Καταιγισμός νέων αντιλαϊκών μέτρων μέχρι το καλοκαίρι (Πριν, 3 Απριλίου 2010)

«Όσο προλαβαίνουμε» φαίνεται να είναι το σύνθημα της κυβέρνησης

Αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ιδιωτικοποιήσεις κι ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις προώθηση ενός νέου γύρου αντεργατικών μέτρων ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Τρίτης. Μάλιστα επιδιώκοντας να αποφύγει ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και τυχόν αποστασιοποιήσεις των υπουργών από τις οδηγίες του εξάρτησε την ίδια την παραμονή τους στην κυβέρνηση από την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Διαφορετικά, στον επόμενο ανασχηματισμό τους περιμένει η έξοδος από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν νόμοι τους αμέσως επόμενους μήνες, με τελευταία προθεσμία το καλοκαίρι έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές να μην διεξαχθούν με τη βαριά σκιά τους σηματοδοτώντας τον καταποντισμό των ΠΑΣΟΚων υποψηφίων, αφορούν: Πρώτο, την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για ένα νόμο που ενώ θα επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το σφίξιμο του φορολογικού κλοιού γύρω από μεγαλογιατρούς και άλλους μεγαλοαστούς, στην πράξη θα διαιωνίζει την φορολογική αδικία εις βάρος των μισθωτών και θα διευρύνει τα προνόμια του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την μείωση των συντελεστών φορολόγησης από το 25% στο 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών.

Δεύτερο, την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ως ακρογωνιαίους λίθους θα έχει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, την εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κατεύθυνση κατάργησης των ευνοϊκών προβλέψεων που υπήρχαν για τις γυναίκες και ανόδου του ορίου ηλικίας τους και τέλος στην ανασύνθεση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στην κατεύθυνση της δραματικής μείωσης των επαγγελμάτων και του αριθμού των εργαζομένων που ωφελούνταν από τις προβλέψεις τους. Ανακοίνωση μάλιστα του υπουργείου Απασχόλησης, που εκδόθηκε την Μεγάλη Τετάρτη και θέτει ως χρονικό όριο της «δημόσιας διαβούλευσης» την Παρασκευή 17 Απρίλη αποκαλύπτει τον εικονικό χαρακτήρα του μέτρου που ψηφίσθηκε στις αρχές της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ με ονομαστικό στόχο την διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών. Όλα αυτά όμως πάνε περίπατο και μετατρέπονται στο αντίθετό τους μπροστά στην ανάγκη επιβολής της πιο άγριας και ταξικής πολιτικής που έχει ποτέ εφαρμοστεί κατά την μεταπολεμική περίοδο!

Το τρίτο σε σημασία μέτρο που θα ψηφισθεί θα αφορά στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη την ανάγκη εξορθολογισμού του χάους που ισχύει στην αγορά εργασίας, στην πράξη θα το νομιμοποιήσει! Δηλαδή, όλες οι πρακτικές καταπάτησης θεσμοθετημένων εργατικών δικαιωμάτων και απορύθμισης εργασιακών σχέσεων, υπό το φως πάντα σχετικών οδηγιών της ΕΕ, θα ενσωματωθούν στο εργατικό δίκαιο. Έτσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιβραβεύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, δίνοντας το έναυσμα για νέους γύρους αμφισβήτησης και καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Το τέταρτο μέτρο θα αφορά την λεγόμενη κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, μέσω της άρσης των κανονιστικών απαγορεύσεων που υπάρχουν σε σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων: από τις άδειες των επαγγελματικών οχημάτων, μέχρι τις προϋποθέσεις για άνοιγμα φαρμακείων, συμβολαιογραφείων, δικηγορικών γραφείων, κ.λπ. Ως πρόσχημα η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το χτύπημα του παρασιτισμού (βλέπε τιμές αδειών ταξί) και την πτώση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών. Στην πράξη οι μοναδικοί ευνοημένοι θα είναι πολυεθνικές μεταφορικές ή δικηγορικές εταιρείες ειδικότερα από την Ευρώπη που θα μπορούν να αλώσουν και τον χώρο των υπηρεσιών κι επίσης η διευκόλυνση ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων που θα μπορέσουν να εισχωρήσουν και στο χώρο του εμπορίου καθετοποιώντας τη δραστηριότητά τους (βλέπε Αλάπις του ομίλου Λαυρεντιάδη, κ.α.). Πρόκειται για ένα γνήσιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με στόχο την διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πέμπτη κατηγορία μέτρων θα αφορά ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, με τον ΟΣΕ – όπου θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί ότι άφησε στη μέση η ΝΔ – να έχει απόλυτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση μιας σειρά νόμων που ως άμεσο στόχο θα έχουν να διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση, αίροντας θεσμικά εμπόδια που ως τώρα υπήρχαν. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα ψηφισθεί ο νόμος για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πασπαλισμένος με άφθονη μπουρδολογία για πράσινη ανάπτυξη) κι ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Τέλος, επιπλέον νόμοι που θα αφορούν το πολιτικό σύστημα (όπως ο Καλλικράτης που στοχεύει στη δημιουργία 370 δήμων κι ο νέος εκλογικός νόμος) θα βαθύνουν τον αντιδραστικό, ολιγαρχικό χαρακτήρα του, παρεμποδίζοντας την λαϊκή έκφραση και αντιπροσωπευτικότητα και μεγαλώνοντας την πρόσδεση των πολιτικών στην ολιγαρχία. Η αναγκαιότητα ψήφισης αυτών των νόμων θωράκισης του πολιτικού συστήματος υπαγορεύεται από το αντιδραστικό περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής και την εξαφάνιση και των τελευταίων ψηγμάτων κοινωνικής πολιτικής, έτσι ώστε οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο χωρίς την ανάγκη να λογοδοτήσουν, ούτε τον κίνδυνο να «μαυριστούν» από τους ψηφοφόρους τους.

Η κατεπείγουσα ψήφιση των 30 παραπάνω νομοσχεδίων θα γίνει με την επίκληση της ανάγκης παραγωγής έργου εν όψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του «καλοπιάσματος» των αγορών για να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού. Χωρίς να αναιρούνται αυτά, ο πραγματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να προλάβει να εφαρμόσει όσα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα μπορεί για όσο καιρό ακόμη οι εργατικές αντιδράσεις δεν έχουν προσλάβει κατακλυσμιαίο, απειλητικό για την κυβέρνηση, χαρακτήρα. Κάτι που θα συμβεί όταν τα δραματικά για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία αποτελέσματα αυτής της εξοντωτικής πολιτικής γίνουν ορατά στον καθένα με την έκρηξη της ανεργίας, την κάθετη μείωση μισθών και ημερομισθίων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αύξηση των τιμών που θα φέρει η άνοδος του μονοπωλιακού βαθμού οργάνωσης της αγοράς και την ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.