Ισλανδικό θαύμα! (Πριν 10/1/2010)

Μένεα πνέει εναντίον της Ισλανδίας η διεθνής των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων μετά την άρνησή της να πληρώσει την Αγγλία και την Ολλανδία!

Η αρχή του δράματος που κορυφώθηκε την προηγούμενη Τρίτη, με ένα πραγματικά απροσδόκητο τρόπο, τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2008 όταν έσπασε η φούσκα της Ισλανδίας. Πολλά από τα θύματά της προέρχονταν από την Ολλανδία και την Αγγλία που τοποθέτησαν τις καταθέσεις τους στις ισλανδικές τράπεζες λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων τα οποία χρησιμοποιούσαν ως κράχτες για να προσελκύουν ρευστό. Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών για να αποτρέψουν τη δημιουργία κλίματος πανικού που θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων κι από τις εγχώριες τράπεζες αποζημίωσε τους πολίτες της για τα λεφτά που έχασαν στην Ισλανδία, περιμένοντας να εισπράξουν τα χρήματα από το Ρέυκιαβικ, όπως άλλωστε υποσχέθηκε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι Ισλανδοί όμως είχαν διαφορετική γνώμη. Δεδομένου ότι στον κάθε έναν από τους 300.000 κατοίκους της χώρας θα αντιστοιχούσε ένα χρέος 20.000 δολαρίων στην περίπτωση που η κυβέρνηση έδινε τελικά στην Ολλανδία και την Αγγλία τα 6 δισ. δολ. δημιουργήθηκε ένα μαζικότατο κίνημα ενάντια στην κεντροαριστερή κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να μην πληρώσει τον φόρο υποτέλειας στους διεθνείς κερδοσκόπους, που συνολικά ισοδυναμούσε με το μισό ΑΕΠ της χώρας! Εκπρόσωποι του κινήματος την Κυριακή το πρωί παρέδωσαν στον (δεξιό) πρόεδρο της Δημοκρατίας κείμενο υπογραφών με τα ονόματα του 25% των κατοίκων της χώρας. Ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος έβαλε βέτο στην απόφαση της κυβέρνησης και παρέπεμψε το θέμα σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ισλανδοί. Το αποτέλεσμα δε θεωρείται από τώρα γνωστό!

Το προεδρικό βέτο προκάλεσε την οργή της διεθνούς των κερδοσκόπων που προσπάθησαν να φορτώσουν στις πλάτες των Ισλανδών τα βάρη για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, όπως έπραξαν και στον υπόλοιπο κόσμο μεταφέροντας τη χασούρα των τραπεζών στις τσέπες των φορολογουμένων. Η στάση ωστόσο των Ισλανδών (παρά τις απειλές από το ΔΝΤ και την ΕΕ και την τρομοκρατική – εκδικητική υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της από τους αναξιόπιστους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) έδειξε ότι η συμμόρφωση με τις επιταγές φτώχειας και λιτότητας δεν αποτελεί μονόδρομο!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: