Με εκβιασμούς στρώνουν το έδαφος για νέα μέτρα (Πριν, 31 Δεκέμβρη 2010)

Να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους, στοιχειώδες δημοκρατικό αίτημα

 Μεγαλώνει η συμμετοχή μισθωτών – συνταξιούχων στα φορολογικά έσοδα, μικραίνει των βιομηχάνων

Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Απρίλη θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να επιβάλλει τα ακραία αντιλαϊκά μέτρα που ζητούν κεφάλαιο, ΔΝΤ και ΕΕ για να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ. Ήδη τα παπαγαλάκια του Μαξίμου έχουν αρχίσει να σείουν απειλητικά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε μια προσπάθεια οι κοινωνικές αντιδράσεις να παραμείνουν καθηλωμένες και υποτονικές. Στην πραγματικότητα ακόμη και να ήθελε ο Γιωργάκης Τσολάκογλου τις εκλογές (πιθανότητα αδύνατη δεδομένης της παθολογικής του πρόσδεσης στην πρωθυπουργική καρέκλα) ποτέ δεν θα τον άφηναν να τις προκηρύξει τα διεθνή κέντρα που αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας από τον Οκτώβρη του 2009. Ξέρουν πολύ καλά πως η πολιτική τους δεν χαίρει της ελάχιστης καν κοινωνικής νομιμοποίησης και όπως παντού αλλού στον κόσμο (Λατινική Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία) εφαρμόζεται με την μέθοδο του σοκ. Γιατί να διακινδυνεύσουν την εφαρμογή της θέτοντάς την στην κρίση του κόσμου;

Ακόμη κι έτσι ωστόσο, μένοντας δηλαδή το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στο επίπεδο του εκβιασμού, η νέα χρονιά και για την ακρίβεια το πρώτο τετράμηνο της θα συνοδευτεί από πρωτοφανείς πολιτικούς σεισμούς. Οι κλυδωνισμοί που θα δεχτεί το πολιτικό σύστημα θα είναι εφάμιλλοι των αλλαγών που θα επιχειρήσει η αστική τάξη να εφαρμόσει. Το μυστικό αντικείμενο του πόθου της θα είναι η επόμενη, τέταρτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που η χορήγησή της είναι τόσο επισφαλής όσο καμία άλλη. Το κατέστησαν σαφές και οι εκπρόσωποι της τρόικας στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα. Σε αυτήν δε την πορεία θεωρείται βέβαιη η επιβολή ενός νέου πακέτου φορολογικών μέτρων, ύψους τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Το πόσο κοντά δε είναι τα δύο αυτά ποσά (της δόσης του δανείου, 15 δισ., και της νέας αφαίμαξης, 14 δισ.) μόνο τυχαίο δεν είναι. Επιβεβαιώνεται έτσι ποιος πληρώνει τον λογαριασμό σε ΔΝΤ – ΕΕ: μισθωτοί και συνταξιούχοι, που κάθε χρόνο βλέπουν το μερίδιό τους στα δημόσια έσοδα να αυξάνεται.

Προς επίρρωση, στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2009 που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος την Τετάρτη. Όπως προκύπτει, η μέση φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 10%, πληρώνοντας πολύ ακριβά μια αύξηση στο δηλωθέν εισόδημά τους κατά 4%. Στην άλλη πλευρά, έμποροι, βιοτέχνες και βιομήχανοι που είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά 1% πλήρωσαν 5% λιγότερο φόρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά! Ο εντεινόμενος ταξικός χαρακτήρας της φορολογίας υπογραμμίζεται επίσης από την αυξημένη συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στο συνολικό φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) που από 48% το 2008 έφθασε το 2009 το 53%. Από την άλλη, τα νομικά πρόσωπα είδαν την δική τους συμμετοχή να μειώνεται από 35% το 2008 σε 31% το 2009! Η ίδια, φρικτή κοινωνική εικόνα αποτυπώνεται αν απομακρυνθούμε από το επίπεδο των ποσοστών και σταθούμε στα ίδια τα μεγέθη, τους φόρους δηλαδή που πληρώνει κάθε κοινωνική τάξη: Η συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων ανήλθε σε 7 δισ. ευρώ όταν επιχειρήσεις και υπόλοιπα νομικά πρόσωπα πλήρωσαν μόνο 4 δισ.!

Η εικόνα της κατάφωρης κοινωνικής αδικίας των δημόσιων οικονομικών (που οξύνεται αν στους παραπάνω άμεσους φόρους προσθέσουμε και τους έμμεσους) συμπληρώνεται αν δούμε ότι τα έσοδα από την άμεση και έμμεση φορολογία κυρίως εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος που το 2011 αναμένεται να απορροφήσει 15,9 δισ. ευρώ. Είναι ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 80% των δαπανών για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων (19,8 δισ.) και στο 22% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού (71,8 δισ.). Ένας ελέφαντας στο καθιστικό που αποκλείει την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής, μετατρέποντας το στόχο της παύσης πληρωμών σε όρο εκ των ων ουκ άνευ για την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Η δυνατότητα της παύσης πληρωμών (πέραν της αναγκαιότητας, που θεωρείται αδήριτη) υπογραμμίζεται αν δούμε πως από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 το σύνολο των δαπανών για παιδεία (6,5 δισ. ευρώ), υγεία (7,2 δισ.), χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων (13,2 δισ.) και αποδοχές – συντάξεις (19,8 δισ.), συμπεριλαμβανομένων των επικαλύψεων, υπολείπεται των συνολικών φορολογικών εσόδων που ισούνται με 53 δισ. ευρώ, έχοντας αποκλειστεί μάλιστα η αστική τάξη και η εκκλησία από την φορολογία. Κατά συνέπεια η παύση πληρωμών είναι εφικτή. Ακόμη και τα σημερινά έσοδα του δημοσίου φτάνουν και περισσεύουν για να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, χωρίς να κινδυνεύει δηλαδή από ασφυξία αν προς στιγμή κλείσουν οι στρόφιγγες του δανεισμού, υπό έναν όρο φυσικά: να σταματήσει να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος.

Αίτημα – κλειδί, που μπορεί να απελευθερώσει τις διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση είναι η συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα θέσει το αίτημα ανοίγματος των βιβλίων του δημοσίου χρέους, ώστε να ξέρει ο ελληνικός λαός τι πληρώνει, σε ποιόν και υπό ποιους όρους. Πρόκειται για ένα βαθιά δημοκρατικό αίτημα που δεν θα κριθεί στους διαδρόμους της Βουλής και τις εντελώς αναξιόπιστες Επιτροπές της – κολυμβήθρες του Σιλωάμ, όπως επιδιώκει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ευνουχίζοντας την δυναμική του, αλλά στους δρόμους, στους εργασιακούς χώρους και τις εργατικές, συνδικαλιστικές, ενώσεις. Το άνοιγμα έτσι των βιβλίων του δημόσιου χρέους στην κοινωνία από κοινού με μαζικούς αγώνες για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια επιστροφής στον Μεσαίωνα και να κάνουν το 2011 να είναι η δική μας χρονιά!

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.