Νέα μέτρα – φωτιά επιταχύνουν τη χρεωκοπία (Πριν, 25 Σεπτέμβρη 2011)

Με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζεται το κυνήγι δημόσιων και φορολογικών εσόδων από την κυβέρνηση. Μόλις δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση του έκτακτου χαρατσιού στα ακίνητα, που ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, κι αφού το έκτακτο αυτό χαράτσι έγινε μόνιμο, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία νέων μέτρων – φωτιά με τα οποία υποτίθεται πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για την καταβολή της έκτης δόσης. Κι όμως, ακόμη κι αυτά τα μέτρα άγριας λεηλασίας δεν διευκολύνουν την εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας (στην πράξη των τραπεζών) από την Τρόικα, κλείνοντας τις τρύπες στα δημόσια έσοδα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά επιταχύνουν την χρεοκοπία, φέρνουν πιο κοντά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με πρωτοβουλία φυσικά αυτών που το οδήγησαν στα σημερινά δυσθεώρητα, μη βιώσιμα ύψη. Η εμφάνιση στην πρώτη σελίδα των Νέων της Παρασκευής του σεναρίου για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50% υπογραμμίζει ότι το σχέδιο έφυγε πια από τα συρτάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπου υπήρχε για μήνες όπως ενημέρωσε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, και πλέον συζητιέται και επίσημα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Κι εδώ αρχίζουν τα τραγελαφικά. Γιατί ενώ η απόφασή τους για σημαντικό κούρεμα του δημόσιου χρέους κερδίζει έδαφος υπό το βάρος της παραδοχής ότι 360 δισ. ευρώ δεν αποπληρώνονται, Βερολίνο και Αθήνα συνεχίζουν να απαιτούν ακόμη πιο αιματηρά μέτρα λιτότητας στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ένα χρέος που να τονιστεί ότι από 115% του ΑΕΠ, που ήταν τον Οκτώβρη του 2009, πριν δύο χρόνια δηλαδή, όταν αποφασίστηκε κατά τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη η υπαγωγή της Ελλάδας στο κολαστήριο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ, θα φθάσει το 2012 το 189%! Ποτέ άλλοτε δεν εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος σε τέτοια ύψη, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της «σωτηρίας» μας! Το ίδιο αιματηρή θα αποδειχθεί και η απομείωση του χρέους κατά 50%, καθώς θα συνοδευτεί από νέα βάρη. Ενδεικτικό στοιχείο για τη νέα λαίλαπα που έρχεται είναι ότι μια μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Ηλία Μόσιαλο (καθώς Παπανδρέου και Βενιζέλος προτίμησαν να εξαφανιστούν σαν τα ποντίκια) ο εκπρόσωπος της Τρόικας δεν ανακοίνωσε αν θα επιστρέψει η Τρόικα αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα λέγοντας «επιβεβαιώνω ότι αυτός είναι ο στόχος, θα δούμε αν είναι ρεαλιστικός». Στην πράξη τούτο σημαίνει ότι ακόμη και για να δοθεί αυτή η δόση, όχι η επόμενη για την οποία μετά βεβαιότητας θα απαιτηθούν νέα μέτρα, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τα οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευχαρίστησε την Τρόικα από το βήμα της Βουλής σε μια έκρηξη υποτέλειας, συνιστούν ένα νέο βαρύ πλήγμα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που ωθούνται βίαια προς την εξαθλίωση – είναι το τίμημα για να συνεχίσουν τα χονδρά πορτοφόλια που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να υποφορολογούνται κατά σκανδαλώδη τρόπο και με την επίσημη ανοχή πλέον των κατοχικών δυνάμεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Περιλαμβάνουν δε τα εξής: Περικοπή κατά 15% στις επικουρικές του ΙΚΑ και μείωση έως 50% στα υπόλοιπα ταμεία, κατά 20% όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ (για το τμήμα εκείνο που υπερβαίνει το ποσό), κατά 30% στα εφ’ άπαξ των ΔΕΚΟ (και 20% για το δημόσιο) και κατά 40% στους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Κάθετη μείωση των μισθών των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και κατά 40% με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, μέχρι το τέλος του χρόνου.  Επίσης νέα, δεύτερη εντός του 2011, μείωση στο αφορολόγητο όριο που από 12.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011 και 8.000 τον Ιούλιο, οδηγείται στα 5.000 ευρώ. Ο συντελεστής μάλιστα με τον οποίο θα φορολογείται είναι της τάξης του 10%. Αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι να περάσουν τις πύλες της εφορίας για πρώτη φορά χαμηλοσυνταξιούχοι και μεροκαματιάρηδες, αυτοί έχουν ετήσιο εισόδημα από 5.001 έως 8.000 ευρώ ή μηνιαίο από 357 έως 571 ευρώ, ένα εισόδημα που μόνο πείνα εξασφάλιζε. Τώρα εξασφαλίζει και φορολογικά έσοδα, επεκτείνοντας φυσικά την πείνα. Στα νέα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που θα ισχύσει από το 2012. Κάτι που δεν θα επιβραδύνει τις κοινωνικές φωτιές που θα ανάψουν τα μέτρα της κυβέρνησης, για τα οποία ήδη έχει συγκεντρωθεί πολύ εύφλεκτο υλικό…

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.