Συμμετοχή του ΑΡΜΟ στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Πριν, 31/10/2010)

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, πρέπει να τακτοποιηθούν οικονομικά όσοι είναι ήδη μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου και όσοι δεν είναι να γραφτούν για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, για την ανάδειξη νέας Συνέλευσης των Αντιπροσώπων και Διοίκησης.

Στις εκλογές και φέτος, για τρίτη συνεχή φορά θα συμμετάσχει το Αγωνιστικό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Οικονομολόγων (ΑΡΜΟ). Και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ΑΡΜΟ μπόρεσε, εκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων που συνολικά έχει 200 μέλη, να αρθρώσει μια ανεξάρτητη φωνή εκφράζοντας τα συμφέροντα των μισθωτών και χαμηλόμισθων του κλάδου. Επίσης εναντιώθηκε στη δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων που δημιουργήθηκε σε καθαρά ανταποδοτική βάση και κατ’ εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων, αποδοκίμασε το ρόλο του ίδιου του Επιμελητηρίου που λειτουργεί ως όργανο του κράτους (και γι’ αυτό το λόγο δεν συμπαρατάχθηκε με άλλες επαγγελματικές οργανώσεις στην προσφυγή κατά του μνημονίου) και επίσης το ΑΡΜΟ εναντιώθηκε στην κατηγοριοποίηση των λογιστών.

Η σημαντικότερη συμβολή του ΑΡΜΟ όμως τους τελευταίους ειδικά μήνες αφορούσε στην συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών τον Μάιο ενάντια στο Μνημόνιο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ. Ειδικότερα με σημείο αναφοράς την ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής παρέμβασης από τα αριστερά στο Οικονομικό Επιμελητήριο και χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο του, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε διαμορφωθεί μια «πρωταρχική συσσώρευση» ανθρώπινου δυναμικού και ιδεών. Βήμα όχι και τόσο αυτονόητο, όπως για παράδειγμα σε άλλους κλάδους, λόγω της καταθλιπτικής ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών από τη δεκαετία του ’80 ακόμη στα οικονομικά πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας όλο αυτό το διάστημα, που είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Αριστεράς να βρίσκονται σε μόνιμη θέση άμυνας. Με το ξέσπασμα της κρίσης το ΑΡΜΟ μάλιστα προχώρησε και στην έκδοση ενός μικρού βιβλίου όπου επιχειρούταν να ερμηνευθεί η εξελισσόμενη κρίση με μαρξιστικούς όρους. Δηλαδή στη βάση της πτώσης του ποσοστού κέρδους και της επακόλουθης κρίσης υπερσυσσώρευσης και, θεμελιωδώς, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης των παραγωγικών δυνάμεων με τις παραγωγικές σχέσεις. Πάνω απ’ όλα όμως αναδεικνύοντας την όξυνση του κοινωνικού ζητήματος, που φέρνει η οικονομική κρίση.

Με βάση λοιπόν αυτές τις επεξεργασίες και τις απαραίτητες… διεργασίες, τον Μάη όταν ήδη η προσφυγή στο μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ ήταν θέμα χρόνου, αποφασίστηκε από αγωνιστές του ΑΡΜΟ η δημιουργία της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών. Η βασικότερη, μέχρι τώρα, συνεισφορά της Πρωτοβουλίας ήταν πως έδωσε αυτοπεποίθηση στον κόσμο που αμφισβητούσε τον μονόδρομο της προσφυγής σε ΔΝΤ – ΕΕ και μπόρεσε με συνεκτικό και πειστικό τρόπο να αντιπροτείνει μια άλλη λύση. Μια λύση που απευθυνόταν στους εργαζομένους και όχι στην αστική τάξη. Συγκεκριμένα: την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους, την έξοδο από το ευρώ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών μονάδων με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο, την επιβολή ελέγχων στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων, κ.α. Κυρίως όμως η Πρωτοβουλία Οικονομολόγων έθεσε μια ταξική και όχι εθνικο-ενωτική αντίληψη για την ερμηνεία της ελληνικής κρίσης χρέους με τρεις τρόπους: Καταδεικνύοντας τις ευθύνες της αστικής τάξης στη δημιουργία του προβλήματος (μέσω της θεσμοθετημένης φοροαπαλλαγής της), τονίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα της κρίσης και επίσης βάζοντας στην προμετωπίδα της μια σειρά αιτημάτων που συνιστούσαν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Για παράδειγμα αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και επίσης γενναίες παροχές σε παιδεία και υγεία. Πρόκειται για στόχους που οριοθετούν τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα από τα αστικά που όσο περνάει ο καιρός και πλήττονται από την πολιτική του Μνημονίου τόσο εντονότερα θα στρέφονται εναντίον του όπως κάνει, χαρακτηριστικά, η ηγεσία της ΝΔ.

Σε αυτή την βάση και έχοντας στο ενεργητικό του μια μεγάλη πολιτική επιτυχία ετοιμάζεται το ΑΡΜΟ να δώσει την μάχη των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Στη διακήρυξή του που έχει ήδη κυκλοφορήσει και με την οποία ζητείται η ψήφος των συναδέλφων, πέραν της εμβάθυνσης του παραπάνω κεκτημένου με αιτήματα όπως η έξοδος από την ΕΕ, τονίζεται η ανάγκη: Πρώτο, προβολής της αναγκαιότητας και της δυνατότητας συνολικών πολιτικών νικών σε βάρος του κεφαλαίου και υπέρ της εργασίας, στον αντίποδα της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, επαγγέλλεται η ΝΔ και σπονσονάρουν ΕΕ και ΣΕΒ. Δεύτερο, συμβολής στη δημιουργία ενός νέου χειραφετημένου από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία εργατικού κινήματος. Τρίτο, αποτροπής στο μέτρο του δυνατού νόμων και διατάξεων που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει στον επαγγελματικό μας χώρο το Επιμελητήριο τα οποία στρέφονται εναντίον των μισθωτών και των χαμηλοαμειβόμενων.

Για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι βέβαια αναγκαίο το ΑΡΜΟ να στηριχτεί και εκλογικά στις 12 Δεκέμβρη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι τα μέλη του να τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την Παρασκευή και όσοι δεν είναι φυσικά μέλη να γίνουν. Όλα αυτά ως τις 5 Νοέμβρη.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.