Πολιτική κρίση στην Αλβανία (Επίκαιρα, 27/11/2009)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ 

Το προηγούμενο των «βελούδινων επαναστάσεων» στην ανατολική Ευρώπη, όταν καθιστικές διαμαρτυρίες και ολονύχτιες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν πτώση των κυβερνήσεων και αλλαγή καθεστώτων στην Ουκρανία, τη Γεωργία και παλιότερα τη Σερβία, είχαν σίγουρα στο μυαλό τους οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας που οργάνωσαν την προηγούμενη Παρασκευή την μεγάλη διαδήλωση στα Τίρανα.

Η συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής ήταν η κορύφωση μιας σειράς κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών σε όλη την έκταση της Αλβανίας που ξεκίνησαν την επομένη κιόλας των βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου. Το αναμενόμενο εν πολλοίς αποτέλεσμά τους έφερε στην πρώτη θέση με μια ισχνή διαφορά  μίας ποσοστιαίας μονάδας το Δημοκρατικό Κόμμα του …χαλκέντερου Σαλί Μπερίσα, που συμμετείχε σε μια δεξιά συμμαχία η οποία συγκέντρωσε 70 από τις 140 έδρες της Βουλής. Ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος κέρδισε 66 έδρες. Ο Μπερίσα τελικά σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του Ιλίρ Μέτα, που είχε εκλέξει 4 βουλευτές κι ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.

Παρότι η προεκλογική περίοδος βάφτηκε με αίμα, καθώς σημαδεύτηκε από μια έκρηξη βόμβας και μια φονική ανταλλαγή πυρών που οδήγησαν στο θάνατο δύο ατόμων, η εκλογική διαδικασία θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη κι από τις 6 που έχουν διεξαχθεί στην Αλβανία από το 1990 και μετά. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν παρατυπίες. Το γεγονός μάλιστα πως το αδιάβλητο των εκλογών ή το «σχεδόν αδιάβλητο» το επιβεβαίωσε κι η επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, διπλωμάτης Όντρει Γκλόβερ (που η ίδια στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να στηλιτεύσει το καθεστώς για φαινόμενα νοθείας με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση Μπερίσα να ζητήσει την αντικατάστασή της χαρακτηρίζοντάς την προκατειλημμένη) προσδίδει στη νέα κυβέρνηση την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ως αποτέλεσμα ο Μπερίσα, που το 1997 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις πυραμίδες που έφερε τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου κι οδήγησε στο θάνατο 1.500 άτομα είχε παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας την ευθύνη, τώρα σκληραίνει τη στάση του δηλώνοντας πως «αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της».

Αδιάλλακτη εμφανίζεται από την άλλη κι η αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρότι στερείται απ’ ότι φαίνεται των διεθνών και δη υπερατλαντικών ερεισμάτων που αποτελούν όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία μιας βελούδινης επανάστασης. Η αντιπολίτευση κατά κοινή ομολογία και πολύ περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι συσπειρωμένη γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού της και δήμαρχου των Τιράνων, Έντι Ράμα, με αποτέλεσμα η σύγκρουση μεταξύ των δύο κομμάτων να έχει προσλάβει διαστάσεις προσωπικής κόντρας μεταξύ Μπερίσα και Ράμα, έχοντας αποστεωθεί από οποιοδήποτε πολιτικό περιεχόμενο. Ο Ράμα παρότι πιστώνεται την αισθητική ανάπλαση των Τιράνων με τον χρωματισμό των εξωτερικών όψεων των πολυκατοικιών, τον καθαρισμό του ποταμού Λάνα που διασχίζει το κέντρο της πόλης κ.α., ήδη αποτελεί καθεστώς για το δημαρχείο των Τιράνων. Σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί να αποκαλούν τα Τίρανα, ως …Τίραμα, μόνο και μόνο για να λοιδορήσουν την ταύτιση της πόλης με τον δήμαρχο όπως συνέβαινε και πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όταν οι πολιτικοί ηγέτες αποχαιρετούσαν τα δημόσια αξιώματα μαζί με τα… εγκόσμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έντι Ράμα δεν έβαλε καν υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές για να μην αναγκαστεί να χάσει τον δημαρχιακό θώκο, τον οποίο θα αποχαιρετήσει μόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του, για τον πρωθυπουργικό θώκο. Τίποτε λιγότερο…

Μέχρι τότε η απόφασή του ίδιου του Ράμα και των Σοσιαλιστών είναι να εντείνουν την πίεσή τους για νέα καταμέτρηση των ψήφων. Στην μαζική διαδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στα Τίρανα, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα «Που είναι η ψήφος μου;» και «θέλω να δω την ψήφο μου» ο νεοεκλεγμένος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την περιφέρεια της Αυλώνας, Τότσις Φατμίρ, τόνισε στα Επίκαιρα ότι «η συμμετοχή στη διαδήλωση έφθασε τις 50.000 άτομα κι είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια». Επεσήμανε επίσης ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να νομιμοποιήσουμε την νοθεία του Μπερίσα». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα την προηγούμενη Κυριακή όταν ολοκληρώθηκε η τριήμερη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο έδωσε στην κυβέρνηση διορία δέκα ημερών, που λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, για να ανοίξει ξανά τις κάλπες. Διαφορετικά θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών.

Το σημαντικότερο ωστόσο μέσο που χρησιμοποιεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας για να πιέσει τη δεξιά κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα καταμέτρηση δεν είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά η αποχή των βουλευτών του από τις εργασίες της Βουλής. Οι σοσιαλιστές βουλευτές δεν έχουν καν ορκιστεί. Το πρόβλημά που δημιουργεί η αποχή τους δεν αφορά τις νομοθετικές εργασίες ρουτίνας της κυβέρνησης, για τις οποίες διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας. Το πρόβλημα για την αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται στην ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν την μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ για τα οποία απαιτείται αυξημένη, ειδική πλειοψηφία των 184 ψήφων. Η ψήφιση αυτών των νόμων βρίσκεται στην αναμονή όσο απέχουν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τις νομοθετικές εργασίες. Στην ουρά επίσης, εξ αιτίας των αντιδράσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βρίσκεται κι η επικύρωση από την αλβανική βουλή της διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που είχε υπογραφεί μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, και του αλβανού ομολόγου του στα Τίρανα στις 27 Απρίλη 2009. Το θέμα κατόπιν αίτησης μελών του Σ.Κ. και της αντίδρασης μερίδας του Τύπου (ειδικότερα της εφημερίδας Γκαζέτα Σκιπτάρε) έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο που ακόμη αναμένεται να αποφασίσει το κατά πόσο είναι αρμόδιο να εξετάσει το θέμα…

Η νέα πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα δικαιούται να νιώθει εκνευρισμό, στην καλύτερη περίπτωση, για τη στάση των ομοϊδεατών της στα Τίρανα καθώς το Σ.Κ. εκμεταλλεύεται ένα διμερές θέμα για να κερδίσει πόντους στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό. Σε αυτό το βωμό εμφανίζει την συμφωνία ως ετεροβαρή υπέρ της Αθήνας, αποτέλεσμα άνισων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, με αποτέλεσμα να υποσκάπτονται οι διμερείς σχέσεις και να ενθαρρύνεται ο εθνικισμός.

Η κυβέρνηση Μπερίσα από την άλλη, έχοντας το διεθνές χρίσμα, επιχειρεί με τα διεθνή ανοίγματα να «κουκουλώσει» την πολιτική κρίση στο εσωτερικό της. Έτσι ξεπερνάει εαυτόν στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όχι μόνο με την Αθήνα, όπως φάνηκε κι από την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα στα Τίρανα στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά ακόμη και με το Βελιγράδι! Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έφθασαν στο χειρότερο σημείο τα τελευταία χρόνια με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου τον Φεβρουαρίου του 2008, φαίνονται να μπαίνουν σε νέα τροχιά μετά το πρόσφατο κάλεσμα του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, προς τον αλβανό ομόλογό του, Ιλίρ Μέτα, να επισκεφθεί τη σερβική πρωτεύουσα…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: