Σύνοδος Κορυφής ΕΕ 9ης Δεκεμβρίου: Καθ’ οδόν για την μεγάλη σύγκρουση (Επίκαιρα 15-21.12.11)

Το ερώτημα είναι ζωής και θανάτου και σχετικά απλό: Τι κάνεις όταν το όχημα στο οποίο επιβαίνεις οδεύει σε μετωπική σύγκρουση; Κι όταν μάλιστα, η δυνατότητα να του αλλάξεις πορεία είναι ανύπαρκτη!

Ο δραματικός χαρακτήρας του ερωτήματος προέκυψε με αφορμή τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά το συμπέρασμα δεν ήταν κοινοτοπίες του στυλ «πολύ λίγο πολύ αργά», που αποτελούν μόνιμη αποτίμηση κάθε σχετικής συνόδου κορυφής. Οι δηλώσεις της συνόδου κορυφής συνιστούν ένα συνταγματικό πραξικόπημα που θα φέρει πείνα και φτώχεια σε όλη την Ευρώπη. Ο πολιτικά απαράδεκτος χαρακτήρας της συνόδου έγκειται στο γεγονός ότι θεμελιώνει την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων. Η απόφαση του Βερολίνου και του Παρισιού να προκαταλάβουν την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζοντας τα συμπεράσματα τους σε μια συνέντευξη Τύπου τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της συνόδου έπεισε τους πάντες ότι στην ΕΕ είναι μεν όλοι ίσοι αλλά μερικοί είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους. Το βέτο στη συνέχεια του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον (η κυβέρνηση του οποίου πρωταγωνιστεί στην επιβολή μέτρων λιτότητας) ήρθε και τυπικά να επιβεβαιώσει το τέλος της εποχής των ομοφωνιών, όπου κάθε σύνοδος τελείωνε με μια απόφαση. Στο εξής «δηλώσεις» κι επί του περιεχομένου η πλήρης ποδοσφαιροποίηση, καθώς στις συνόδους κορυφής θα γίνεται ότι και στο πιο αγαπημένο άθλημα: όποιοι και να παίζουν στο τέλος θα κερδίζει η Γερμανία!

Φτώχεια και ανεργία

Προς επίρρωση το κείμενο των συμπερασμάτων, που είναι πιστό αντίγραφο του κειμένου των δηλώσεων Μέρκελ – Σαρκοζύ όπως παρουσιάστηκαν στον Τύπο τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη από το Παρίσι. Εν συντομία: Ανώτατο επιτρεπτό όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 0,5% του ΑΕΠ, χρησιμοποίηση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σαν πολιορκητικού κριού ενάντια στις κοινωνικές δαπάνες και το εναπομείναν κράτος πρόνοιας, αρμοδιότητες επιτήρησης και παρέμβασης για κάθε κράτος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες διατηρούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους άνω του 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα βυθίσουν την ΕΕ στη φτώχεια και τη δυστυχία. Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα η ύφεση θα χτυπήσει κόκκινο, χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βρεθούν στην ανεργία και πολλοί περισσότεροι θα κληθούν να αποχαιρετήσουν το βιοτικό επίπεδο που κατέκτησαν την μεταπολεμική περίοδο, ζώντας στη στέρηση και την καθημερινή μιζέρια.

Παρότι οι δραματικές επιπτώσεις στο κοινωνικό ζήτημα έχουν την μεγαλύτερη σημασία, δεν είναι λίγες και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν απέναντι στην επίδειξη δύναμης του Τέταρτου Ράιχ. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φεερχόφσντατ, απείλησε ακόμη και με δίκη εκείνους του ευρωπαίους ηγέτες που θα δώσουν τη συναίνεσή τους για αποφάσεις εκτός του πλαισίου της ΕΕ. Το επιχείρημά του είναι πως δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο το οποίο θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της ΕΕ με τη δημιουργία ομαδοποιήσεων που θα συγκροτούνται κατά περίπτωση. Στις δηλώσεις του μάλιστα έκανε λόγο και για πραξικόπημα, υποδεικνύοντας την Γερμανία.

Αποτυχημένη συνταγή η λιτότητα

Το σπουδαιότερο ωστόσο είναι ότι επιβάλλεται ένα μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, η ακραία λιτότητα, το οποίο δεν είναι μόνο κοινωνικά μεροληπτικό καθώς φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους ασθενέστερους αλλά επίσης άδικο και αναποτελεσματικό. Τα παραδείγματα αφθονούν. Δεν είναι μόνο το γνωστό πειραματόζωο, η Ελλάδα, που μετά τα αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας και τις επαναλαμβανόμενες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες αυτό που έχει καταφέρει είναι το 2011 να κλείνει με δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από εκείνο του 2009. Είναι επίσης και το παράδειγμα μιας σειράς άλλων ευρωπαϊκών χωρών που υποδηλώνει ότι η συνταγή της λιτότητας είναι παντελώς ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει την υπό εξέλιξη δημοσιονομική κρίση.

Ας δούμε για παράδειγμα την Ισπανία, που από εβδομάδα σε εβδομάδα υπό τη νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κινδυνεύει να οδηγηθεί στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ. Η Ισπανία, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, μέχρι πριν λίγα χρόνια παρουσίαζε πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα στην ετήσια δημοσιονομική της διαχείριση, ενώ το δημόσιο χρέος της ήταν κάτω του 60%. Το 2010 ξεπέρασε αυτό το όριο (το οποίο ακόμη δεν έχει αποδειχθεί γιατί είναι απαγορευτικό) αντίθετα με την Γερμανία που βρίσκεται για περισσότερα χρόνια στη ζώνη του 80% του ΑΕΠ. Το (εκ πρώτης όψης) παράδοξο είναι ότι και της Ιρλανδίας τα δημόσια οικονομικά έχαιραν αντίστοιχης υγείας, μέχρι που ήρθε η κρίση του 2008, με το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων και στις δύο περιφερειακές χώρες να λειτουργεί ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της κρίσης. Κι ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ποιός φταίει, η Γερμανία (με τη βοήθεια φυσικά πρόθυμων οικονομικών και πολιτικών ελίτ) διατάζει να κοπούν οι συντάξεις για να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος. Το αστείο φυσικά είναι πως ούτε καν αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα οξυνθεί τον καινούργιο χρόνο ως αποτέλεσμα της λιτότητας που θα επιβληθεί από την μία άκρη της γηραιάς ηπείρου ως την άλλη – κι εδώ η Αγγλία δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση.

Ζόμπι οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες

Η ζώνη του κινδύνου μάλιστα θα επεκταθεί από την περιφέρεια της ευρωζώνης. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για την υγεία των μεγάλων τραπεζών του γαλλο-γερμανικού άξονα – του νέου «άξονα» που αποφασίζει για την Ευρώπη. Όσο κι αν η σχετική ανακοίνωση να θεωρήθηκε απάντηση του βρετανικού Σίτι στην απόφαση των «Μερκοζί» να προχωρήσουν μόνοι τους, δεν ειπώθηκε τίποτε που να μην ισχύει. Ειδικότερα πως η μαύρη τρύπα στο κεφάλαιο των γερμανικών τραπεζών ανέρχεται σε 13,1 δις. ευρώ, σε τριπλάσια δηλαδή επίπεδα από εκείνα που είχαν διαπιστωθεί τον Οκτώβριο. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, η Κόμερτσμπανκ, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Τέταρτου Ράιχ, που χρειάζεται κατεπειγόντως 5,3 δις. ευρώ για να αναπληρώσει το κεφάλαιό της, θεωρείται αδύνατο να γλιτώσει την εθνικοποίηση. Επομένως, πολύ σύντομα οι γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη, οδηγώντας σε νέα ύψη το ποσό των 18 δις. που ήδη έχουν καταβάλει για να σώσουν τις τράπεζές τους. Σε εξ ίσου δραματική θέση βρίσκονται κι οι τράπεζες της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας μαζικής και εκτεταμένης υποβάθμισης των γαλλο-γερμανικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης που αυτόματα θα μειώσει το επίπεδο αξιολόγησης και των δύο αυτών κρατών, τινάζοντας έτσι στον αέρα την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που στηρίζεται στην βαθμολογία του νέου «άξονα». Αυτό τον κίνδυνο είχαν πιθανά κατά νου οι ευρωπαίοι ηγέτες όταν αποφάσιζαν την επίσπευση της ενεργοποίησης του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM) που θα διαδεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη κι έτσι όμως η στήριξή του με κεφάλαια παραμένει ανεπαρκής καθώς τα 500 δις. ευρώ που θα δοθούν υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των απαιτούμενων ποσών. Η δε ενεργοποίηση του ΔΝΤ στην παροχή πιστώσεων υπόσχεται ακόμη πιο δρακόντειους όρους λιτότητας.

Έτσι, η οδός που υποδεικνύεται είναι της αιώνιας λιτότητας και της φτώχειας. Μια οδό που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μετωπική σύγκρουση καθώς η λιτότητα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την διαχείριση και των δημοσιονομικών προβλημάτων. Από που θα βρεθούν φορολογικά έσοδα όταν μειώνεται η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, την ίδια ώρα που τράπεζες – ζόμπι σώζονται με μια προκλητική γενναιοδωρία απ’ αυτούς «που κηρύσσουν την λιτότητα».

Μπροστά σε αυτό το ζόφο η εγκατάλειψη του οχήματος αποτελεί την πιο συνετή και αναγκαία επιλογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.