Νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ κι έπεται συνέχεια (Πριν, 17.11.2013)

stourΚωλοτούμπες εντός κι εκτός Ελλάδας, από το επίπεδο ασήμαντων επαρχιωτών βουλευτών μέχρι το επίπεδο του πρωθυπουργού και του κορυφαίου υπουργού! Όλα στην μάχη για να πειστεί το πόπολο ότι διεξάγεται μια άνευ προηγουμένου διαπάλη με τους δανειστές, να φανεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι μια κυβέρνηση πειθήνιων και υποτελών που εξαντλεί την αυστηρότητά της μόνο απέναντι στους οικονομικά αδύνατους, ενώ απέναντι στους πιστωτές και την οικονομική ελίτ στέκεται ...σούζα! Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης Σαμαρά που υποτίθεται ότι αντιστέκεται σθεναρά στις απαιτήσεις της Τρόικας. 

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Όπως ακριβώς συνέβη με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν χρειάστηκαν παρά λίγα 24ωρα για να πειστούν να εγκαταλείψουν το αντάρτικο που θα ξεκίναγαν με αφορμή τον φόρο ακινήτων, παρότι η επιπλέον φορολογία που εισάγεται στα ακίνητα είναι σκανδαλώδης, έτσι κι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν χρειάστηκε κι αυτός παρά λίγες εβδομάδες (κάτι τις παραπάνω, να ομολογήσουμε) για να συμφωνήσει με την Τρόικα ότι πράγματι υφίσταται σημαντικό δημοσιονομικό κενό κι εκεί που ούτε το συζήταγε, βρέθηκε το υπουργείο Οικονομικών να έχει κι έτοιμη πρόταση για περικοπές ύψους 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ! Σιγά που θα τους πάρει την δόξα ο Τόμσεν, σαν να αναφωνούν εν χορώ κι οι 154 βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά μετά τον γραφικό κλαρινογαμπρό Άδωνη Γεωργιάδη... 
Τα νέα μέτρα λιτότητας που πρότεινε στους πιστωτές και την Τρόικα η κυβέρνηση θα σημάνουν νέα φτώχεια, κι ας διατείνεται ο Σαμαράς ότι δεν θα είναι οριζόντια, υπονοώντας ότι δεν θα προκαλέσουν νέα αφαίμαξη των οικονομικά αδύναμων. Περιλαμβάνουν, με βάση δικές τους δηλώσεις, από μείωση δαπανών ΔΕΚΟ και συγχωνεύσεις στην υγεία μέχρι περικοπές στην παιδεία και την αυστηρότερη εφαρμογή του μισθολογίου που θα σημάνει ότι χιλιάδες (επιπλέον) δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον μισθό τους να πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ. Κι είναι μόνο η αρχή! Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που θα συνεχιστούν και το 2014, υπό το βάρος δύο εξελίξεων. Αρχικά της πίεσης των πιστωτών να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 με μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014. Ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή θα μείνει κενό γράμμα καθώς πολύ σύντομα, όταν θα τελειώσει κι επίσημα το μονόπρακτο της αντίστασης, θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω με νέους φόρους και νέες περικοπές δαπανών. Αυτά είναι τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές κι έγινε σαφές από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ζήτησε πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: στα προαπαιτούμενα, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων με την προοπτική να τεθεί το ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας υπό τον πλήρη έλεγχο των ξένων πιστωτών, μέσω της μεταφοράς της έδρας του στο Λουξεμβούργο ή τον διορισμό ξένης διοίκησης, από απατεώνες μάνατζερ ενεργούμενα ή υπαλλήλους πολυεθνικών που ορέγονται στις ελληνικές ΔΕΚΟ, να έρχεται όλο και πιο κοντά. Επίσης, ζητούνται τάχιστα νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ για να καλυφθεί η νέα τρύπα που δημιουργεί ο νέος φόρος ακινήτων, που αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται δε για ένα φόρο από καθόλου ως ελάχιστα προοδευτικό που νομιμοποιεί και παγιώνει το έκτακτο κατά τ' άλλα χαράτσι.
Τα μέτρα που είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν με χέρια και με πόδια οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μην χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια που συνοδεύουν τη βουλευτική τους έδρα, από τον μισθό των 5.500 ευρώ μέχρι κάθε είδους διευκολύνσεις που προσφέρει η πρόσβαση στην εξουσία (διορισμοί, εξυπηρετήσεις φίλων τους επιχειρηματιών πάντα ...χάριν της ανάπτυξης, κ.α.) θα οδηγήσουν την ανεργία ακόμη πιο ψηλά από τα επίπεδα του 27,3% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Αύγουστο. Στη δε νεολαία, η ανεργία ξεπέρασε ακόμη και το 60%, φτάνοντας το 60,6%, παρότι τον συγκεκριμένο μήνα ανθίζουν οι εποχιακές δουλειές στον τουρισμό και τα επισιτιστικά επαγγέλματα, διατηρώντας παραδοσιακά χαμηλά την ανεργία των νέων. 
Απέναντι σε αυτή την εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή, που θα συνεχίζεται όσο εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση για το μόνο που έχει να καμαρώνει είναι την επίδειξη πρωτογενούς πλεονάσματος που κατάφεραν και το ανέβασαν στα 2,6 δισ. ευρώ, αφού όμως πρώτα σταμάτησαν τις επιστροφές φόρων, τις πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πρωτογενών δαπανών, κ.α. Αυτή τη φορά όμως στην χάλκευση των στατιστικών στοιχείων συμμετείχαν κι οι αδέκαστοι κοινοτικοί, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες, δια στόματος Άσμουσεν, είχαν καταγγείλει τον Βενιζέλο ότι ζήτησε να παρουσιάσουν πλασματικό πλεόνασμα. Με τα πολλά συμφώνησαν, αφού πρώτα οι υποτελείς τους στην Αθήνα συμφώνησαν να λάβουν όσα αντιλαϊκά μέτρα τους υποδειχθούν. Όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης...
Advertisements

One thought on “Νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ κι έπεται συνέχεια (Πριν, 17.11.2013)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.