Πολιτικά στιχάκια κάνει το στοιχειό του Δ’ Ράιχ η Γαλλία (Επίκαιρα, 24/2-2/3/2011)

Το Παρίσι βάζουν μπροστά οι Γερμανοί για να εξωραΐσουν τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η υιοθέτηση του περίφημου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική πρόταση μέχρι στιγμής, που ισοδυναμεί με αιώνια λιτότητα, περιλαμβάνει την αποσύνδεση των αυξήσεων στους μισθούς από την πορεία του πληθωρισμού, την τροποποίηση των συνταγμάτων ώστε να περιληφθεί άρθρο που θα απαγορεύει τα χρέη και τα ελλείμματα και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Επιπλέον, η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία (535 ψήφοι υπέρ, έναντι 85 κατά και 57 αποχών) δείχνει την συναίνεση που έχει δημιουργηθεί σε κάθε είδους θεσμικό όργανο της ΕΕ (εκλεγμένο και μη) στην κατεύθυνση μετακύλησης του βάρους της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και καταστρατήγησης κυριαρχικών δικαιωμάτων των εθνικών κρατών.

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που είναι πολύ πιο δεσμευτικό από προγενέστερες συνθήκες, όπως για παράδειγμα της Λισσαβόνας του 2000 ή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υιοθετήθηκε το 1996, συμπυκνώνει και μεταφράζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τεράστια οικονομικά οφέλη της Γερμανίας από την νομισματική ενοποίηση. Ταυτόχρονα αν γίνει δεκτό θα οξύνει στο έπακρο τις αντιθέσεις μεταξύ των χωρών του πυρήνα και ειδικότερα της Γερμανίας και αυτών της περιφέρειας της ευρωζώνης, από την άλλη. Αυτό θα είναι το αντίτιμο για να δώσει την έγκρισή της η Γερμανία στην αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να στηρίξει επιπλέον επιχειρήσεις «διάσωσης» περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Η συμμαχία του Βερολίνου με το Παρίσι στοχεύει να αμβλύνει αυτές ακριβώς τις εντυπώσεις και τις ανησυχίες. Στην πραγματικότητα η Γερμανία κρύβει τις οικονομικά επεκτατικές και εκ φύσεως αποσταθεροποιητικές της φιλοδοξίες πίσω από τα γαλλικά πολιτικά σχέδια, βάση των οποίων η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ βαθαίνει εκ των πραγμάτων την πολιτική ενοποίηση, κλείνει δηλαδή το πολιτικό κενό που ανέκαθεν υπήρχε στην συγκρότηση της ΕΕ. Η συμμαχία μεταξύ τους εξαιρετικά βραχύ χρονικό ορίζοντα, στον βαθμό που η ομπρέλα προστασίας που απλώνει η Γερμανία πάνω από την Γαλλία, δεν μπορεί να κρύβει την πολυεπίπεδη και εξελισσόμενη υποβάθμισή της για πολύ καιρό.

Σαφές δείγμα της ανίερης συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί με την Γαλλία να γίνεται «φερέφωνο» και εκλαϊκευτής των οπισθοδρομικών προτάσεων του Βερολίνου, χωρίς παρόλα αυτά να πείθει ούτε όμως και να γλιτώνει την ταπείνωση, αποτέλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Από την πρώτη της ερώτηση η γερμανίδα δημοσιογράφος την ρωτάει κατά πόσο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «που καταστρώθηκε στην καγκελαρία στο Βερολίνο αποτελεί την αρχή της γερμανικής Ευρώπης». «Ευτυχώς, οι μέρες των διαταγών και των ηγεμονιών στην Ευρώπη έχουν περάσει», απαντάει η γαλλίδα υπουργός, αναλαμβάνοντας η ίδια να ανατρέψει την γερά εδραιωμένη πλέον αντίληψη για την «γερμανική Ευρώπη» που οικοδομεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Μια αντίληψη που υιοθετείται πλέον και από τον γερμανικό Τύπο, όπως η εφημερίδα Die Zeit που είχε κάνει πρωτοσέλιδο τίτλο την «γερμανική Ευρώπη». Παρόλα αυτά η γαλλίδα υπουργός το διαψεύδει. Η γερμανίδα δημοσιογράφος από την άλλη ανακαλεί παλιότερες δηλώσεις της Λαγκάρντ, όταν το Παρίσι καταδείκνυε – πολύ ορθά – τα γερμανικά πλεονάσματα ως απώτερη αιτία των ελλειμμάτων της ευρωζώνης. «Εσείς η ίδια επικρίνατε σφοδρά τα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα πριν ένα χρόνο, αλλά έκτοτε έχετε αλλάξει γνώμη», της λέει η δημοσιογράφος! Η απάντηση της Κρ. Λαγκάρντ ωστόσο δεν έπεισε κανέναν: «Αυτό που έχει αλλάξει θεμελιωδώς τους λίγους τελευταίους μήνες είναι η προέλευση της γερμανικής μεγέθυνσης. Αντίθετα με ότι συνέβαινε μέχρι πριν λίγους μήνες, η μεγέθυνση στη χώρα σας δεν ωθείται πλέον αποκλειστικά από τις εξαγωγές, αλλά επίσης από την εγχώρια ζήτηση».

Η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της γαλλίδας υπουργού. Για την ακρίβεια, πράγματι η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία εμφάνισε μια αύξηση το προηγούμενο διάστημα. Κυρίως όμως ήταν αποτέλεσμα της ζήτησης επενδυτικών και όχι καταναλωτικών αγαθών. Δεν ήταν αποτέλεσμα δηλαδή της βελτίωσης του επιπέδου ζωής των γερμανών εργαζομένων ή τυχόν γενναίων μισθολογικών αυξήσεων, αλλά των σχεδίων επέκτασης ή εκσυγχρονισμού της γερμανικής βιομηχανίας ως αποτέλεσμα των κερδών που έχει συσσωρεύσει. Εντελώς χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία, παρά τις συνεχείς μειώσεις, παραμένει στο 7,5%. Ενώ, η υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας ύψους 80 δισ. ευρώ που ψηφίσθηκε το 2010 θα μειώσει ακόμη παραπέρα τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα επιχειρήματα της γαλλίδας υπουργού έρχονται σε σύγκρουση και με πρόσφατα στοιχεία που αφορούν το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο. Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010 συγκεκριμένα, το γερμανικό πλεόνασμα έφθασε τα 140 δισ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο 11μηνο του 2009 ήταν 126! Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή αυξήθηκε περισσότερο από 10%. Επρόκειτο μάλιστα για μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από συρρίκνωση του εισοδήματος και της παραγωγής στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπου προνομιακά εξάγει το Τέταρτο Ράιχ. Στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας βρίσκονται οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης που είδαν το εμπορικό τους έλλειμμα να μεγεθύνεται, προς όφελος φυσικά της Γερμανίας! Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά μαζί τους και η Γαλλία. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η θεμελιακή απόκλιση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας που προσδίδει στο σχετικό πολιτικό άξονα όχι μόνο ευκαιριακό, αλλά και εντελώς πρόσκαιρο χαρακτήρα. Τα ανταγωνιστικά δε συμφέροντα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, όπως φαίνονται από την κλιμάκωση των εμπορικών ελλειμμάτων της πρώτης και των πλεονασμάτων της δεύτερης, καθιστούν τους ισχυρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ εντελώς αυθαίρετους.

Το πόσο σαθρό και ιδιοτελές είναι το γερμανικό επεκτατικό όραμα φαίνεται κι από τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας. Η πανηγυρική ήττα που δέχτηκε την Κυριακή η γερμανική Δεξιά στις εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου, όπου άνοιξε η αυλαία για τις επτά συνολικά κρατιδιακές εκλογές που θα γίνουν φέτος, αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας σειράς εξελίξεων που περιορίζουν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Μέρκελ. Χαστούκι επίσης στην διεθνή αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της Γερμανίας αποτέλεσε η αποκάλυψη πως ο υπουργός Άμυνας, Καρλ Θέοντορ Γκούτενμπεργκ, είχε αντιγράψει το διδακτορικό του! Αν συνυπολογίσουμε δε τις ακραίες περιπτώσεις, συστηματικής μάλιστα, χρόνιας διαφθοράς στις οποίες πρωταγωνιστούν κορυφαίες και όχι περιθωριακές γερμανικές πολυεθνικές, από την Siemens και την Ferrostaal μέχρι την Mercedes Benz φαίνεται πόσο μεγάλη υποκρισία και διπροσωπία κρύβουν οι απαξιωτικές και ρατσιστικές κατηγορίες της Γερμανίας απέναντι στις χώρες της περιφέρειας. Αποδεικνύουν επίσης πως η Γερμανία στερείται – ακόμη και σήμερα – του ηθικού πλεονεκτήματος για να επιβάλει την άποψή της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.