Ένταση προκαλούν οι ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή (Επίκαιρα 3-9/6/2010)

Φωτιά στην Άπω Ανατολή βάζει η Ουάσινγκτον δημιουργώντας τους όρους που θα καθιστούν αναγκαία την διαρκή παρουσία και παρέμβασή της σε μια περιοχή όπου ολοένα και περισσότερο μετατοπίζεται το διεθνές κέντρο βάρους. Η εμπρηστική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί ρήγματα στο Πεκίνο, ενώ το Τόκιο αναγκάζεται να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις εξαγγελίες του για αποστασιοποίηση από την αμερικανική πολιτική.

Αφορμή για να στρέψει η διεθνής κοινή γνώμη το βλέμμα της στην διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο αποτέλεσε το πόρισμα διεθνούς επιτροπής για τα αίτια βύθισης ενός νοτιοκορεάτικου πλοίου στις 26 Μάρτη, βάση του οποίου η μοιραία τορπίλη ήταν βορειοκορεάτικης προέλευσης. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν ραγδαίες συντείνοντας στην κατάργηση και των τελευταίων υπολειμμάτων της πολιτικής επαναπροσέγγισης μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνκ που εφάρμοσαν πιστά οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι της Νότιας Κορέας (Κιμ Ντάε Γιονγκ και Ρο Μου-χιουν) κι έμεινε γνωστή ως «πολιτική της ηλιοφάνειας». Τις εξελίξεις επιτάχυνε η επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην περιοχή η οποία επιδόθηκε σε ένα μπαράζ πιέσεων με άμεσο στόχο να μεταπείσει την κινέζικη ηγεσία και να πάψει το Πεκίνο να στηρίζει τη Βόρεια Κορέα. Η αλήθεια είναι πως η κινέζικη διπλωματία για πρώτη φορά εμφανίστηκε διχασμένη. Όχι όμως σε σημείο τέτοιο ώστε να πάψει να στηρίζει την Β. Κορέα ή πολύ περισσότερο να παραιτηθεί του δικαιώματος βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην περίπτωση που οι ΗΠΑ κι η Ν. Κορέα επιδιώξουν την επιβολή νέων κυρώσεων. Ο λόγος είναι απλός και δε σχετίζεται με το κύμα προσφύγων που ενδέχεται να προκαλέσει τυχόν κατάρρευση της Β. Κορέας, όπως συχνά αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Τα διακυβεύματα είναι απείρως σοβαρότερα, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Β. Κορέας και ενοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου υπό την μπότα της Σεούλ θα σημάνει την επέκταση της ακτίνας δράσης των 25.000 αμερικάνων στρατιωτών που στρατοπεδεύουν στην Ν. Κορέα μέχρι τα κινέζικα σύνορα. Για πρώτη φορά έτσι ο αμερικανικός στρατός θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον κινέζικο! Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει κι η Ρωσία που μοιράζεται με την Β. Κορέα λίγα χιλιόμετρα κοινά σύνορα. Αν επομένως καταρρεύσει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ιλ ο ρωσικός στρατός θα βρεθεί κι αυτός πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανικό. Κι έτσι η Ρωσία πάνω που αναχαίτισε την αμερικανική απειλή στο υπογάστριό της, με την ήττα της Γεωργίας, και στα δυτικά της με την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στην Ουκρανία θα βρεθεί με ένα τεράστιο κενό ασφάλειας στην άλλη άκρη της επικράτειάς της.

Οι αμερικανικές επεκτατικές βλέψεις κι οι αποσταθεροποιητικές τους πρακτικές, προς επίρρωση των παραπάνω, κατέστησαν σαφείς όταν Σεούλ και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις. Θα περιλαμβάνουν δε και νηοψίες σε βορειοκορεατικά πλοία μην τυχόν και μεταφέρουν πυρηνικά υλικά. Πρόκειται για μια απόφαση που συνιστά πρόκληση δεδομένου ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα, για τον ίδιο λόγο που μεταξύ των δύο χωρών ακόμη δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης αλλά μια ανακωχή που υπογράφτηκε το 1953. Με τις νηοψίες αμερικανοί και νοτιοκορεάτες θα κατοχυρώσουν ντε φάκτο και υπό την απειλή των κανονιοφόρων τα χωρικά ύδατα της Ν. Κορέας, δημιουργώντας νέες αφορμές για θερμά επεισόδια όπως αυτό που συνέβη στις 9 Νοέμβρη του 2009 στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη που οδήγησε βορειοκορεάτικο πολεμικό πλοίο να υποστεί σοβαρές ζημιές από νοτιοκορεάτικα πυρά τα οποία προκάλεσαν το θάνατο αγνώστου αριθμού βορειοκορεατών ναυτών. Έτσι όμως, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες για ένα πραγματικό ολοκαύτωμα, που θα αποβεί εις βάρος των νοτιοκορεατών. Οι νοτιοκορεάτες κι ειδικότερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσάς τους βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω του ότι η Σεούλ απέχει από τα σύνορα μόλις 26 χιλιόμετρα. Περιλαμβάνεται συνεπώς στην ακτίνα δράσης του βορειοκορεάτικου πυροβολικού την ίδια ώρα που η Πιονγκγιάνκ απέχει πολλές δεκάδες χιλιόμετρα, αποκλείοντας πιθανά αντίποινα.

Οι τεράστιες ευθύνες των Αμερικανών για τον διχασμό των δύο λαών αναγνωρίζονται κι από τους ίδιους τους νοτιοκορεάτες οι οποίοι ουδέποτε θεώρησαν ως νόμιμη την παρουσία τους στη Ν. Κορέα. Έτσι, είναι πολύ συχνές οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, όπως συνέβαινε για παράδειγμα επί μήνες το 2002 με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών από αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν σε βάση στη Ν. Κορέα. Ή, αυτές που συνέβησαν το 2008 ενάντια στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού.  Να σημειωθεί αντίθετα ότι με αφορμή την βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου και τον θάνατο των νοτιοκορεατών ναυτών δεν πραγματοποιήθηκε καμιά διαδήλωση εναντίον της Β. Κορέας. Ο λόγος έγκειται στην βαθιά πεποίθηση που έχουν οι νοτιοκορεάτες ότι η Β. Κορέα είναι ο νόμιμος συνεχιστής του ενιαίου κράτους κι όχι η Νότια, όπως επίσης και της βεβαιότητας τους ότι η Β. Κορέα είναι αυτή που πασχίζει για την ενοποίηση των δύο διαιρεμένων χωρών κι όχι η Νότια. «Θα ήταν ανέντιμο να χαρακτηρίζαμε αυτούς τους σκεπτικιστές ως φίλους της Πιονγκγιάνκ», έγραφε στην International Herald Tribune το σαββατοκύριακο 29-30 Μαΐου, ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σπουδών ενός νοτιοκορεάτικου πανεπιστημίου. Και συνέχισε: «εδώ όμως υπάρχει περισσότερη συμπάθεια για τη Βόρεια Κορέα απ’ ότι πιστεύουν συνήθως οι ξένοι. Ως φοιτητής στο Δυτικό Βερολίνο τη δεκαετία του ’80 ήταν πολύ δύσκολο να βρω κάποιον που να έχει να πει κάτι καλό για την Ανατολική Γερμανία. Στη Νότια Κορέα οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βόρεια Κορέα προσπερνιούνται λόγω κάποιας υποτιθέμενης εθνικής τους ανωτερότητας. Η συμπάθεια για την Πιονγκγιάνκ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη μόνιμα δυσαρεστημένη νοτιοδυτική περιοχή. Η Γκουανγκτζού, η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή, μόλις τίμησε την 30η επέτειο από μια βάρβαρη σφαγή της κυβέρνησης εναντίον διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους διασύρθηκαν από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της εποχής ως πράκτορες της Βόρειας Κορέας».

Την ίδια εικόνα συμπάθειας των νοτιοκορεατών προς τη Β. Κορέα μεταφέρουν κι οι Financial Times σε ανάλυσή τους που δημοσιεύτηκε στις 27 Μάη. «Παρά την επίδειξη από το στρατό, εν είδει καπνισμένης κάνης, μιας σκουριασμένης βορειοκορεάτικης τορπίλης την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη αφθονούν οι θεωρίες συνομωσίας πως ένα αμερικανικό υποβρύχιο βύθισε το νοτιοκορεάτικο. Οι νέοι άνθρωποι κι η πολιτική Αριστερά, τα πιο ενεργά πολιτικά μέλη της κορεάτικης κοινωνίας διάκεινται κατά πλειοψηφία συμπαθητικά προς τη Β. Κορέα, ανεξάρτητα από την καταπιεστική, αυταρχική φύση του καθεστώτος». Αυτό ακριβώς το κλίμα συμπάθειας επεδίωξαν να ανατρέψουν οι προκλήσεις εναντίον της Β. Κορέας με αφορμή την βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου.

Εκτός της χερσονήσου, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να σύρουν και την Ιαπωνία στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Γιουκίο Χατογιάμα που εκλέχτηκε τον Οκτώβρη με βασική υπόσχεση, σ’ ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την απεξάρτηση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου από την αμερικανική επιρροή προέβη σε έναν ταπεινωτικό συμβιβασμό, που στοίχισε την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ενός κόμματος: την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τους Αμερικάνους για την παραμονή των 50.000 αμερικανών στρατιωτών στην στρατιωτική βάση της Οκινάουα. «Ο φόβος της Β. Κορέας συνέβαλε στην απόφασή της», έγραφε ο ανταποκριτής των New York Times από το Τόκιο, προκαλώντας φυσικά μειδιάματα. Αν είναι δυνατό η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να φοβάται μια χώρα που ανά διετία διέρχεται κρίσεις πείνας…

Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να περιορίσει ασφυκτικά το ύψος των εμβασμάτων που μπορούν να στέλνουν στις οικογένειές τους οι 600.000 βορειοκορεάτες που ζουν στην Ιαπωνία και πολύ περισσότερο η απόφασή τους να προχωρά σε νηοψίες βορειοκορεάτικων πλοίων προοιωνίζεται την αποσταθεροποίηση της Άπω Ανατολής. Το τίμημα προφανώς που πληρώνει η περιοχή για την οικονομική της άνοδο…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.