Οδηγίες φωτιά άφησε πίσω της η τρόικα (Πριν, 8 Αυγούστου 2010)

 • Νέο μνημόνιο κι έκτακτα μέτρα περικοπών από φθινόπωρο 
 • Με το ένα τρίτο του ΑΕΠ, ισούνται τα 78 δισ. που έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι τράπεζες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ποτέ άλλοτε από ιδρύσεως του καπιταλισμού δεν έχει ηγηθεί της οικονομικής μεγέθυνσης κλάδος που να είναι τόσο βαθιά χρεοκοπημένος, τόσο ανήμπορος να πορευτεί από μόνος του χωρίς κρατικά δεκανίκια και τελικά τόσο παρασιτικός όσο οι τράπεζες! Μάρτυρας τα 25 δισ. που θα λάβουν από την κυβέρνηση μέσω τροπολογίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, την Πέμπτη. Αν δε σε αυτά τα χρήματα προσθέσουμε και τα άλλα δώρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι τράπεζες (από τη ΝΔ 28 δισ., κι από το ΠΑΣΟΚ 15 δισ. μέσω του μνημονίου κι άλλα 10 δισ. μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) τότε το συνολικό ποσό που έχουν πάρει φτάνει τα 78 δισ., που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του ΑΕΠ, της αξίας δηλαδή των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η χώρα σε μια χρονιά. Από μια άλλη σκοπιά το ποσό αυτό πλησιάζει τα χρήματα που θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο από τον μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ. Καρατομούνται δηλαδή ένα – ένα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα εργαζομένων, νεολαίας και συνταξιούχων για να βρούν λεφτά οι τράπεζες να καλύψουν τις μαύρες τρύπες.

Για την κυβέρνηση η προκλητική αυτή ένεση προς τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες (που με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων στρες τεστ χαίρουν κατά τ’ άλλα… άκρας υγείας) «αποτελεί αναγκαία κίνηση για να μπορέσει να στηριχθεί και η πραγματική οικονομία». Έτσι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Μα τα ίδια έγραφαν και τις άλλες φορές που άνοιγαν τα ταμεία του δημοσίου για τους Σάιλοκ των τραπεζών. Και το αποτέλεσμα ήταν ο ρυθμός επέκτασης των δανείων να ακολουθεί βήματα χελώνας. Σιγά που θα αύξαναν τις δανειοδοτήσεις στα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις οι τραπεζίτες! Αυτό που έκαναν ήταν να μπαλώσουν όπως – όπως τα ανοίγματά τους. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα, το ίδιο θα κάνουν και την επόμενη φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους ανοίξει τα κρατικά ταμεία.

Αν κάτι αποδεικνύει όμως περίτρανα η κρατική απλοχεριά είναι ότι λεφτά υπάρχουν! Λεφτά μπορούν να βρεθούν! Όλα αυτά τα επιχειρήματα που ακούμε από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν κόβουν τις συντάξεις, μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν τους έμμεσους φόρους είναι φθηνές δικαιολογίες για να περάσει χωρίς κραδασμούς η πολιτική τους. Κι αυτή η πολιτική αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα των δανεικών κι αγύριστων που παίρνουν κάθε τρεις και λίγο οι τραπεζίτες. Η μείωση δηλαδή των συντάξεων και των μισθών κι η αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 23% ήταν ο λογαριασμός που πλήρωσε η κοινωνία για να μπορεί ο κάθε Παπακωνσταντίνου και η Τρόικα να κόβουν λευκές επιταγές στους τραπεζίτες.

Πως μπορεί άλλωστε να παραβλέψει κανείς την χρονική σύμπτωση του ελέγχου της Τρόικας με την ανακοίνωση για τη στήριξη των τραπεζών – τυχαίο είναι; Φάνηκε δηλαδή ότι η Τρόικα την ίδια ώρα που έδινε τις οδηγίες – φωτιά για τους εργαζόμενους, από την άλλη υποδείκνυε στην κυβέρνηση να δώσει τα 25 δισ. στους τραπεζίτες, επιβεβαιώνοντας έτσι την αποστολή της και το βαθύτερο ζητούμενο της προσφυγής στον μηχανισμό εξόντωσης ΔΝΤ – ΕΕ: Η διάσωση με κάθε μέσο του χρεοκοπημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επιστροφή στον μεσαίωνα για όλους εμάς.

Η καυτή ατζέντα που άφησε πίσω της η Τρόικα περιλαμβάνει: την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και άλλων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ευρείες ιδιωτικοποιήσεις με απώτερο ζητούμενο την στήριξη κάθε αεριτζή – απατεώνα που θέλει να βγάλει λεφτά εκμεταλλευόμενος τη δημόσια περιουσία (κι εδώ είναι ενδεικτικά όσα προβλέπονται για τη ΔΕΗ και περιγράφονται επαρκώς στο άρθρο του Στέφανου Πράσσου στη σελίδα 17), το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, περικοπές στην υγεία, μείωση στις αποδοχές των δημοσίων μέσω του ενιαίου μισθολογίου κ.α.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ακόμη και τα παραπάνω μέτρα δεν αρκούν για να καλυφθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο μνημόνιο οικονομικής κατοχής! Τα καθαρά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Ο στόχος της συγκράτησης των δαπανών έχει υλοποιηθεί λόγω της άτυπης παύσης πληρωμών που έχει επιβάλει το δημόσιο στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (που εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,5 δισ. περίπου ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 ή κατά 40% περίπου σε σχέση με πέρυσι όταν ο στόχος ήταν 4%) και στις καθυστερήσεις των επιστροφών φόρου προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Η αποτυχία δηλώνεται επίσης από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούλιο, που αποτελεί ρεκόρ  για τα τελευταία 13 έτη και την παραμονή των σπρεντ στα ύψη κι ειδικότερα στις 8 μονάδες! Από φθινόπωρο επίσης οι εισπρακτικοί μηχανισμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της ύφεσης και της ανεργίας. Αυτοί οι παράγοντες θα καταστήσουν αναγκαία την αναθεώρηση του μνημονίου είτε άμεσα είτε έμμεσα (δια του προϋπολογισμού που θα το υπερκεράσει σε αυστηρότητα) και την επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων ως απαραίτητο όρο ώστε τον Δεκέμβρη να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει την επόμενη… δόση της. Η επίσκεψη επομένως της Τρόικας τον Οκτώβρη πρέπει να τύχει την δέουσας υποδοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο που το ένα αντιλαϊκό μέτρο θα φέρνει το άλλο οι στόχοι ανατροπής του μνημονίου σε συγκερασμό με την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουν ούτως ή άλλως φαλιρίσει, την παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα και όρο για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής με γενναίες και άμεσες αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας. Αιτήματα που συνιστούν τους ακρογωνιαίους λίθους μια σύγχρονης αριστερής, εργατικής πολιτικής.

Advertisements

4 thoughts on “Οδηγίες φωτιά άφησε πίσω της η τρόικα (Πριν, 8 Αυγούστου 2010)

 1. κ. Βατικιώτη, δεν ξέρω αν το έχετε υπ’ όψη σας,
  http://www.counterpunch.org/hudson04062009.html
  (Michael Hudson, «The IMF rules the world», April 6th 2009)
  …όπου λέει:

  …Debtor countries must borrow a trillion from the IMF not to revive their own faltering economies, not to pursue counter-cyclical policies to restore market demand (that is only for creditor nations), but to pass on the IMF “aid” to the poisonous banks that have made the irresponsible toxic loans. (If these are toxic, who put in the toxin? To claim that it was all the “natural” workings of the marketplace is to say that free markets curdle and sicken. Is this what is happening?)
  [….]
  The IMF’s operating philosophy is the destructive (indeed, toxic) belief that imposing a deeper depression with more unemployment will reduce wage levels and living standards by enough to pay debts already at unsustainable levels, thanks to the kleptocracy’s tax “avoidance” and capital flight. The IMF trillion-dollar bailout is actually for these large international banks, so that they will be able to take their money and run. The problem is all being blamed on labor. That is the neo-Malthusian spirit of today’s neoliberalism.

  The main beneficiaries of IMF lending to Latvia, for example, have been the Swedish banks that have spent the last decade funding that country’s real estate bubble while doing nothing to help develop an industrial potential…

  κλπ.

  Το αναφέρω διότι λέτε κι εσείς

  Πως μπορεί άλλωστε να παραβλέψει κανείς την χρονική σύμπτωση του ελέγχου της Τρόικας με την ανακοίνωση για τη στήριξη των τραπεζών – τυχαίο είναι; Φάνηκε δηλαδή ότι η Τρόικα την ίδια ώρα που έδινε τις οδηγίες – φωτιά για τους εργαζόμενους, από την άλλη υποδείκνυε στην κυβέρνηση να δώσει τα 25 δισ. στους τραπεζίτες, επιβεβαιώνοντας έτσι την αποστολή της και το βαθύτερο ζητούμενο της προσφυγής στον μηχανισμό εξόντωσης ΔΝΤ – ΕΕ: Η διάσωση με κάθε μέσο του χρεοκοπημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επιστροφή στον μεσαίωνα για όλους εμάς…

  Μου αρέσει!

 2. Επίσης σημαντικός είναι ο συνδυασμός των εξής ειδήσεων – νομίζω:
  1)
  http://www.banksnews.gr/portal/international-news/994-hypo-bnp–s-gen——
  Η γερμανική Hypo Real Estate Holding και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος από όλες τις τράπεζες της Ευρώπης, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα stress tests.

  και επίσης
  2)
  http://omadeon.wordpress.com/2010/08/17/german-bank-debt-transfer-to-taxpayers/
  Η ΕΕ μεταφέρει χρέη προβληματικών τραπεζών[*] σε Γερμανούς φορολογούμενους
  [*] δηλαδή της Hypo Real Estate κυρίως, πάααλι (ΑΝ δείτε το κείμενο)

  Σαν να βρωμάει κάτι εδώ πέρα. ΤΙ λέτε?

  Έτσι ακριβώς είναι σε ό,τι αφορά την πολύ μεγάλη έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και επίσης την προσπάθεια που γίνεται να ξεφορτωθούν αυτό το χρέος στους φορολογούμενους δια της ΕΚΤ. Πολλά λεφτά έχει τοποθετήσει επίσης κι η Ντόιτσε Μπανκ που δεν εμφανίζεται συχνά σε λίστες «εκτεθειμένων». Τα στοιχεία μας διαφέρουν για το πόσο έχουν εκτεθεί οι κάθε λογής τράπεζες αλλά… ποιός νοιάζεται; Όλοι μας χρησιμοποιούμε δικές τους δημοσιεύσεις που εκδόθηκαν πολύ πιθανά σε διαφορετικές στιγμές. Πολύ καλό το μπλογκ σου!

  Μου αρέσει!

  1. Στην αρχή… μπερδεύτηκα γιατί δεν θυμόμουν να… είχα γράψει τη δική σας παράγραφο
   (που εκ παραδρομής ενσωματώθηκε στο δικό μου σχόλιο).

   Την επαναλαμβάνω (πριν μπερδευτεί και κάποιος αναγνώστης)

   Έτσι ακριβώς είναι σε ό,τι αφορά την πολύ μεγάλη έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και επίσης την προσπάθεια που γίνεται να ξεφορτωθούν αυτό το χρέος στους φορολογούμενους δια της ΕΚΤ. Πολλά λεφτά έχει τοποθετήσει επίσης κι η Ντόιτσε Μπανκ που δεν εμφανίζεται συχνά σε λίστες “εκτεθειμένων”. Τα στοιχεία μας διαφέρουν για το πόσο έχουν εκτεθεί οι κάθε λογής τράπεζες αλλά… ποιός νοιάζεται; Όλοι μας χρησιμοποιούμε δικές τους δημοσιεύσεις που εκδόθηκαν πολύ πιθανά σε διαφορετικές στιγμές. Πολύ καλό το μπλογκ σου!

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αγαπητέ Λεωνίδα και… ΑΝ μπορούμε να συνεισφέρουμε κάπως στην προώθηση των ιδεών και των αναλύσεών σου, πολύ ευχαρίστως.
   Μαθαίνουμε από μπλογκ σαν το δικό σου, τα καλά λόγια επιστρέφονται… επαυξημένα! 🙂

   Μου αρέσει!

 3. «Κερασάκι στην (τραπεζική) τούρτα» _ίσως_ είναι όμως αυτό:
  http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1009-2010-08-24-22-02-05

  Σαν τελευταίο καταφύγιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιέσεις στα τραπεζικά τους συστήματα, τόνισε ο Ρεν, οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ελλείμματα, για να προσφέρουν στήριξη στις τράπεζες και, ακολούθως, να τα καλύπτουν με δανεισμό από τα 750 δις. ευρώ του «πακέτου».

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.