Δέκα χρόνια χωρίς τον Κυριάκο Σιμόπουλο (Πριν, 16 Οκτώβρη 2011)

Μια δεκαετία συμπληρώθηκε από την μέρα που ο Κυριάκος Σιμόπουλος έχασε την μάχη με το θάνατο. Το κενό που μας άφησε είναι δυσαναπλήρωτο, ανάλογο της πληθωρικής σε όγκο και πολύτιμης ποιοτικά προσφοράς του.

Ο Κυριάκος Σιμόπουλος πριν απ’ όλα διακρίθηκε για την σεμνότητα και το ήθος του. Μακριά από τις δημόσιες σχέσεις ποτέ δεν εντάχθηκε στα σαλόνια της αθηναϊκής διανόησης και τις ομόνυμες παρέες, παρότι δεν του έλειψαν οι ευκαιρίες. Διακρίθηκε επίσης για την εργατικότητά του και την πολιτική του συνέπεια. Τα βιβλία του εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν πολύτιμη και ανεξάντλητη πηγή γνώσης και σοφίας λόγω του ότι κάθε παράγραφος, η κάθε πρόταση πολλές φορές κρύβει από πίσω της αναζήτηση και μόχθο πολλών ωρών. Μια βαθιά άποψη, γερά θεμελιωμένη που ανατρέπει συμβατικές σοφίες, προφάνειες και πάντα την επίσημη ιδεολογία.

Εκδήλωση του Πριν

Ο Κυριάκος δεν φυγομάχησε. Όπως στη Μακρόνησο κράτησε το κεφάλι ψηλά, υπομένοντας όλες τις κακουχίες και τις ταπεινώσεις, έτσι και στη συνέχεια έδινε την μια ιδεολογική μάχη μετά την άλλη με πείσμα και βαθιά γνώση. Απέναντι στον ανερχόμενο εθνικισμό των αρχών της δεκαετίας του ‘90, απέναντι την «εθνική ιδεολογία» των Ολυμπιακών Αγώνων που άλωσε τις συνειδήσεις, απέναντι στην καταστολή και τα βασανιστήρια της εξουσίας, απέναντι στην θεοποίηση άξεστων τυράνων ο Κυριάκος Σιμόπουλος δημιούργησε ένα σύνολο γνώσεων που αποτελεί παρακαταθήκη για τη μαρξιστική σκέψη, την Αριστερά, κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Δίδαξε επίσης πως πρέπει να γίνεται η κριτική: αιχμηρά και μετά λόγου γνώσεως, αμείλικτα αλλά με πλήρη σεβασμό της εποχής και πάνω απ’ όλα από θέσεις αρχών με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την απελευθέρωση του ανθρώπου κι όχι ευκαιριακά, με γνώμονα την σύμπλευση με το κυρίαρχο κάθε φορά πολιτικό ή ιδεολογικό ρεύμα.

Σημαντική στιγμή στην διάδοση του έργου του αποτέλεσε η πρόσφατη επανέκδοσή τους από τις εκδόσεις Πιρόγα, σε τιμές μάλιστα ιδιαίτερα προσιτές.

Το Πριν θέλοντας να τιμήσει αυτή την προσφορά και να κρατήσει αναμένη την φλόγα του Κυριάκου θα διοργανώσει σύντομα εκδήλωση – επιστημονική ημερίδα, αφιερωμένη στο έργο του. Νεώτερα ωσονούπω…

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.