. Αποκορύφωμα στάθηκε η απάντησή της, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2013, σε νεώτερη καταγγελία για το απόρρητο, όπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επειδή «όπως παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο της εταιρείας, ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας OTEplusΑΕ (100%) είναι η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ». Επομένως, «τα διαλαμβανόμενα στην καταγγελία άπτονται ζητημάτων εργασιακών σχέσεων και όχι τήρησης της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών»! Κι ας είχε αποφασίσει μόλις το 2010 η ίδια αρχή ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή υφίσταται παραβίαση του απορρήτου!

Ένα μήνα για μια βλάβη…

Η ραγδαία υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ συμβαδίζει με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Σε βάρος για παράδειγμα της ποιότητας των τηλεπικοινωνιών βεβαιωμένα απέβη η κατάργηση του Συγκροτήματος Καλωδιακών Βλαβών Αττικής που είχε άμεση πρόσβαση στο δίκτυο και στο παρελθόν μπορούσε να επιδιορθώνει τις βλάβες στο υπόγειο δίκτυο το πολύ σε 9-10 μέρες. Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος κι αυτής της δουλειάς έχει πάει σε εργολάβους οι οποίοι δουλεύουν χωρίς επίβλεψη με αποτέλεσμα, όχι μόνο το απόρρητο να έχει γίνει «σουρωτήρι» αλλά κι ο απαιτούμενος χρόνος για την επιδιόρθωση των βλαβών που εμφανίζονται όλο και συχνότερα να φτάνει τις 30 μέρες. Έτσι, όλο αυτό το διάστημα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν στο ακουστικό τους χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ίντερνετ.

Επομένως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον «γερμανικό» ΟΤΕ δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενούς του, αφορά σε όλη την κοινωνία καθώς αποδεικνύεται πλέον ότι η μείωση του εργατικού κόστους δεν συνεπάγεται αυτόματα ανταγωνιστικά τιμολόγια, ούτε ποιοτικότερες υπηρεσίες που θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρονται εξ αιτίας της υποτίμησης ενός σημαντικού στοιχείου κόστους.

One thought on “ΟΤΕ: καταργεί απόρρητο και θέσεις εργασίας (Επίκαιρα, 1-7 Μαΐου 2014)”

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: