Τελειώνουν τα καύσιμα του Γιωργάκη (Πριν, 31 Δεκέμβρη 2010)

ΠΑΣΟΚ: Απρόθυμη η κοινοβουλευτική ομάδα να βάζει πλάτη στην κοινωνική σφαγή

Απροσδόκητη αναβολή πήρε η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών λεγόμενων επαγγελμάτων από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, που ήταν και το τελευταίο της χρονιάς που πέρασε. Η αλλαγή της ατζέντας δεν προήλθε από κάποιον φιλολαϊκό οίστρο του πρωθυπουργού. Η πρόταση κατάργησης της διανομής δωρεάν σχολικών βιβλίων, που εξαλείφει την πιο συμβολική πλευρά της δωρεάν παιδείας και οδηγεί τα σχολεία στην προπολεμική περίοδο, μαζί με την επαναφορά των ελιτίστικων πρότυπων σχολείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τη νέα χρονιά: άγρια μείωση των κοινωνικών δαπανών χωρίς κανέναν ενδοιασμό για τις επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία ωστόσο η αναβολή της συζήτησης για το άνοιγμα των 160 περίπου «κλειστών επαγγελμάτων» ή καλύτερα για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτούς τους τομείς των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που είναι και το ζητούμενο. Δεδομένου ότι πρόκειται για μικροαστικά στρώματα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε προνομιακή πολιτική σχέση, η προλεταριοποίησή τους, που θα επέλθει αναπόφευκτα για την συντριπτική πλειοψηφία του 1 εκ. ατόμων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, θα προκαλέσει βαθιές και μη αντιστρεπτές ρωγμές στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την εκλογική του βάση. Προς επίρρωση η χρονική σύμπτωση της σχετικής συζήτησης με την γενικευμένη δυσφορία την οποία εκφράζουν απέναντι στην κυβέρνηση τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μαζεύουν το βρισίδι των απλών ανθρώπων οι οποίοι τους ψήφισαν για να πάρουν αυξήσεις και τώρα δεν έχουν δουλειά και λεφτά για να περάσουν τις γιορτές. Η προγραμματισμένη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας αυτή ακριβώς τη δυσφορία θα επιχειρήσει να εκτονώσει, έτσι ώστε με λίγες μικροβελτιώσεις και ψευτο-διευθετήσεις (όπως για παράδειγμα η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου) να μπορέσει να εφαρμοστεί στο ακέραιο η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ – ΕΕ.

Το έργο του Γιωργάκη Τσολάκογλου δεν είναι δύσκολο και διευκολύνεται σημαντικά από τη ρηχότητα των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής το «αντάρτικο» δεν αφορά τίποτε παραπάνω από νεύματα και υπονοούμενα, ενώ οι οργανωμένες ομάδες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Σημιτικοί, Γεννηματικοί, Βενιζελικοί) που θα μπορούσαν να τον είχαν ανατρέψει, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στηρίζουν με χέρια και με πόδια τα μέτρα ΔΝΤ – ΕΕ. Το νεώτερο κατόρθωμά τους μάλιστα είναι ότι υποχώρησαν ακόμη και από την γραμμή «ότι λέει το μνημόνιο και τίποτε περισσότερο». Η νέα γραμμή άμυνας είναι «να μην μαθαίνουμε τι λένε τα Μνημόνια από τον Τύπο». Ο Γιωργάκης δηλαδή τους έκανε γλάστρες και εξακολουθούν να τον ανέχονται…

Έχοντας τους ΠΑΣΟΚους βουλευτές στο τσεπάκι του ο Γιωργάκης προετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα ένα άλμα προς τα μπρος με δύο συγκεκριμένα μέτρα. Το πρώτο αφορά την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου. Οι δηλώσεις του Δ. Ρέππα στην Ελευθεροτυπία την προηγούμενη Κυριακή για την ανάγκη μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200 – που θα τους κάνει περισσότερο ελεγχόμενους από τον πρόεδρο και την αστική τάξη και καθόλου προσβάσιμους στους ψηφοφόρους – όπως και η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού προλειαίνουν το έδαφος. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα κάνουν ακόμη πιο εχθρικό προς την κοινωνία το πολιτικό σύστημα και πιο πρόθυμο να εφαρμόζει τα μέτρα χωρίς αντιρρήσεις που ζητάει η αστική τάξη.

Η δεύτερη αλλαγή που ήδη υλοποιείται αφορά στη συγκέντρωση όλων των κυβερνητικών εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο. Πού οι κορώνες για συμμετοχική δημοκρατία και «ανοιχτές» διαδικασίες; Βαθιά ανασφαλής και καχύποπτος ο Γιωργάκης για οποιονδήποτε δεν ανήκει στην στενή οικογένειά του ή δεν μιλάει την μητρική του γλώσσα αντέγραψε το αμερικανικό μοντέλο και με επίκεντρο την Ρεγγίνα Βάρτζελη μάζεψε 150 άτομα με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, υποκαθιστώντας τα υπουργεία και κάθε άλλη διαδικασία. Το αποτέλεσμα θα είναι όλη η εξουσία να μεταφερθεί στους πράκτορες των πιο σκοτεινών συμφερόντων. Σε ανθρωπάκια που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και θωρακισμένα από το τρισκατάρατο πολιτικό κόστος θα μπορούν να εφαρμόζουν την ποιο σκληρή, φιλεοργοδοτική και υποτελή στα διεθνή συμφέροντα πολιτική. Ο Γιωργάκης Τσολάκογλου θα κάνει δηλαδή ότι ακριβώς έκανε και στο υπουργείο Εξωτερικών όταν τα «μυστικά κονδύλια» έτρεχαν από τα παράθυρα προς εξυπηρέτηση πάντα μεγαλεπήβολων εθνικών στόχων (σχέδιο Ανάν, μοίρασμα του Αιγαίου κ.α.)…

Το 2011 παρόλα αυτά μπορεί να γίνει η χρονιά που ο Γιωργάκης θα μαζέψει όλο το συρφετό του και θα πάει από ‘κει που ήρθε. Μπορεί να γίνει η χρονιά που με μαζικούς αγώνες οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Οι αυταπάτες άλλωστε τελείωσαν προ πολλού.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.